search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:56
MENU CLOSE

Λοβέρδος στο topontiki.gr: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν ανήκει στο προοδευτικό τόξο»

09.07.2022 06:00
loverdos_new

Για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, τις μετεκλογικές συνεργασίες και την τουρκική προκλητικότητα μιλάει στο topontiki.gr ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει για τις πρόωρες εκλογές: «Όλη αυτή τη συζήτηση της εκλογολογίας που έχει φουντώσει με πρωτοβουλία, το υπογραμμίζω αυτό, της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι επιζήμια για τη χώρα». Στην ερώτηση για το εάν ο ίδιος έχει ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα απαντά ότι «δεν σταμάτησε ποτέ».

Για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζει: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει δύναμη εξουσίας. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν σκοπό να κυβερνούν και όχι να είναι κόμματα αντίρρησης». Όσον αφορά τη συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως «ο όρος προοδευτικός δεν είναι μια ταμπέλα που μπορεί ο καθένας να κρεμά στη ρεκλάμα του».

Παράλληλα στρέφει τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν ανήκει στο προοδευτικό τόξο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τα ελληνοτουρκικά  λέγοντας πως «ο Ερντογάν νιώθει ότι τα χάνει όλα και γι΄αυτό τα βάζει με όλους».

Η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου

Βλέπετε εκλογές τον Φθινόπωρο; Έχετε στοιχεία που σας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε σύντομα προσφυγή στις κάλπες; 

Όπως όλοι γνωρίζουμε η απόφαση της ημερομηνίας της διεξαγωγής των εκλογών είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Συνεπώς θα ήταν τουλάχιστον επιπόλαιο να επικαλεστεί κάποιος στοιχεία για να ενισχύσει τη γνώμη του. Προσωπικά έχω δηλώσει από καιρό ότι εθνικές εκλογές από το φθινόπωρο και μετά δεν θα αποτελέσουν έκπληξη. Όλη αυτή τη συζήτηση της εκλογολογίας που έχει φουντώσει με πρωτοβουλία, το υπογραμμίζω αυτό, της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι επιζήμια για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Πανδημία, πόλεμος, ακρίβεια επιβάλλουν στους υπουργούς να κυβερνήσουν και όχι να τρέχουν σε χορούς και πανηγύρια μπροστά στην πιθανότητα να γίνουν ανά πάσα στιγμή εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία άνοιξε τη συζήτηση, η Νέα Δημοκρατία τώρα επιδιώκει να την κλείσει. Οι πρόωρες εκλογές δεν εξαγγέλλονται μήνες πριν. Γίνονται. Και γι΄αυτό λέγονται και πρόωρες.

Έχετε ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία; 

Θα σας απαντήσω με ένα αστείο που όμως κρύβει μέσα του μια μεγάλη αλήθεια. Οι κοντινοί μου άνθρωποι συχνά λένε ότι έχω παντρευτεί με όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης με την πολιτική. Τι θέλω να πω με αυτό χωρίς να υπερβάλλω; Ότι προσωπικά δεν έχω αφήσει ούτε μία μέρα που να μην δώσω όλες μου τις δυνάμεις στο καθήκον του Βουλευτή. Αυτό για μένα είναι προεκλογική εκστρατεία. Δίπλα στον πολίτη, μέσα στη Βουλή κάθε μέρα.

Ποιος είναι ο στόχος που βάζει το ΠΑΣΟΚ; Είναι παιχνίδι για τρεις οι εθνικές εκλογές; 

Η θέση μου είναι διαχρονική. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει δύναμη εξουσίας. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν σκοπό να κυβερνούν και όχι να είναι κόμματα αντίρρησης. Άρα η παράταξή μας πρέπει να στοχεύσει, όπως έχω εδώ καιρό πει, στον υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών της. Δεν αξίζουμε τα χαμηλά ποσοστά και δεν έχουμε δικαίωμα να αρκεστούμε σε αυτά. Το οφείλουμε και στην ιστορία μας και στους συμπολίτες μας. Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν παιχνίδι για τρείς. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία πολιτική δύναμη να επιχειρήσει οτιδήποτε διαφορετικό. Στην πολιτική την τύχη του την παίρνει κανείς μόνος του στα χέρια του. Εμείς αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό καθημερινά.

