search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:39
MENU CLOSE

Στυλιανίδης για φωτιά στην Πεντέλη: Ανοιχτό το ενδεχόμενου εμπρησμού

20.07.2022 18:39
penteli_fotia_new

Για τη φωτιά στην Πεντέλη που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης και τις νεότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της πυρκαγιας στα Μέγαρα ενημέρωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, εκτυλίσσεται μια δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων και άλλη μία πυρκαγιά στη Σαλαμίνα, ανέφερε ο υπουργός.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε πως «μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν».

«Οι πολίτες θέλουν να βλέπουν μια συντονισμένη διαχείριση που να αντιμετωπίζουν αυτά τα συμβάντα. Και θέλουν να αντιμετωπίζεται με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Μια Πυροσβεστική έδωσε τη μάχη παντού, βράδυ, πρωί κι απόγευμα», είπε ο υπουργός.

Ειδικότερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην περιοχή της Πεντέλης, ανέφερε πως «χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά». Προσέθεσε πως η χθεσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη είναι μια πυρκαγιά που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης. Όπως είπε, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει προκληθεί η φωτιά από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε πως οι επιστήμονες σήμερα επιμένουν ότι οι ριπές ανέμων, το βράδυ σε συκγκεκριμένες ώρες, ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ την ώρα.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες «έδωσαν τον εαυτό τους, με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος».

Ο ίδιος απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε.

Όπως είπε, «ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση, είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος και αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα. Δεν ισχυρίζομαι ότι αντιμετωπίσαμε όλες τις στρεβλώσεις, θέλουμε πολλά βήματα βελτίωσης.

Πήραμε την απόφαση να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη προειδοποίηση, να δημιουργούμε περιοχές που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Ο στόχος μας είναι να είμαστε έγκαιρη στην απόκριση. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, οι δυνάμεις βρέθηκαν εκεί εντός 10 λεπτών. Η έγκαιρη δράση βοήθησε να μην επεκταθεί το φαινόμενο εκτός ελέγχου.

Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς μεγάλα λόγια. Δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων. Επικεντρωνόμαστε στο έργο και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης, τις κάνουν πιο δύσκολα διαχειρίσιμες.

Δυστυχώς, οι καιρικές και οι τοπικές συνθήκες, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Αυτό θα σταματήσει; Δυστυχώς όχι. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αλλά, παρά τις δυσκολίες, θα επιμείνουμε.

Είμαστε στη καρδιά ενός σκληρού καλοκαιριού, που στη Μεσόγειο θα είναι από τα σκληρότερα».

Διαβάστε επίσης:

Ο Κούγιας αποκάλεσε τον Βαρουφάκη «κλαρινογαμπρό με παρδαλά πουκάμισα» – Η ανακοίνωσή του

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Χωρίς ενεργό μέτωπο η Πεντέλη – Παραμένουν στο πεδίο ισχυρές δυνάμεις (Video)

Νέα πυρκαγιά και στο Μαρκόπουλο, σηκώθηκαν εναέρια μέσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 13:38