search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:33
MENU CLOSE

Χρυσόγονος στο topontiki.gr: «Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει διεκδικητής της εξουσίας»

23.07.2022 06:30
kostas_xrysogonos_new

Δεν αποκλείει τις εκλογές το Φθινόπωρο παρά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Κώστας Χρυσόγονος.  

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξή του στο topontiki.gr σημειώνει: «δεν μπορεί να αποκλεισθεί μια εντυπωσιακή κυβίστησή του, με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο φέτος». Στην ερώτηση για τους τους στόχους του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Χρυσόγονος τονίζει: «να (ξανα)γίνει διεκδικητής της εξουσίας, δηλαδή να καταλάβει την πρώτη θέση». «Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δημιουργεί μια νέα δυναμική για το ΠΑ.ΣΟ.Κ/ΚΙΝ.ΑΛ», συμπληρώνει.  

Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει τη συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση, καθώς δεν θεωρεί πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ανήκει σε αυτόν τον χώρο. «Δυσκολεύεται να διακρίνει κανείς προοδευτικά στοιχεία στο μοντέλο διακυβέρνησης που εφάρμοσαν επί μια τετραετία και πλέον ο κ. Τσίπρας και το περιβάλλον του, ώστε να παρέχονται εχέγγυα «προοδευτικής» προσέγγισης εκ μέρους τους για το μέλλον της χώρας», λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Χρυσόγονος.  

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Χρυσόγονου 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τώρα τις εκλογές ή όντως ποτέ δεν τις ήθελε το Φθινόπωρο;   

Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να αναλύσω τις ενδόμυχες σκέψεις του πρωθυπουργού, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι εννοεί σοβαρά τα όσα λέει περί εξάντλησης της τετραετίας. Η Ν.Δ. έχει μεγάλη πολιτική φθορά τα τελευταία δύο χρόνια και αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας κινδυνεύει σοβαρά το πρώτο ψηφίο του εκλογικού της ποσοστού να είναι 2 και όχι 3. Τούτο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να σημάνει την απώλεια τόσο της πρωθυπουργίας, όσο όμως και της ηγεσίας του κόμματος από τον κ. Μητσοτάκη. Άρα δεν μπορεί να αποκλεισθεί μια εντυπωσιακή κυβίστησή του, με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο φέτος.    

Τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια; Είστε υπερ της επιδοματικής πολιτικής;   

Θα μπορούσε να είχε προωθήσει δυναμικά τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να είχε μειώσει τις εισαγωγές υγρών καυσίμων π.χ. μέσα από κίνητρα και αντικίνητρα για τα ηλεκτρικά και τα βενζινοκίνητα ΙΧ, αντίστοιχα. Οι επιδοματικές παρεμβάσεις είναι τώρα πολιτική Επιμηθέα, ενώ η χώρα χρειαζόταν Προμηθέα.   

Το κακό σενάριο για θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία το έχουμε αποφύγει;   

Η υλοποίηση ενός κακού σεναρίου με την Τουρκία φοβάμαι πως είναι θέμα χρόνου, χωρίς ποτέ να μπορεί να αποκλειστεί η ενεργοποίησή του, ενδεχομένως και από ατύχημα. Η πολιτική τάξη και τα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα καλλιεργούν συστηματικά, επί δεκαετίες ολόκληρες, ένα κλίμα επιθετικής εθνικιστικής υστερίας, μέσα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί και οι ίδιοι. Πρέπει συνεπώς να είμαστε σε επιφυλακή και βέβαια να γίνουμε πιο διεκδικητικοί απέναντι στους δυτικούς εταίρους και συμμάχους, για την επιβολή απαγόρευσης εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.   

Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές; Και ποιος είναι ο δικός σας στόχος εντός του ΠΑΣΟΚ;   

Ο στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως τον έχει προσδιορίσει κατ’ επανάληψη ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, είναι να (ξανα)γίνει διεκδικητής της εξουσίας, δηλαδή να καταλάβει την πρώτη θέση. Ο χρονικός ορίζοντας της μελλοντικής υλοποίησης της επιδίωξης αυτής δεν περιορίζεται οπωσδήποτε στις προσεχείς εκλογές, αλλά αφορά επίσης τις επόμενες και τις μεθεπόμενες. Όπως αποδεικνύει άλλωστε η συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφενός και του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου, αλλά και οι επιδόσεις των προσκείμενων στα δύο κόμματα παρατάξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό, στην πραγματικότητα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι μεγαλύτερο ως κοινωνικό μέγεθος. Είναι θέμα χρόνου να εκφραστεί αυτό και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Όσο για μένα, δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες στον χώρο της πολιτικής. Η επιδίωξή μου είναι απλώς να βοηθήσω, στο μέτρο των δυνάμεών μου, να γίνει ένα νέο, ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τη χώρα. Άρα ο τρόπος της συμμετοχής μου θα προσδιοριστεί από τα αρμόδια κομματικά όργανα όταν έρθει η ώρα.   

