search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:37
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Εκσυγχρονισμός, Σοσιαλδημοκρατία, εξωστρέφεια στο κυβερνητικό πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2239
21/7/2022
24.07.2022 06:00
androulakis_new

Το χρονοδιάγραμμά τους ως προς το κυβερνητικό πρόγραμμα προχωρούν στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητάει περισσότερη δουλειά από τα στελέχη του.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως τίποτα δεν σταματά και έτσι σε πρώτο πλάνο βάζουν το οικονομικό τους πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το «Ποντίκι» παρουσιάζει τον σκελετό και τις βασικές θέσεις του σχεδίου, καθώς το πρόγραμμα βαίνει σταδιακά προς ολοκλήρωση, ενώ έχουν ζητηθεί συγκεκριμένες διορθώσεις για να είναι πλήρες προς διαβούλευση.

Πόροι από το ταμείο ανάκαμψης

Για να αποτυπωθεί η Σοσιαλδημοκρατία στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός του Κινήματος ζήτησε από τον επικεφαλής του InSocial Νίκο Χριστοδουλάκη η πρόταση του κόμματος να «λέει κάτι διαφορετικό από Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και να απαντά στην καθημερινότητα του πολίτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σύνθετο κείμενο περιγράφονται πολιτικές εκσυγχρονισμού, ψηφιοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης με καινοτομία και εξωστρέφεια για τους τομείς της μεταποίησης, του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, του πολιτισμού, των δικτύων ενέργειας και των μεταφορών.

Στο ερώτημα «πού θα βρείτε τα χρήματα», στο ΠΑΣΟΚ έχουν την απάντηση, καθώς στο εξειδικευμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί η κύρια πηγή χρηματοδότησης είναι το ταμείο ανάκαμψης. Είναι γνωστό άλλωστε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει τη δυνατότητα στις χώρες να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους λόγω της κρίσης ενέργειας και των ανατιμήσεων.

Ενέργεια και Κλιματική Κρίση

Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται σχέδιο πλήρους και ομαλής απανθρακοποίησης της παραγωγής ενέργειας, χωροθέτησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα πρότυπα και περιβαλλοντική προστασία. Ο γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του κόμματος Χάρης Δούκας αναδεικνύει συνεχώς τη μεγάλη σημασία ενίσχυσης και λειτουργίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. «Να μην αποτελεί η Ελλάδα ένα διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά μια μεγάλη ηλεκτρική λεωφόρο που θα ενώνεται με τη Βαυαρία και θα παρέχει ενέργεια στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης» λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ δεν σταματούν να επιτίθενται στην κυβέρνηση, αποδεικνύοντας με στοιχεία πως η χώρα μας καταγράφεται ως η τρίτη ακριβότερη στο ρεύμα στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε κόστος καυσίμων στην αντλία, ενώ πρώτη είναι η Φινλανδία. «Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δημιουργεί, ταυτόχρονα, και ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης», λένε. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην ανάγκη υιοθέτησης επιβολής πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.

Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Όπως λένε στο «Π» συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη επί των Οικονομικών, σκοπός είναι «το ΠΑΣΟΚ να μιλήσει ξανά στην καρδιά της μεσαίας τάξης αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Γι’ αυτό τον λόγο στο μεγάλο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος προβλέπονται σχέδια χρηματοδοτήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τις νεοφυείς (start-ups).

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν αδιανόητο το μήνυμα που έχει περάσει η κυβέρνηση για «ξένες επενδύσεις» και θέλουν να δουν να γίνεται μια επανεκκίνηση και από Έλληνες επενδυτές. «Να δοθούν τα όπλα εκείνα που θα επιτρέψουν στους Έλληνες να τολμήσουν το ρίσκο της επένδυσης στην πατρίδα τους».

Ψηφιακή Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που ως κυβέρνηση θέσπισε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς και τις ηλεκτρονικές πύλες gov.gr. Για αυτό τον λόγο δεν θα μπορούσε να μην έχει ξεχωριστή θέση το κεφάλαιο της Ψηφιακής Πολιτικής.

Μάλιστα, για να διαφοροποιηθούν από τις κυβερνητικές θέσεις για την ψηφιοποίηση της χώρας προχωρούν σε ένα ολιστικό σχέδιο με τον τίτλο «Ψηφιακή Ελλάδα». «Σκοπός είναι να υπάρχει ένα σαφές σχέδιο κι όχι απλώς αποσπασματικές ψηφιοποιήσεις λειτουργιών του Δημοσίου, όπως γίνεται σήμερα» σημειώνουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στεγαστική Πολιτική

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σχέδιο Στεγαστικής Πολιτικής για τα νέα ζευγάρια με την ανέγερση χιλιάδων κατοικιών από το ταμείο ανάκαμψης, με ταυτόχρονη στήριξη της εργασίας σε όλες τις σύγχρονες μορφές της (ψηφιακές πλατφόρμες κ.λπ.).

