search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:18
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στην Κ.Ο. της ΝΔ: «Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου» – Ζήτησε σεμνότητα, «να είμαστε μετρημένοι»

04.10.2022 12:29
mitsotakis_new

Έντονα προεκλογικό χρώμα είχε η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. της ΝΔ με αφορμή τα 48α «γενέθλια» του κόμματος.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε σχεδόν όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση και τους πολίτες, από την ένταση με την Τουρκία μέχρι την ακρίβεια, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επερχόμενες εκλογές και δη στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο χαρακτήρισε ως «πείραμα αστάθειας», καλώντας τους βουλευτές της ΝΔ να πληροφορήσουν εγκαίρως τους πολίτες για την «παγίδα της απλής αναλογικής» και να «αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δεν θα είναι μια χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία, λέγοντας ότι «το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι να το κρατάει ένα δοκιμασμένο πλήρωμα» και ότι «εθνικό ισχυρό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και δυνατό τιμόνι σημαίνει ισχυρή ΝΔ στη διακυβέρνηση», επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε πει και από το βήμα της ΔΕΘ, «αν όχι εμείς τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες αυτού του τόπου», αλλά και διερωτώμενος «ποια είναι η εναλλακτική πρόταση σε αυτό που προτείνουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε «η επόμενη μέρα (σ.σ. των εκλογών) να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, να κρατηθεί η χώρα σε μία συνεχή τροχιά προόδου» και «να μην υπάρξει ποτέ ξανά πισωγύρισμα» ενώ παραδεχόμενος ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας σημείωσε ότι «οι οικονομικές δυσκολίες θα αυξήσουν την αγωνία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε αυτή η δικαιολογημένη αγωνία να μην μετατραπεί σε τυφλή διαμαρτυρία. Πολύ περισσότερο να μην μετατραπεί σε φλερτ με τη δημαγωγία».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που καταστροφολογεί για τα πάντα, κατασκευάζει απώλειες από τον κορωνοϊό, επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, καταγγέλλει τάχα παραβίαση του ασύλου όταν η αστυνομία συλλαμβάνει εγκληματικές συμμορίες που δρούσαν μέσα σε φοιτητικές εστίες» και προσθέτοντας ότι «πουλάει σε φθηνή τιμή ακριβά ψέματα» και ότι «τάζει στους πάντες τα πάντα».

Μάλιστα, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «είπε ο κ. Τσίπρας αν είχε να μοιράσει 50 δισ. θα κυβερνούσε μέχρι να βαρεθεί. Αυτός ο χυδαίος, κυνικός παλαιοκομματισμός έχει καταδικαστεί από τους Έλληνες πολίτες».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στην νέα ένταση με τη γείτονα χώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές, συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», προσθέτοντας ότι «σε εθνικό επίπεδο, μένουμε σταθεροί  στις θέσεις μας. Οπλισμένοι με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματά μας, με τα οποία συμφωνεί βέβαια και η παγκόσμια κοινότητα, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια αλλά και οι φίλοι μας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο».

Υπογράμμισε, δε, ότι «γαλανό θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Γιατί αν κάτι με κάνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αισιόδοξο, είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, που θέλουν να ζουν και να προκόβουν ειρηνικά. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της. Ξέρουν οι λαοί μας ότι οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται, ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα, κατά συνέπεια, περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

Ενεργειακή κρίση

Όσον αφορά στα ενεργειακά, ο Κ. Μητσοτάκης, αφού επανέλαβε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πολιτών και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν ανεξάρτητα αν υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση, τόνισε εκ νέου ότι «κανείς εθνικός προϋπολογισμός, κανείς μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, απλά λέει ψέματα. Κι αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά εδώ και πολλούς μήνες δίνω τη μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση» και επανέλαβε την πρότασή του για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, λέγοντας επίσης ότι «πρέπει με κάποιο τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου να αποσυνδέεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η αγορά, η αποθήκευση, η διανομή του να γίνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο ευρωπαϊκή, κοινοτική υπόθεση. Και σε μία τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να αντισταθούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί, που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ούτε, βεβαίως, επιχειρήματα υπέρ του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, γιατί όταν ο τελευταίος δεν λειτουργεί σωστά, όταν οι αγορές λειτουργούν σωστά, τότε το λόγο πρέπει να τον έχει η Πολιτεία».

Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο της Κ.Ο. της ΝΔ και ευχαρίστησε τους βουλευτές του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «ο ρόλος του βουλευτή, ο δικός σας ρόλος καθίσταται κομβικός -το αντιλαμβάνεστε και εσείς- στους μήνες που απομένουν. Πολύ περισσότερο καθώς -όπως είπε και ο Γιάννης (σ.σ. Μπούγας)- δεν σταματά το κοινοβουλευτικό έργο, η κυβερνητική παραγωγή. Τα καθήκοντά σας αναπόφευκτα αυξάνονται στη Βουλή και στις περιφέρειές σας μεταφέροντας, όπως το κάνετε ήδη, τον παλμό τους στην κυβέρνηση, όμως και το δικό σας έργο στους πολίτες», αλλά και επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του, όπως και οι πόρτες των υπουργών είναι πάντα ανοιχτές.

«Να είστε μετρημένοι»

Μετά το τέλος των ομιλιών των βουλευτών –συνολικά 27-, ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, λέγοντας ότι «θέλω να είμαστε πολύ μετρημένοι στον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούμε σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Έχουμε να επιδείξουμε πάρα πολλά ως κυβερνητικό έργο και νομίζω ότι έχετε δίκιο όταν μερικές φορές επισημαίνετε ότι μέσα στην πυκνότητα των εξελίξεων πολλά από τα σημαντικά τα οποία γίνονται δεν περνούν τελικά στους πολίτες», σημειώνοντας ότι «υπάρχει και η αίσθηση, ότι υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης» από τους πολίτες.

Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη της πραγματικότητας: και αυτή λέει ότι η κοινωνία περνάει δύσκολα, έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα του κόστους ζωής και της εισαγόμενης κρίσης η οποία προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρέπει να είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τα συναισθήματα των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει μερικές φορές μέσα από την προβολή του κυβερνητικού έργου- η οποία πρέπει να γίνεται – να αγνοούμε αυτή την άλλη όψη της πραγματικότητας».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Υπόσχεται συνέχεια για τις υποκλοπές – Αρχίζει ο καβγάς για τον προϋπολογισμό

Λάδι (Λιβυκό) στη φωτιά

Κομισιόν: Παράνομο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 – Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:15