search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:22
MENU CLOSE

Πρόσφυγες: Τραγωδία δίχως τέλος, όσο κάνουν κουμάντο εκείνοι που δημιουργούν το πρόβλημα

22.10.2022 06:00
lefteris_nikolaou_alavanos

Αποτροπιασμό και οργή προκαλούν οι εικόνες πρωτοφανούς βαρβαρότητας στον Έβρο, όπου 92 πρόσφυγες βρέθηκαν γυμνοί και χτυπημένοι από τις τουρκικές αρχές. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο μίας διαρκούς τραγωδίας ανθρώπων κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την κατοχή, την καταστροφή, την εξαθλίωση, αφού γλίτωσαν το θάνατο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε την απάνθρωπη μεταχείρισή τους για να υμνήσει «τα ανθρώπινα δικαιώματα», «τις αρχές και αξίες της ΕΕ», «τις διεθνείς συμβάσεις», που η αστική τάξη της Τουρκίας παραβιάζει εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες. Ποιες είναι οι «αρχές και αξίες» της ΕΕ;

Δεν είναι αυτές που αποτέλεσαν αφορμή για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, που προσυπέγραψαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις παραχωρώντας «γη και ύδωρ», σπέρνοντας τον όλεθρο και δημιουργώντας τα κύματα των προσφύγων; Είναι δυνατόν εκείνοι που εισέβαλαν, διαμέλισαν χώρες, επέβαλαν στρατιωτική κατοχή, να σεβαστούν τα δικαιώματα των κατατρεγμένων; Όταν κάνουν κουρελόχαρτο τη Συνθήκη της Γενεύης και αρνούνται να τους αναγνωρίσουν ως πρόσφυγες όταν περάσουν σύνορα δυο διαδοχικών χωρών; Όταν, διαχωρίζουν τα θύματα με βάση ποιος «ληστής τους λήστεψε», για λόγους σκοπιμότητας, με ταχύτατες διαδικασίες -και καλώς- αναγνωρίζουν μόνο τα δικαιώματα των Ουκρανών προσφύγων της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ευρωατλαντισμού;

Οι απάνθρωπες πρακτικές της αντιδραστικής τουρκικής κυβέρνησης, διαγράφουν τις τεκμηριωμένες καταγγελίες για τα pushbacks της Frontex, του Ελληνικού Λιμενικού, των δυνάμεων ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής άλλων «δημοκρατικών» χωρών; Σβήνουν το θάνατο δεκάδων προσφύγων και μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, από Μαροκινές κατασταλτικές δυνάμεις και ισπανικές της «προοδευτικής» κυβέρνησης Σάντσεθ; Μόνο η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες;

Βεβαίως, η αστική τάξη της Τουρκίας αξιοποιεί και αυτό το εργαλείο, χρησιμοποιώντας τη γεωπολιτική της αναβάθμισης σαν «στρατηγικός εταίρος» της ΕΕ και «αναπόσπαστο τμήμα της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας» του ΝΑΤΟ, για να αποσπάσει ανταλλάγματα στο “παζάρι” με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου. Αλλά και η ίδια η ΕΕ έχει ανάγει σε επιστήμη την εργαλειοποίηση των προσφύγων με στόχο τη διείσδυση σε χώρες γεωπολιτικής σημασίας, στην Κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, «ελέγχοντας τις ροές». Συγκροτεί ταμεία όπου τα κράτη-μέλη που ρίχνουν το περισσότερο χρήμα, και οι όμιλοί τους, έχουν τον πρώτο λόγο στην ανοικοδόμηση, χτίζοντας πάνω στα συντρίμμια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Στο όνομα της εκπαίδευσης στρατιωτικών-αστυνομικών δυνάμεων τρίτων χωρών, δήθεν για την καταπολέμηση διακινητών, αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις σε στεριά και θάλασσα, ελέγχει περάσματα γεωστρατηγικής σημασίας, όπως ανοιχτά της Λιβύης. Και βέβαια, όσον αφορά την Τουρκία η ΕΕ κάνει πως δεν βλέπει τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, τις οργιώδεις παραβιάσεις δημοκρατικών ελευθεριών του τουρκικού λαού και τη βαφτίζει «ασφαλή χώρα» για «επιστροφές».

Όσο για την «κοκορομαχία» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για να δανειστούμε μια λαϊκή ρήση, «κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι»…

Την απάνθρωπη κατασταλτική στρατηγική της ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες, που εδράζεται στη χρεοκοπημένη συμφωνία «κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας», την υλοποίησαν εξίσου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που την υπέγραψε αρχικά και οδήγησε σε «κολαστήρια» σαν τη Μόρια, όσο και αυτή της ΝΔ που εγκαλεί την Τουρκία να εφαρμόσει τα «συμφωνηθέντα».

Μαζί «ξεπλένουν» τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και της Frontex, των ελληνικών κυβερνήσεων, για τα ναυάγια και τις τραγωδίες προσφύγων στη στεριά με χιλιάδες νεκρούς, τις απαράδεκτες επαναπροωθήσεις. Πριν μερικές μέρες, στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, μαζί στήριξαν ψήφισμα που βγάζει λάδι την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την πλευρά της αστικής τάξης της Τουρκίας για την οποία δήθεν «κόπτονται». Την εργαλειοποίηση που οδηγεί στην απάνθρωπη μεταχείριση των κατατρεγμένων με νωπές τις εικόνες ντροπής των 92 ξεγυμνωμένων προσφύγων.

Μαζί αποκρύπτουν ότι η Frontex έχει αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης των ελληνικών συνόρων, αναβαθμίζει τις αρμοδιότητές της, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πράγμα που αποτελεί πηγή σοβαρών κινδύνων, σε συνθήκες κορύφωσης της προκλητικότητας και των απαράδεκτων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Ο διαχωρισμός, επομένως, σε «προοδευτικούς και συντηρητικούς», στο προσφυγικό και σε όλα τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, είναι κάλπικος και παραπλανητικός, με στόχο να κρατά το λαό «στη γωνία».

Όσο η ΕΕ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που γεννά τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, καθορίζουν τις εξελίξεις, τα βάσανα των προσφύγων και των λαών δεν θα έχουν τέλος. Είναι ανάγκη σήμερα οι λαοί να δυναμώσουν τον αυτοτελή τους αγώνα, να θέσουν στο προσκήνιο τα δικά τους συμφέροντα, τις δικές τους ανάγκες. Να αναπτύξουν μαχητική δράση και πρωτοβουλίες που θα γίνουν ασπίδα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ξεριζωμένων.

*Ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος είναι Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Η αλήθεια πονάει

Δράση τώρα μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης

1981-2022: Νέες προκλήσεις ενόψει, στον δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:20