search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:50
MENU CLOSE

Ξεκαλάκης στο topontiki.gr: «Ο Μητσοτάκης δεν είναι Κεντρώος – Η πολιτική αυτονομία, προϋπόθεση για την επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ»

23.10.2022 06:00
xekalakis_new_interview

Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση των υποκλοπών, την ακρίβεια αλλά και την οικονομική του πολιτική κάνει μέσα από την συνέντευξή του στο topontiki.gr ο Στέφανος Ξεκαλάκης

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι το μήνυμα για «Πολιτική Αυτονομία» είναι προϋπόθεση για την επανάκαμψη του κόμματος. «Να πείσουμε τους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι σε θέση να αναλάβει ξανά κυρίαρχο ρόλο», λέει χαρακτηριστικά. 

Για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη μιλάει για ευθύνες του Πρωθυπουργού τονίζοντας μάλιστα ότι «οι πολίτες γνωρίζουν και στη συνείδησή τους ο υποκλοπέας κ. Μητσοτάκης δεν είναι ούτε κεντρώος, ούτε φιλελεύθερος, ούτε θεσμικός, ούτε προοδευτικός». «Το λόγο πλέον τον έχει η ελληνική δικαιοσύνη και τα ενωσιακά όργανα», συμπληρώνει.  

Η συνέντευξη του Στέφανου Ξεκαλάκη 

Τι σημαίνει «ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ»; 

Σημαίνει ότι οι Έλληνες θα επιλέξουν μια διαφορετική πορεία για τη Χώρα σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Μια διαδρομή που θα οδηγεί σε πολιτικές που θα διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις επίτευξης ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας με στόχο την αναδόμηση της μεσαίας τάξης. Μια διαδρομή που κάθε της μέτρο θα μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην πραγμάτωση της επιθυμίας κάθε Έλληνα πολίτη να ξαναπάρει πίσω τη ζωή που έχασε ή, για τους νεότερους, τη ζωή που στερήθηκε να ζήσει σε όλη αυτή την περίοδο των αλλεπάλληλων κρίσεων.  

Λέτε όχι σε κάθε είδους μετεκλογική συνεργασία; Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε την «πολιτική αυτονομία»;

Λέμε όχι στο μοίρασμα της εξουσίας με όρους καρεκλοθηρίας. Όχι σε κάθε παρασκηνιακή συμφωνία που βασίζεται στις επιθυμίες των προσώπων και στερείται ιδεολογικής, αξιακής και προγραμματικής συμβατότητας. Όχι σε κάθε ενέργεια που αλλοιώνει τη βούληση του εκλογικού σώματος και οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Η πολιτική αυτονομία, αποτελεί προϋπόθεση για την επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ο ετεροπροσδιορισμός στην πολιτική, όπως και στη ζωή, είναι συνταγή αποτυχίας. Πολλώ δε μάλλον, όταν συσχετίζεται με θεωρητική συμπόρευση επί εφαρμοσμένων κυβερνητικών πολιτικών που ευνοούν τους λίγους ή επιδιώκουν την εξίσωση των πολιτών προς τα κάτω, οδηγώντας σε αδιέξοδα τους πολλούς.   

Η εξεταστική επιτροπή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ολοκληρώθηκε. Σοφότεροι δεν γίναμε. Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Θα αναζητήσετε απαντήσεις μέσω της Ευρώπης; 

Όχι απλά δε γίναμε σοφότεροι, αλλά αντιθέτως παρακολουθήσαμε μια προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης. Με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η διαδικασία μετατράπηκε σε παρωδία και οι διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη περί άπλετου φωτός, μετουσιώθηκαν σε πράξεις που οδήγησαν στο απόλυτο σκοτάδι. Το λόγο πλέον τον έχει η ελληνική δικαιοσύνη και τα ενωσιακά όργανα

Ποια είναι τα πολιτικά συμπεράσματα από την υπόθεση των υποκλοπών;

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος μας, το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί μαύρη κηλίδα στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας και έχει τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παρέας του Μαξίμου.Οι μάσκες πλέον έπεσαν. Οι πολίτες γνωρίζουν και στη συνείδησή τους ο υποκλοπέας κ. Μητσοτάκης δεν είναι ούτε κεντρώος, ούτε φιλελεύθερος, ούτε θεσμικός, ούτε προοδευτικός.

Σε συνέντευξη σας δεν έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα στις εκλογές. Από που αντλείται αυτήν την αισιοδοξία;

Στόχος μας είναι στις επόμενες εκλογές να αποτελέσουμε τη θετική έκπληξη, επιτυγχάνοντας, με τη στήριξη των πολιτών, μια εμφατική άνοδο των εκλογικών μας ποσοστών. Σε δέκα μήνες, διανύσαμε, δημοσκοπικά, μια μεγάλη απόσταση, κλείνοντας την ψαλίδα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στερώντας από τη Νέα Δημοκρατία μία, έως πρότινος, βέβαιη αυτοδυναμία. Είναι στο χέρι μας, μέσα από τη διαμόρφωση και την προβολή των προγραμματικών μας θέσεων, αλλά και την παρουσίαση του στελεχιακού δυναμικού που θα κληθεί να τις υλοποιήσει, να πείσουμε τους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι σε θέση να αναλάβει ξανά κυρίαρχο ρόλο για την άρση των σημερινών οικονομικών αδιεξόδων και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ώστε να αναχαιτιστεί η σοβούσα ανθρωπιστική κρίση.    

