search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:31
MENU CLOSE

H IRC καλεί για εκκένωση των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί σε νησίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

15.08.2022 15:27
Evros_new

Η οργάνωση International Rescue Committee (IRC) ζήτησε τη Δευτέρα την άμεση εκκένωση 39 Σύριων προσφύγων, οι οποίοι, όπως είπε, παραμένουν παγιδευμένοι σε μια μικρή νησίδα στον ποταμό Έβρο κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν εντόπισε κανέναν άνθρωπο στη νησίδα η οποία, όπως λέει, βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Η Αθήνα έχει ειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές για το θέμα, σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής αστυνομίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει, σε σχετικό ερώτημα του Reuters.

«Καλούμε τις αρμόδιες αρχές και από τις δύο πλευρές να διευκολύνουν την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους εκκενώσουν από αυτή τη νησίδα με ασφάλεια και να εξασφαλίσουν τη δίκαιη και πλήρη πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου», δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια του IRC Greece.

Η IRC λέει ότι στη νησίδα βρίσκεται ένα εννιάχρονο κορίτσι σε κρίσιμη κατάσταση και χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Επικαλείται επίσης δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι η πεντάχρονη αδερφή της πέθανε αφού την τσίμπησε σκορπιός και ότι οι πρόσφυγες προσπάθησαν να φτάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά απωθήθηκαν.

«Αυτή η τελευταία κατάσταση στα σύνορα του Έβρου υπογραμμίζει τη βαρβαρότητα των απωθήσεων, που γνωρίζουμε ότι λαμβάνουν χώρα στα σύνορα σε όλη την Ευρώπη», είπε η Καλογεροπούλου.

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία από τις πληροφορίες και έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι απώθησαν βίαια πρόσφυγες ή μετανάστες στα συνοριακά σημεία.

«Πραγματοποιήσαμε επανειλημμένες έρευνες, με κατάλληλα τεχνικά μέσα, χωρίς να εντοπίσουμε ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα», ανέφερε ο κ. Μηταράκης στο Twitter την Κυριακή. «Επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι ειδοποιήσαμε αμέσως τις τουρκικές αρχές».

Διαβάστε επίσης:

Ηλιούπολη: Χειροπέδες σε 3 ανήλικους για ληστεία σε βάρος περαστικών (Video)

Καλαμάτα: Έκλεψαν καύσιμα από σκάφη και γέμισαν το αυτοκίνητό τους

Δεκαπενταύγουστος: Άδειασε η Αθήνα – Φωτογραφίες από την έρημη πρωτεύουσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:29