search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:59
MENU CLOSE

Ενεργειακή κρίση: Πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα

07.09.2022 13:51
european commision

Πρόταση για την επιβολή πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός φυσικού αερίου, επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια άνθρακα, που επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε 200 ευρώ η MWh.

Η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το περιφερειακό σημείο αναφοράς, είναι πάνω από 450 ευρώ ανά MWh.

Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή είναι συνδεδεμένες με την τιμή του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες, σε σύγκριση με τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ένα τέτοιο πλαφόν θα μιμείται «τα αποτελέσματα της αγοράς, που θα μπορούσαν να αναμένονται εάν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούσαν κανονικά».

Υπογραμμίζει επίσης, ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες που δεν παράγουν φυσικό αέριο.

Οι προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν από διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ την Τετάρτη (7/9), ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Μείωση της κατανάλωσης

Η Κομισιόν εισηγείται επίσης έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής των τιμών.

Πρόταση την οποία, σύμφωνα με τους FT, έχει καταθέσει και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το έγγραφο της επιτροπής προειδοποιεί ότι τα κίνητρα που θα αποφασιστούν θα πρέπει να είναι «οικονομικά αποδοτικά».

«Ως απάντηση στον αυξημένο κίνδυνο για τον ερχόμενο χειμώνα και την ανάγκη να μειωθεί η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, να διατηρηθούν τα αποθέματα καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις πιο ακριβές ώρες, ο προτεινόμενος κανονισμός ορίζει δύο στόχους μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πρώτος απαιτεί από τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. κατά 10%) από όλους τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι ακόμη εξοπλισμένοι με έξυπνα συστήματα μέτρησης ή συσκευές που τους επιτρέπουν να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόταση της Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,7% η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο του 2022

Συντάξεις Οκτωβρίου: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Σταϊκούρας: «Ναι» σε νέα μέτρα στήριξης, μόνιμα και έκτακτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 00:56