search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:08
MENU CLOSE

Νέο σοκ στις ΗΠΑ, με φρέσκο ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών στον πληθωρισμό

13.07.2022 17:10
ipa-usa-simaia-new

Στο 9,1% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, έναντι 8,6% τον Μάιο και 8,8% που ανέμεναν οι αναλυτές, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 41 ετών και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 1981.

Οι αμερικανικές μετοχές αντέδρασαν με βουτιά, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενισχύουν τους αυξανόμενους φόβους ότι η Fed θα γίνει πιο επιθετική στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί 207 μονάδες, ή 0,66%, ο S&P 500 χάνει 0,95% και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει βουτιά 1,33%.

«Δεν υπάρχει καμία ανατροπή, εκτός από το ότι η Fed πρέπει να γίνει πιο επιθετική βραχυπρόθεσμα. Εδραιώνεται μια ύφεση τώρα», είπε η Liz Ann Sonders της πολυεθνικής Charles Schwab.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, φθάνοντας πιο ψηλά κι από το 8,6% του Μαΐου, που η μεγαλύτερη αύξηση από το 1981. Οι αναλυτές ανέμεναν επιτάχυνση με 8,8%.

Ο βασικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 5,9%, πάνω από τις εκτιμήσεις του 5,7%.

Οι μετοχές των Salesforce, Walt Disney, Boeing και Visa υποχώρησαν περισσότερο από 2% η κάθε μία καθώς ο Dow καταγράφει πτώση. Οι μετοχές τεχνολογίας της Apple, της Amazon, της Microsoft και της Alphabet υποχώρησαν περισσότερο από 1% καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη. Οι ασταθείς μετοχές του Twitter αυξήθηκαν κατά 5%.

Τα στοιχεία από την αμερικανική στατιστική υπηρεσία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να ωθήσουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια άλλες 75 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτού του μήνα ή να αυξήσει τις προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση προκειμένου να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 1,5%-1,75% στην πιο επιθετική άνοδο από το 1994.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης αυξήθηκε 1,3% και ο βασικός αυξήθηκε κατά 0,7%, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις 1,1% και 0,5% αντίστοιχα.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 7,5% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν κατά 41,6% ετησίως. Ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε 1%, ενώ τα έξοδα στέγασης, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του δείκτη αυξήθηκαν κατά 0,6% για τον μήνα και κατά 5,6% ετησίως. Αυτός ήταν ο έκτος συνεχόμενος μήνας που τα τρόφιμα αυξήθηκαν τουλάχιστον 1%.

Το κόστος ενοικίασης αυξήθηκε 0,8% τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 1986.

Μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού προήλθε από τις τιμές της βενζίνης, οι οποίες αυξήθηκαν 11,2% σε μηνιαία βάση και μόλις 60% για το 12μηνο. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,7% και 13,7%, αντίστοιχα. Οι τιμές καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων σημείωσαν αντίστοιχα κέρδη 0,7% και 1,6%.

Το κόστος ιατρικής περίθαλψης αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, λόγω της αύξησης 1,9% στις οδοντιατρικές υπηρεσίες, τη μεγαλύτερη μηνιαία αλλαγή που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτόν τον τομέα σε δεδομένα που χρονολογούνται από το 1995.

Τα εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών ήταν ένας από τους λίγους τομείς που σημείωσαν πτώση, καθώς μειώθηκαν κατά 1,8% τον Ιούνιο, αν και εξακολουθούν να αυξάνονται κατά 34,1% από πέρυσι. Το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά σημείωσαν επίσης πτώση 0,4% για τον μήνα, αλλά αυξήθηκαν κατά 11,7% σε ετήσια βάση.

Οι αυξήσεις σημάδεψαν έναν ακόμη δύσκολο μήνα για τους καταναλωτές, οι οποίοι υποφέρουν από τις αυξανόμενες τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια μέχρι μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μπέικον και αυγά.

Για τους εργαζόμενους, τα στοιχεία είναι άλλο ένα χτύπημα στο πορτοφόλι τους, καθώς τα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό εισοδήματα, με βάση τις μέσες ωριαίες αποδοχές, μειώθηκαν κατά 1% για τον μήνα και μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Διαβάστε επίσης:

Το μέλλον των συναλλαγών είναι εδώ: Πληρωμές με εμφύτευση μικροτσίπ στο χέρι (photos/videos)

Σερ Μο Φάρα: Οι αποκαλύψεις του Ολυμπιονίκη ξετυλίγουν το κουβάρι του trafficking στη Βρετανία – Ξεκίνησαν έρευνα οι αρχές (video)

Σρι Λάνκα: Ο πρωθυπουργός ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος – Διαδηλωτές περικύκλωσαν το σπίτι του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:04