Πώς εγγυάται το ΠΑΣΟΚ την σταθερότητα; Πρόσφατα δεχθήκατε επίθεση από τη ΝΔ για αλαζονεία για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Η Νέα Δημοκρατία διακηρύττει καθημερινά και διά στόματος Πρωθυπουργού ακόμη ότι επιδιώκει την αυτοδυναμία. Δικαίωμά τους. Είναι όμως και δικό μας δικαίωμα να διεκδικούμε τον χώρο και το ποσοστό που μας αξίζει. Και αυτό κάνουμε. Η ιστορία μας, τα πεπραγμένα μας και οι ιδέες μας έχουν αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η πιο υπεύθυνη, ικανή και αποτελεσματική παράταξη της χώρας. Μία ιστορική αναδρομή των τελευταίων είκοσι ετών, για να μην πάω και πιο πίσω, αποτυπώνει με μεγάλη ευκολία αυτή τη διαπίστωση. Εμείς κάναμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τα μεγάλα έργα, τις μεγάλες τομές. Εμείς, όταν χρειάστηκε, προτάξαμε το πατριωτικό συμφέρον πολλαπλώς και κρατήσαμε τη χώρα όρθια. Συνεπώς το ερώτημα για εγγύηση σταθερότητας εμείς το έχουμε απαντήσει. Τα άλλα κόμματα είναι εκείνα που οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις.

Μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση; 

Ο όρος προοδευτικός δεν είναι μια ταμπέλα που μπορεί ο καθένας να κρεμά στη ρεκλάμα του. Δεν είναι ζήτημα αυτοπροσδιορισμού. Είναι θέμα ιδεών και πεπραγμένων. Σε αυτό είμαι ξεκάθαρος. Μόνο η παράταξή μας είναι ο γνήσιος προοδευτικός εκφραστής στην ελληνική πολιτική σκακιέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν ανήκει στο προοδευτικό τόξο. Κόμμα που καταστρατήγησε κάθε έννοια νομιμότητας με μοναδικό σκοπό τη νομή της εξουσίας μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι προοδευτικό αλλά δεν είναι.

Ο Ερντογάν πήρε όσα ήθελε στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ; 

Έχω προσφάτως δηλώσει ότι ειδικά για τη στάση της Τουρκίας πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν πει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο. Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία με τη συμπεριφορά της άνοιξε μέτωπα που δεν κλείνουν μετά την αλλαγή της στάσης της και τα «κέρδη» της είναι απλώς υποσχέσεις χωρίς τίποτε χειροπιαστό. Απόδειξη το προχθεσινό μέτωπο βουλευτών στο Κογκρέσο κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία. Με μία φράση αυτό που εγώ υποστηρίζω είναι ότι οι υποσχέσεις στη διεθνή σκακιέρα δεν συνιστούν νίκη.

Με τον Ερντογάν να βρίσκεται πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις μέχρι που πιστεύετε μπορεί να φτάσει τις προκλήσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος; 

Είναι γεγονός ότι ο θρόνος του Ερντογάν κλονίζεται. Ο Τούρκος Πρόεδρος νιώθει ότι τα χάνει όλα και γι΄αυτό τα βάζει με όλους, ξεσπά στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη Δύση και ανοίγει πολλαπλά μέτωπα στο παγκόσμιο στερέωμα. Πιο συγκεκριμένα, μετά την απόπειρα εισβολής στον Έβρο τίποτε δεν αποκλείεται από την Τουρκία. Προσωπικά έχω κάνει λόγο αρκετές φορές για την πιθανότητα μίας υβριδικής επίθεσης, την οποία ωστόσο μάλλον αποκλείω για την περίοδο του καλοκαιριού λόγω του γεωτρύπανου που εκείνοι δείχνουν.

Οι πολίτες δυσκολεύονται πάρα πολύ εξαιτίας της ακρίβειας. Τι θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση, που δεν το έκανε;

Δυστυχώς η χώρα μας ανακηρύσσετε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Ήδη ο πληθωρισμός τον Ιούνιο με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ θα ξεπεράσει το 12%. Πρέπει πλέον να δούμε την μείωση του Φ.Π.Α. και του Ε.Φ.Κ. στα τρόφιμα και τα καύσιμα. Επίσης πρέπει να εξετάσουμε κάποια μέτρα δομικού χαρακτήρα στον τομέα της Ενέργειας π.χ. σταθερή τιμή κιλοβατώρας για ένα τουλάχιστο χρόνο, αλλαγή τρόπου υπολογισμού της τιμής ρεύματος με απεξάρτηση από τον ακριβότερο πάροχο, προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων των ρύπων και λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για όσο καιρό διαθέτουμε αποθέματα λιγνίτη.

Διαβάστε επίσης:

Χαρά Κεφαλίδου στο topontiki.gr: «Η χώρα είναι στον αυτόματο πιλότο – Η αυτόνομη πορεία είναι ο στόχος μας»  

Σταμάτης Μαλέλης στο topontiki.gr: Η περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, οι πρόωρες εκλογές και η δημοσιογραφία 

Ξεκαλάκης στο topontiki.gr: «Υπόθεση τριών πολιτικών δυνάμεων οι επόμενες εκλογές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50