search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:20
MENU CLOSE

Nord Stream 1: Πάνω που θα άνοιγε… κλείνει επ’ αόριστον λόγω «διαρροής»

02.09.2022 19:59
gazprom-123-new

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για αόριστο χρονικό διάστημα λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών. 

Ο αγωγός επρόκειτο να επαναλειτουργήσει στις 3 Σεπτεμβρίου μετά από επισκευές στη μοναδική τουρμπίνα λειτουργίας του.

Σύμφωνα με το RIA NOVOSTI, η Gazprom έλαβε μια προειδοποίηση από τη Rostekhnadzor για μια δυσλειτουργία της τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream και κατά συνέπεια έχει σταματήσει εντελώς η λειτουργία της μέχρι να διορθωθεί, ανέφερε η εταιρεία.

Εκπρόσωπος της εταιρείας έστειλε επιστολή στη Siemens σχετικά με προβλήματα στον κινητήρα και την ανάγκη επίλυσής τους.

Από την Τετάρτη 31 Αυγούστου, η Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού για τρεις ημέρες. Όπως εξήγησε η εταιρεία, αυτό οφείλεται σε συντήρηση ρουτίνας στη μοναδική λειτουργική μονάδα συμπιεστή αερίου (GCU) του σταθμού συμπίεσης Portovaya (CS).

Ο Nord Stream, η κύρια οδός για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, λειτουργεί με περιορισμούς από τα μέσα Ιουνίου και λειτουργεί μόνο με το 20% της ημερήσιας χωρητικότητάς των 170 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως από τα τέλη Ιουλίου.

Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο «σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου».

ΕΕ: Άλλη μία επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή

Για «επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Gazprom κάνει λόγο ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, με ανάρτησή του στο τουίτερ.

«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» σημειώνει ο κ. Μαμέρ.

Προσθέτει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

 Η Γερμανία «είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη»

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν.

«Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά» ανέφερε μέσω του Twitter ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.

«Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», πρόσθεσε.

Ο αγωγός Nord Stream 1, που περνά από τη Βαλτική Θάλασσα και εφοδιάζει τη Γερμανία και άλλες χώρες, επρόκειτο να επαναλειτουργήσει αύριο Σάββατο (στις 04.00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από τριήμερη διακοπή για συντήρηση.

«Αυτό αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», έγραψε στο Twitter ο Μίχαελ Ροτ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί, να γεμίσουν κατά 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν εταιρείες και νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Η ΕΕ συνολικά έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο, να πληρωθούν οι δεξαμενές κατά 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Η κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών έφτασε στο τέλος της – Τη Δευτέρα η ανακοίνωση του νικητή

Αν Χες: Ήταν εγκλωβισμένη στο φλεγόμενο αυτοκίνητό της επί 45 λεπτά (Video)

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τη νέα μαύρη κούκλα Μπάρμπι (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:19