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης; Γιατί οι πολίτες της γυρίζουν την πλάτη, όπως λέτε;

Γιατί σε όλα τα κρίσιμα θέματα που έχει διαχειριστεί, παρότι είχε τη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων (π.χ. υγειονομική κρίση), το αποτύπωμά της ήταν αρνητικό και κατά πολύ δυσμενέστερο όσων διαδραματίζονται στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Επί τρία και πλέον έτη, έχοντας διαχειριστεί ένα πολύ σημαντικό δημόσιο αποθεματικό και έναν πακτωλό εκατομμυρίων, προερχόμενων από ευρωπαϊκούς πόρους, δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την πορεία διαρκούς υποβάθμισης του βιοτικού μας επιπέδου και να ενισχύσει την κοινωνική προστασία. Αντιθέτως, με τις πολιτικές της συνέβαλε ώστε περισσότερος πλούτος να συσσωρευθεί σε ακόμα μικρότερο αριθμό ανθρώπων, εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.     

Σε περιοδεία στον Άγιο Δημήτριο, Αττικής

Το ρεπορτάζ σας θέλει υποψήφιο στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Έχουμε δει και πολλές δράσεις σας στην περιοχή. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι; Τι σας λένε;

Πάνω από τα ρεπορτάζ υπάρχουν οι κανόνες λειτουργίας των κομμάτων, τα θεσμικά όργανα και η δεοντολογία του κάθε στελέχους. Γνωρίζω την περιφέρεια, γιατί ζω στο Δήμο Ζωγράφου εδώ και 43 χρόνια. Πρόκειται για την πιο μεγάλη εκλογική περιφέρεια που, όπως αντιλαμβάνεστε, τα κυρίαρχα προβλήματα των πολιτών δεν διαφέρουν από αυτά των υπολοίπων Ελλήνων που διαμένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ακρίβεια, ενεργειακό, ελλιπή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκπαιδευτική υποβάθμιση, ανασφάλεια ως προς την προστασία, είναι θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Αν σ’ αυτά αθροίσουμε και την ανεπαρκή λειτουργία των Ο.Τ.Α, λόγω των οικονομικών δυσχερειών και της υποστελέχωσής τους, με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, διαμορφώνεται ένα τοπίο εξαιρετικά ζοφερό για την συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων. Από ‘κει και πέρα, υπάρχουν και τα τοπικά και υπερτοπικά θέματα (προστασία και διαχείριση ορεινού όγκου Υμηττού και παραλιακού μετώπου, διαχείριση κυκλοφοριακών ροών και αποσυμφόρηση με την κατασκευή νέων οδικών έργων, βελτιστοποίηση λειτουργίας και πύκνωση δικτύου Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οικονομική παρακμή των τοπικών αγορών και των συνοικιακών καταστημάτων, προσχώσεις στις δικαιοπραξίες και αδικαιολόγητες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, διαχείριση δημοσίων εκτάσεων επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, κ.α.). Στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι, σε κάθε Δήμο, τα τοπικά μας στελέχη να καταγράφουν τα εξειδικευμένα προβλήματα και σε συνεργασία με το πολιτικό και τεχνοκρατικό δυναμικό, που εκδήλωσε ενδιαφέρον να πλαισιώσει τους τομείς του κόμματος, να προτείνουν λύσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.      

Η σχέση σας με το ποδόσφαιρο είναι γνωστή. Είναι η χρονιά του Παναθηναϊκού η φετινή;  

Πράγματι αγαπώ πολύ τον αθλητισμό, όπως η πλειονότητα των Ελλήνων. Κάθε επιτυχία, σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα, αποτελεί μια όαση χαράς, σε μια μακρά περίοδο γενικής απελπισίας. Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το 2023 θα είναι μια πράσινη χρονιά, σε όλα τα επίπεδα.  

Διαβάστε επίσης:

Χριστοδουλάκης στο topontiki.gr: «Εντεταλμένοι influencers επινόησαν την ‘κουρασμένη θεματολογία’»

«Σκιώδης» κυβέρνηση από τον Ανδρουλάκη – Δεξαμενή διδακτορικών και μεταπτυχιακών χτίζει το ΠΑΣΟΚ

Σκανδαλίδης στο topontiki.gr: «Δημοκρατική ανατροπή του Δεξιού και Αριστερού καθεστωτισμού»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:46