search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:02
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης κερδίζει χρόνο για συγκάλυψη των παρακολουθήσεων και έλεγχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

11.10.2022 16:48
tsipras_new

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει από τις 12 περίπου με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις και την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην διεθνή συγκυρία όσον αφορά τους τομείς της οικονομίας (πληθωρισμός) και της ενέργειας, ασκώντας κριτική τόσο στην ΕΕ για το γεγονός ότι «δεν φαίνεται να έχει συλλογικό σχέδιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και στην Γερμανία η οποία στο εσωτερικό της ακολουθεί «γενναιόδωρη πολιτική».

Όπως και στην Πράγα, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη για ένα ευρωομόλογο που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Επιπλέον ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα μέτωπα της ενέργειας και της ακρίβειας, ενώ εξαπολύει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι είναι «απερχόμενος» και επιχειρεί να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί για να συγκαλύψει το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και να διαχειριστεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κριτική ασκεί και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός λέει τα αυτονόητα για την κυριαρχία των νησιών στις Συνόδους Κορυφής αλλά αποφεύγει να θέσει ζήτημα κυρώσεων προς την Τουρκία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τη διεθνή συγκυρία και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις :

«Η Διεθνής συγκυρία γίνεται ολοένα και πιο δυσμενής. Ο πόλεμος σκληραίνει, χωρίς προοπτική διεξόδου. Και η Ευρώπη κινείται αμήχανα και βρίσκεται μπροστά στις αντιφάσεις της. Χωρίς σχέδιο απέναντι στην όξυνση της σύγκρουσης, με μόνο κερδισμένο τις ΗΠΑ. Ενώ την ίδια στιγμή η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος και κυβερνητικές θέσεις σε σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία.

Η Ε.Ε. φαίνεται να μην έχει ένα συλλογικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Γερμανία μπλοκάρει ευρωπαϊκές λύσεις για πλαφόν στη τιμή αγοράς του φυσικού αερίου και για κοινό δανεισμό για παρεμβάσεις χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης,  την ώρα όμως που εσωτερικά ακολουθεί δική της ιδιαίτερα γενναιόδωρη πολιτική. 

Και είναι κρίσιμη η μάχη των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για την έκδοση κοινού χρέους για την αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης, του δύσκολου χειμώνα και του ενεργειακού κόστους, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στο μόνο που όλη την Ευρώπη συγκλίνει, είναι η επιστροφή του κράτους στην ενέργεια για να στηρίξει κοινωνία και επιχειρήσεις. Όλη, εκτός από την Ελλάδα όπου ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Και για αυτό τα δραματικά αποτελέσματα που βιώνουμε δεν είναι τυχαία». 

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση :

«Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη (προ φόρων και επιδοτήσεων). Και αυτό οφείλεται στην επιλογή Μητσοτάκη η ΔΕΗ να γίνει πρωταγωνιστής της αισχροκέρδειας. Και ένα χρόνο τώρα να μη λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της. Η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έδειξε το αποτέλεσμα μόνο τον Σεπτέμβριο έχουμε 450 εκ υπερκέρδη.

Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%. Και στην αγορά δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών. Αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Όπως ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα. Αυτό στη πράξη δίνει τη δυνατότητα να λεηλατείται κυρίως  η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, αφού αυτά κυρίως πλήττουν οι έμμεσοι φόροι, ώστε να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις που στη πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας».   

Για τα ελληνοτουρκικά:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πορεύεται με έλλειμμα στρατηγικής απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν. Με αλλαγή του δόγματος που η εξωτερική πολιτική της χώρας κινήθηκε για δεκαετίες. Από πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και από ισότιμος εταίρος σε δεδομένος σύμμαχος που τα δίνει όλα χωρίς να ζητά καμία εγγύηση για τα δικά της συμφέροντα. Και αυτή η πολιτική φέρνει επικίνδυνες εξελίξεις και αρνητικά τετελεσμένα.

Γιατί η Τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται με λόγια αλλά με πράξεις. Και όσο ο κ. Μητσοτάκης απλά αρκείται να λέει τα αυτονόητα για τη κυριαρχία των νησιών μας στις Συνόδους Κορυφής αλλά δε τολμά καν να θέσει ζήτημα κυρώσεων αν η Τουρκία αμφισβητήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόσο ο Ερντογάν θα αποθρασύνεται». 

Για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις :

«Είναι προφανές ότι ο κος Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας πλέον ότι είναι απερχόμενος, ότι δεν έχει καμία ελπίδα επανεκλογής, αγωνιά να κερδίσει χρόνο. Όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, γαντζωμένος στη καρέκλα της εξουσίας. Τόσο για να πετύχει τη συγκάλυψη, το κουκούλωμα του μεγάλου σκανδάλου των παρακολουθήσεων όσο και για να προλάβει να ελέγξει τη κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των ευρωπαϊκών πόρων, με όρους απόλυτης αδιαφάνειας.

Απέναντι σε αυτή την επιλογή Μητσοτάκη να κερδίσει χρόνο, οφείλουμε να επαγρυπνούμε αλλά οφείλουμε και να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό. Για να βαθύνουμε τη κομματική ανασυγκρότηση. Για να ετοιμάσουμε ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια παντού. Για να οργανώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις στη βαρβαρότητα των κυβερνητικών επιλογών. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε αγώνα, την οργή σε ελπίδα αλλαγής. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε και μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φέρουμε τη πολιτική αλλαγή μια ώρα αρχύτερα παρά τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν».

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου για βιασμό 12χρονης: Ένας εγκληματίας έτυχε να είναι μέλος ενός κόμματος – Τι είπε για τη μη διαγραφή του (video)

Παραδοχή ΥΠΕΘΑ για τον Έβρο: Η νησίδα με τους 38 μετανάστες είναι και ελληνική

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αναδύεται ταχέως σε πρωταγωνιστή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:01