Είναι παιχνίδι για τρεις οι εθνικές εκλογές;  

Οι προσεχείς εθνικές εκλογές, είτε γίνουν το φθινόπωρο του 2022 είτε την άνοιξη του 2023, περιμένω ότι θα χαρακτηρίζονται από τη σμίκρυνση των αποστάσεων μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων, σε σύγκριση με εκείνες του 2019. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη δημιουργεί μια νέα δυναμική για το ΠΑ.ΣΟ.Κ/ΚΙΝ.ΑΛ. Εξάλλου η Ν.Δ. φθείρεται από την άσκηση της εξουσίας και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να επωφεληθεί, επειδή και τα δικά του κυβερνητικά πεπραγμένα ήταν απογοητευτικά για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ενώ όχι μόνο δεν έχει μεσολαβήσει έκτοτε αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτού, αλλά ούτε καν μια προσπάθεια έστω σοβαρής αυτοκριτικής. Από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι μπορεί να δούμε μια ενίσχυση της άκρας δεξιάς, οπότε οι επόμενες εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, με τη βοήθεια και του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.  

Ήσασταν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζετε και τους δύο χώρους πολύ καλά. Θα μπορούσε να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές;   

Σοβαρή συζήτηση για «προοδευτική» κυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε δύο (ή και περισσότερα) κόμματα με προοδευτικό πολιτικό προσανατολισμό. Στην προκείμενη περίπτωση όμως -και λυπάμαι που το λέω- δυσκολεύεται να διακρίνει κανείς προοδευτικά στοιχεία στο μοντέλο διακυβέρνησης που εφάρμοσαν επί μια τετραετία και πλέον ο κ. Τσίπρας και το περιβάλλον του, ώστε να παρέχονται εχέγγυα «προοδευτικής» προσέγγισης εκ μέρους τους για το μέλλον της χώρας.. Προοδευτικό θα ήταν, μεταξύ άλλων, να εγκαθιδρυθεί αξιοκρατία στο δημόσιο και όχι να διορίζονται λεγεώνες μετακλητών με ανύπαρκτα προσόντα. Πόσο προοδευτικός ήταν π.χ. ο διορισμός του κ. Καρανίκα σε θέση συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, μισθοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων; Έλλειπαν μήπως, από τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, νέοι άνθρωποι με σοβαρές σπουδές και με πολιτικό ήθος, ώστε να διορισθούν σ’ αυτή τη θέση; Προφανώς όχι, αλλά ο κ. Τσίπρας ήθελε Καρανίκα. Προοδευτικό θα ήταν να είχε συγκροτηθεί το 2015 μια κυβέρνηση συνασπισμού από όμορες πολιτικές δυνάμεις, ύστερα από προγραμματική σύγκλιση. Ο κ. Τσίπρας όμως είχε αρνηθεί τότε να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το «Ποτάμι», που είχαν εκδηλώσει την προθυμία τους να το διαπραγματευθούν, και προτίμησε τον Πάνο Καμμένο. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να επιλέξει για το σήμερα και για το αύριο ως προνομιακό του συνομιλητή και εταίρο τον Κυριάκο Βελόπουλο. Και βέβαια μέσα στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν διακρίνεται προς το παρόν καμία προοπτική αμφισβήτησης του αρρωστημένου ηγεμονισμού του κ. Τσίπρα και των αυλοκολάκων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εσωκομματική εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο μήνες δεν υπήρξε καν άλλη υποψηφιότητα.   

Διαβάστε επίσης:

Απόστολος Πάνας στο topontiki.gr: «Θα συνεχίσουμε την αυτόνομη πορεία μας»

Λοβέρδος στο topontiki.gr: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν ανήκει στο προοδευτικό τόξο»

Χαρά Κεφαλίδου στο topontiki.gr: «Η χώρα είναι στον αυτόματο πιλότο – Η αυτόνομη πορεία είναι ο στόχος μας»  

   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:31