search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 22:12
MENU CLOSE

Ιταλία: Η «εβδομάδα των παθών» και οι «εκκλήσεις στον σωτήρα της πατρίδας»

15.07.2022 11:47
Ιταλία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση Ντράγκι - Media

Ήταν θέμα χρόνου να  ξεσπάσει η πολιτική κρίση στην Ιταλία, όπου ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός,  Μάριο Ντράγκι, ήξερε πως ο ηγέτης του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Τζιουζέπε Κόντε έψαχνε αφορμή για να φύγει από την κυβέρνηση.

Και ο super Mario δεν είχε καμία διάθεση να μπει σε παζάρια με τον Κόντε. Έτσι μόλις έγινε γνωστό ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο για το πακέτο βοήθειας 26 δισεκατομμυρίων προς  τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις  που επλήγησαν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, δεν δίστασε να περάσει στην αντεπίθεση, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

Η κίνηση αυτή σε πρώτη ανάγνωση βυθίζει την Ιταλία σε μία πολιτική κρίση που όλοι απεύχονταν, αλλά μπορεί τελικά να ενισχύσει τον Μάριο Ντράγκι και να βγει από το πολιτικό «μπρα-ντε-φερ» με τον Κόντε ως ο αδιαμφισβήτητος εγγυητής της πολιτικής ομαλότητας.

Τι θα έχει καταφέρει σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ντράγκι παραμείνει στο τιμόνι; Ότι θα  έχει «ξεφορτωθεί» τον αγχωμένο Κόντε, ο οποίος βλέποντας το κόμμα του να φυλλορροεί στο κοινοβούλιο και στις δημοσκοπήσεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεπεράσει τα προβλήματα. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ήταν το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα που στήριζε την κυβέρνηση Ντράγκι, αλλά έχασε το ένα τρίτο των βουλευτών που ακολούθησαν τον υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος σχημάτισε το δικό του κόμμα, το «Μαζί για το Μέλλον». Επιπλέον οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει απολέσει περίπου το δύο τρίτα της δύναμής του. Τι έκανε λοιπόν ο Κόντε; Έψαχνε τρόπο για να περάσει στην αντιπολίτευση ώστε να μην έχει άλλη φθορά και εξέφρασε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την στήριξη της οικονομίας, επειδή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπήρχε και τροπολογία που επιτρέπει στον Δήμο της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Κίνημα των 5 Αστέρων. Με άλλα λόγια, ο Κόντε διαφοροποιήθηκε από  την κυβέρνηση Ντράγκι με αφορμή … τα σκουπίδια.

Και τώρα τι;

Η  Corriere έχει έναν κεντρικό τίτλο που τα λέει όλα: «Κυβερνητική κρίση, κατηφόρα προς τις κάλπες, αλλά και διαπραγματεύσεις στην (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία»

Σε μία φράση όλη η εικόνα της Ιταλίας! Η κυβερνητική κρίση είναι αυτό που απεύχονταν όλοι, σε μία περίοδο που η Ευρώπη βυθίζεται στην ενεργειακή κρίση, πνίγεται από τον πληθωρισμό και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει  να καταρτίσουν προϋπολογισμούς σε ένα σκηνικό κινούμενης άμμου.

Είναι χαρακτηριστικές δύο αντιδράσεις: του Επιτρόπου της ΕΕ για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, που διετέλεσε πρωθυπουργος της Ιταλίας και είπε ότι οι εξελίξεις στην Ρώμη «είναι πολύ ανησυχητικές» και του επικεφαλής της Confindustria, δηλαδή της ένωσης των ιταλών βιομηχάνων, που χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνη» την απόφαση των Πέντε Αστέρων να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό σχήμα. Αν ψήφιζαν μόνο οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος θα ήταν πρωθυπουργός. Αλλά οι Ιταλοί έχουν και στο παρελθόν αναδείξει κυβερνήσεις με κριτήριο την τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα των πολιτικών…

Αν η κυβέρνηση Ντράγκι καταρρεύσει, ο υπουργός Εξωτερικών, ντι Μάιο δήλωσε ότι «δεν θα το πληρώσουν τα κόμματα, αλλά οι πολίτες, οι οικογένειες, οι εταιρείες», και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τον  Ντράγκι  στην πρωθυπουργία.

Η αλήθεια βεβαίως είναι πως εκτός από το λαϊκιστικό κόμμα του  Κόντε και τα άλλα κόμματα της ιταλικής δεξιάς προτιμούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά την κυβερνητική σταθερότητα μέχρι την προσεχή άνοιξη. Και γι αυτό  η Τζόρτζια Μελόνι, του δεξιού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» δήλωσε ότι «με την παραίτηση Ντράγκι αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος έχει τελειώσει». Το κόμμα της εμφανίζεται ισχυρό στις δημοσκοπήσεις, άρα δεν λέει όχι στις κάλπες. Την ίδια τακτική ακολουθεί και το κόμμα του Μπερλουσκόνι, όπως και η ρατσιστική Λέγκα του Βορρά.

Είναι λοιπόν μονόδρομος οι πρόωρες εκλογές;

Η Ιταλία μπαίνει σε μία «εβδομάδα των Παθών».

Τα κόμματα της δεξιάς θα ροκανίζουν τον Ντράγκι, οι κεντρώοι και  οι κεντροαριστεροί, μαζί με τους θεσμικούς παράγοντες και το οικονομικό κατεστημένο στηρίζουν την κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ματαρέλα ξέρει πως οι κάλπες μπορούν να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η λύση του παζλ παραμένει στα χέρια του Ντράγκι. Αν μετά τις επαφές με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση πειστεί ότι μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του μέχρι την άνοιξη, θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα μιλήσει με τον Ματαρέλα για να κλείσει το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών. Ίσως να μην χρειαστεί καν να φτάσει μέχρι την Τετάρτη, όταν έχει προγραμματιστεί συζήτηση στη Βουλή και στη συνέχεια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Ντράγκι.

Ο Ντράγκι είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και τότε με έναν ευρύ ανασχηματισμό ξεπερνιέται η πολιτική κρίση και η  Ιταλία θα βαδίσει συντεταγμένα μέχρι την άνοιξη . Σενάριο που θέλουν να υπονομεύσουν τα κόμματα της δεξιάς, που ελπίζουν ότι οι πρόωρες κάλπες θα  βγάλουν μία σαφή δεξιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα δεξιά κόμματα ήδη δουλεύουν σενάρια διακυβέρνησης χωρίς τον Ντράγκι, ο οποίος όμως, όταν βγήκε χθες το βράδυ από το προεδρικό μέγαρο, είχε ένα αινιγματικό χαμόγελο και ακούστηκε να ψιθυρίζει: «άρχισαν οι εκκλήσεις στον σωτήρα της πατρίδας»…

 Διαβάστε επίσης:

Η Καμίλα αποκάλυψε τι κάνει τον Κάρολο ευτυχισμένο

Γερμανία: To SPD συζητά τη διαγραφή του Γκέρχαρντ Σρέντερ λόγω… Πούτιν

Ονδούρα: Μασκοφόροι με τουφέκια εκτέλεσαν τον γιο του πρώην προέδρου και τρεις φίλους του – Σοκαριστικές εικόνες (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 22:10