search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:44
MENU CLOSE

Η ζωή μας δεν είναι παιχνίδι με «κλέφτες κι αστυνόμους»!

01.10.2022 06:00
foitites- astynomia- new

Τις τελευταίες μέρες οι εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων ξεχειλίζουν από ρεπορτάζ για τις Φοιτητικές Εστίες του ΕΜΠ, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε και την εξάρθρωση εγκληματικού κυκλώματος.

Όμως, μαζί, ξεχειλίζει και η υποκρισία της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που τόσα χρόνια γνώριζαν τις επανειλημμένες καταγγελίες των Φοιτητικών Συλλόγων για την απαράδεκτη κατάσταση στη συγκεκριμένη εστία και δεν έκαναν τίποτα.

Η χρόνια ανοχή στη δράση αυτών των συμμοριών από όλες τις κυβερνήσεις, τη διοίκηση του ΕΜΠ, την αστυνομία, γεννά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Η αποκάλυψη ότι οι διωκτικές αρχές γνώριζαν για τη συγκεκριμένη σπείρα από το 2020, οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκου, πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα τρία χρόνια τώρα γιατί «τα δύο χρόνια υπήρχε καραντίνα» (!!!) προκαλούν περισσότερα ερωτηματικά, αφού είναι ομολογία ότι και γνώριζαν και συγκάλυπταν την εγκληματική αυτή δράση. Αν σε αυτά προστεθεί και η σύλληψη της δόκιμης αστυνομικού που συμμετείχε στο κύκλωμα τότε μάλλον «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Πίσω από τους διθυράμβους, δεν πρέπει να κρυφτούν, επίσης, οι εύλογες απορίες των φοιτητών για τον χρόνο και τον τρόπο της αστυνομικής επιχείρησης, δηλαδή εν μέσω εξεταστικής περιόδου, σε ώρα μαθημάτων, με εκατοντάδες φοιτητές στο ΕΜΠ λίγα μέτρα από το σημείο των πυροβολισμών, με την αστυνομία να εισβάλλει στα δωμάτια όλων των οικότροφων σπάζοντας τις πόρτες, ενώ προφανώς οι φοιτητές αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με την επιχείρηση κατά των κυκλωμάτων. Οι φοιτητές που ζούσαν τόσο καιρό με το καρτέλ πάνω από το κεφάλι τους σίγουρα δε νιώθουν ασφαλείς τώρα που κοιμούνται χωρίς πόρτες!

Μετά από όλα αυτά θα περίμενε κανείς τα κυβερνητικά στελέχη να δώσουν εξηγήσεις, τα κόμματα που κυβερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια να κάνουν την αυτοκριτική τους. Κι όμως, συμβαίνει το αντίθετο! Η κυβέρνηση εμφανίζεται με τη ρομφαία της «πάταξης της ανομίας» και επιχειρεί να αξιοποιήσει το γεγονός για να αποδείξει την αναγκαιότητα εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

  • Τι κι αν η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν εκπαιδεύτηκε ούτε συμμετείχε στην αντιμετώπιση κυκλωμάτων και ποινικών;
  • Τι κι αν εγκατέλειψαν το ΕΜΠ, με μόλις 36 φύλακες επιτρέποντας στα εγκληματικά κυκλώματα να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητα;
  • Τι κι αν όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται να υλοποιήσουν τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων για μόνιμο προσωπικό φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας στην εστία, για επαρκή φωτισμό, για ανακαίνιση της εστίας και μεταφορά των φοιτητών σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης;
  • Τι κι αν υπάρχει εδώ και δεκαετίες το νομοθετικό πλαίσιο που μπορεί να αντιμετωπίσει τη δράση ναρκεμπόρων και άλλες εγκληματικές πράξεις εντός ΑΕΙ;
  • Τι κι αν η ΝΔ πρωτοστατεί μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία κρατικής πιάτσας ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης;
  • Τι κι αν το οργανωμένο έγκλημα αλωνίζει στις γειτονιές και οι ναρκέμποροι απλώνουν τα πλοκάμια τους ακόμα και δίπλα σε αστυνομικά τμήματα;

Η κυβέρνηση τον χαβά της! Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τόσα χρόνια αυτά τα φαινόμενα, αλλά τα αξιοποιεί κιόλας για να συκοφαντήσει τους αγώνες των φοιτητών, να τσουβαλιάσει τους φοιτητικούς συλλόγους με συμμορίες ποινικών, να δικαιολογήσει την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα προβλήματα των οικότροφων φοιτητών φανερώθηκε την επόμενη κιόλας μέρα της αστυνομικής επιχείρησης, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους οικότροφους έξω από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, γιατί διεκδίκησαν λύσεις στα προβλήματα των εστιών! Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ενισχύουν την υποχρηματοδότηση και την επιχειρηματική λειτουργία, με αποτέλεσμα οι εστίες να ρημάζουν χωρίς φωτισμό, χωρίς φύλαξη, χωρίς υποδομές, χωρίς συντήρηση των εγκαταστάσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές που μες το καταχείμωνο δεν υπάρχει ζεστό νερό ή θέρμανση. Στις Φοιτητικές Εστίες Ζωγράφου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Η σίτιση έχει διακοπεί, τα μισά δωμάτια δεν έχουν νερό! Η πολιτική αυτή ενισχύει την υποβάθμιση, την εγκατάλειψη και τελικά στρώνει το έδαφος για τη δράση διαφόρων κυκλωμάτων.

Μοναδική λύση είναι η πρόταση και τα αιτήματα που θέτουν τα μέλη της ΚΝΕ μαζί με άλλους φοιτητές στα Πανεπιστήμια. Διεκδικούμε να δοθεί άμεσα χρηματοδότηση, για να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα στις εστίες, για να δημιουργηθούν υποδομές, χώροι άθλησης και πολιτισμού. Να πάρουν πόδι οι εργολάβοι που λυμαίνονται τις εστίες και τις αφήνουν κάθε λίγο και λιγάκι χωρίς σίτιση, χωρίς φύλαξη και χωρίς φωτισμό. Να προσληφθεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό, με ευθύνη του κράτους, για όλες τις ανάγκες. Να προχωρήσει άμεσα η ανακαίνιση στις Φοιτητικές Εστίες Ζωγράφου και, μέχρι να ολοκληρωθεί, να εξασφαλιστεί σε όλους τους φοιτητές αξιοπρεπής διαμονή, σίτιση, ίντερνετ, θέρμανση και ζεστό νερό. Να κατασκευαστούν εστίες σύγχρονες, που θα μπορούν να στεγάζουν όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.

Όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας η φοιτητική εστία Ζωγράφου θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση και οι οικότροφοι θα συνεχίσουν να ζούνε μέσα στην ανασφάλεια, να αντιμετωπίζουν την εγκληματική κρατική αδιαφορία. Μαζί τους θα είναι μόνο τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που θα συνεχίσουμε να ζούμε και να αγωνιζόμαστε μέσα στις ίδιες εστίες για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και σπουδές με δικαιώματα.

*O Γιώργος Βιτζηλαίος είναι στέλεχος της ΚΝΕ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου οικότροφων νέων φοιτητικών εστιών ΕΜΠ

Διαβάστε επίσης:

Ο «παροξυσμός» της Τουρκίας κι εμείς

50 χρόνια ελεύθερης διακίνησης κοπανιστού αέρα στα ΑΕΙ…

Στρατηγικός ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:44