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει πρώτοι το θέμα της Στεγαστικής Πολιτικής και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθυσμό της χώρας να είναι απογοητευτικά και στενάχωρα θα δούμε και νέες δράσεις το επόμενο διάστημα, με τις οποίες θα καλούν ευθέως την κυβέρνηση να πάρει θέση για τη λύση του δημογραφικού.

Όπως τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αντληθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την αξιοποίηση κατοικιών που είναι διάσπαρτες στις πόλεις και να δοθούν με κοινωνικά κριτήρια.

Παράλληλα τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν την ευθύνη και τη μέριμνα να κατασκευάσουν τα ίδια φοιτητικές στέγες. Την ίδια ώρα υπάρχει και η πρόβλεψη να δοθούν κίνητρα σε ιδιοκτήτες ώστε να ενοικιάζονται τα ακίνητά τους σε προσιτές τιμές και να μην μένουν αναξιοποίητα. Δείχνοντας AirBnB και Golden Visa στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να υιοθετηθούν κανόνες και αρχές για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. «Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η στέγαση δεν αποτελεί μια ανάγκη, αλλά θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα» είναι το μήνυμα που στέλνεται.

Υγεία και ΕΣΥ

Για την Υγεία περιλαμβάνονται προτάσεις για ένα επαρκώς στελεχωμένο και οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Προληπτικής Υγείας. Την ίδια στιγμή τονίζεται και η ανάγκη αύξησης των ΜΕΘ. Η ηγετική ομάδα του κόμματος μέσω των θέσεων για την Υγεία θα ζητήσει από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να σταματήσει την υπονόμευση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας αλλά και της συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας. «Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αρχίσει να διαμορφώνει μια νέα αντίληψη απελευθέρωσης της αγοράς Υγείας» τονίζουν.

Ασφαλιστικό – Εργασιακά

Στον τομέα των συντάξεων το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της επιστροφής του ΕΚΑΣ, θυμίζοντας ότι είναι το κόμμα που το θέσπισε. Στα εργασιακά θεωρείται μονόδρομος η επιστροφή στις επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβαίες υποχρεώσεις και δικαιώματα για εργαζόμενους – εργοδότες. Θεωρείται βέβαιη η επανεξέταση και αναβάθμιση του ρόλου των Κλαδικών Συμβάσεων για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και της διαμόρφωσης υγιών όρων ανταγωνισμού στους επί μέρους κλάδους. Επίσης θα ζητήσει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. «Η κυβέρνηση απαλλάσσει όσους έχουν εισοδήματα από το κεφάλαιο και επιβαρύνει όσους έχουν εισοδήματα από εργασία με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια αύξηση εισοδηματικών ανισοτήτων» παρατηρούν.

Δημοσιονομικά

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές, δίνεται έμφαση στην καλύτερη είσπραξη εσόδων και τη φορολόγηση πλούτου με συγκράτηση και αξιολόγηση δημόσιων καταναλωτικών δαπανών. Και στα δημοσιονομικά γίνεται λόγος για νέα άντληση επενδυτικών πόρων από το ταμείο ανάκαμψης. «Το βασικό εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής είναι το φορολογικό σύστημα» σημειώνουν. Λόγω της ακρίβειας τονίζεται η ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, καθώς και η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τονίζουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει για κάποιο διάστημα.

Δημόσια Διοίκηση

Από το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσαν να λείψουν η Δημόσια Διοίκηση, η Αυτοδιοίκηση αλλά και η λειτουργία του κράτους. «Ένας τομέας όπου το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ιστορική και αξιακή παρακαταθήκη (ΑΣΕΠ, Διαύγεια, Ανεξάρτητες Αρχές κ.λπ.)», υπογραμμίζουν.

Στο πρόγραμμα γίνεται λόγος για εκσυγχρονισμό και επιχειρησιακή αναβάθμιση των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας. Σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρεται η ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία μέσω και της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα: Σχέδιο για άδεια διαμονής μετά από φοίτηση – Να αποφύγει «φαινόμενα Σαϊντού Καμαρά» θέλει η κυβέρνηση

ΚΚΕ: «Διαρκές έγκλημα» οι φωτιές λόγω απουσίας πρόληψης

Ακρίβεια και Λιγνάδης στο «οπλοστάσιο» του ΣΥΡΙΖΑ – Σε δεύτερο χρόνο η κριτική για πυρκαγιές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:30