search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 06:12
MENU CLOSE

Η Ούρσουλα, η Ευρώπη και το ερώτημα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2247
15/09/2022
18.09.2022 07:00
Ursula fon der Laien_new

«Δεν είναι μόνο ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας, αλλά ένας πόλεμος κατά των αξιών μας και της οικονομίας μας. Ένας πόλεμος δημοκρατίας κατά του αυταρχισμού. Ο Πούτιν θα αποτύχει». Αυτά είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στην Ευρωβουλή για την ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο το σημαντικότερο έσοδο του Πούτιν, αυτό από τις πωλήσεις ενέργειας, που έχει εκτοξευθεί από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, δεν θα πληγεί δραματικά. Η Επιτροπή έκανε πίσω από το αρχικό της σχέδιο για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου. Ο λόγος είναι ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένες για το εάν το πλαφόν θα βοηθούσε ή θα έβλαπτε την προσπάθεια της Ευρώπης να μην ξεμείνει από ενέργεια τον χειμώνα.

Πρόκειται για τα ίδια κράτη τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν εάν θα αποδεχτούν την έκτακτη φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας για να βρεθούν τα 140 δισ. που, σύμφωνα με την Ούρσουλα, θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών της Γηραιάς Ηπείρου. Είναι αυτά επίσης που, επειδή τα δύσκολα είναι μπροστά μας, πρέπει να τοποθετηθούν για την πρόταση της Επιτροπής να υπάρξει μια «βαθιά μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου.

Για την Ελλάδα έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση της προέδρου της Κομισιόν που λέει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του χρέους, αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία ως προς την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας (άρα και το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης) δεν θα λυθεί με έναν ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Θα έχει μεγάλο βάθος – και χρονικό και ποιοτικό. Συνεπώς και η προσπάθεια της Ευρώπης να βρει νέες και επαρκείς πηγές ενέργειας θα είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει – και πότε – να βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας και ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ: «Θερμό επεισόδιο» Νοτοπούλου – Πρύτανη ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή αστυνομία (Video)

Αλέξης Τσίπρας: Στη ΔΕΘ με τους απεργούς της Μαλαματίνας

Έλενα Ράπτη: Ερωτευμένη ξανά – Η κοινή εμφάνιση με τον σύντροφό της στη ΔΕΘ (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46