search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:07
MENU CLOSE

Στο «καναβάτσο» η κυβέρνηση για τα έργα και τις ημέρες Πάτση

26.10.2022 06:00
patsis_new

Στη δίνη ενός μεγάλου σκανδάλου βρίσκεται η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες αν και το Μέγαρο Μαξίμου με τη διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και την «παραίτηση» του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ Γιώργου Κωνσταντόπουλου επιχείρησε να κλείσει το θέμα πριν η φλόγα γίνει πυρκαγιά.

Από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία για τις δραστηριότητες του πρώην βουλευτή της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός, καθώς το τελευταίο πράγμα που ήθελαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν η αποκάλυψη ότι βουλευτής της ΝΔ πλούτιζε αγοράζοντας και πουλώντας κόκκινα δάνεια.

Μία ακόμη υπόθεση με οσμή σκανδάλου την στιγμή μάλιστα που μόλις η κυβέρνηση είχε απεμπλακεί από την υπόθεση των υποκλοπών.

Το γεγονός δηλαδή ότι ο Ανδρέας Πάτσης εμφανιζόταν να μετέχει σε εταιρείες που είχαν να κάνουν με πλειστηριασμούς την στιγμή που το θέμα αυτό μονοπωλεί την επικαιρότητα τρομοκράτησε ακόμα και τους πιο ψύχραιμους συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με δεδομένο ακόμα ότι η κοινωνία βρίσκεται στην περιδίνηση σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, με την ακρίβεια να ακουμπάει κάθε νοικοκυριό η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν μονόδρομος. Οι πληροφορίες λένε ότι ζήτησε να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση.

Χθες στον πρωινό καφέ υπήρξε μάλιστα αναλυτική συζήτηση για το θέμα και τα όσα ακούστηκαν εκεί οδήγησαν το κυβερνητικό επιτελείο σε γρήγορες αποφάσεις. Ο Ανδρέας Πάτσης θα έπρεπε να κληθεί από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να δώσει εξηγήσεις.

Η διαδικασία αυτή ήταν μάλλον τυπική καθώς όλοι είχαν πειστεί ότι η δράση του πρώην βουλευτή Γρεβενών θα έφερνε τσουνάμι αντιδράσεων. «Τέτοιους είδους συμπεριφορές δεν χωρούν στη Ν.Δ.» σημείωναν πηγές του κόμματος μετά την ακρόαση του βουλευτή Γρεβενών από τον Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γιάννη Μπούγα, τον Γεν. Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου και του Γεν. Γραμματέα της Βουλής Γιάννη Μυλωνάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην γαλάζιος βουλευτής δέχθηκε πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς να παραδώσει την έδρα του στη ΝΔ, αλλά ο ίδιος το αρνήθηκε μέχρι τέλους, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος. Μετά από αυτή την εξέλιξη κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ειδικά εάν δει ότι κινδυνεύει.

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη από την στιγμή μάλιστα που υπήρξαν αποκαλύψεις και για απευθείας αναθέσεις έργων από τον ΕΛΤΑ στην δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπούσε και η οποία μέσα σε δυο χρόνια είχε εισπράξει 822.000 ευρώ. Σε αυτό το σημείο η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε και την παραίτηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη ως υπευθύνου για τα ΕΛΤΑ.

Συνεργάτες του κ. Πιερρακάκη έλεγαν ωστόσο ότι η Κουμουνδούρου ότι επιχειρεί να τον εμπλέξει για λόγους «μικροπολιτικής σκοπιμότητας», ενώ παρέπεμπαν σε παλαιότερη τοποθέτηση του Νίκου Παππά για το ρόλο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στα ΕΛΤΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά ότι το τελευταίο έχει αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα», σημείωναν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι η εποπτεία ανήκει στο Υπερταμείο.

«Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τα ΕΛΤΑ και το Υπερταμείο», προσέθεταν με έμφαση.

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζε εισηγητική ομιλία του υπουργού για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι οι εταιρείες του Ανδρέα Πάτση αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια 63 εκατ. ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες μετά τις αποκαλύψεις «για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές» του πρώην βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ.

Όπως αναφέρεται στο αίτημα, ο αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αποκάλυψε ότι ο Βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, κ. Ανδρέας Πάτσης, τυγχάνει ιδιοκτήτης – κατά ποσοστό 100% – τριών (3) αλλοδαπών εταιρειών και συγκεκριμένα: α) της εταιρείας με την επωνυμία «SIGHTGREEN LTD», β) της εταιρείας με την επωνυμία «DAGORLIA LTD» και γ) της εταιρείας με την επωνυμία «HORSELORD LTD», οι οποίες άπασες έχουν καταστατική και πραγματική έδρα στην Κύπρο και οι οποίες μετέχουν στο κεφάλαιο (με διάφορα ποσοστά) σε ελληνικές εταιρείες, ιδιοκτησίας ή συμφερόντων του ανωτέρω Βουλευτή.

Το γεγονός αυτό, ήτοι η συμμετοχή του Ανδρέα Πάτση στο κεφάλαιο των ανωτέρω αλλοδαπών εταιρειών, προκύπτει και αποδεικνύεται άνευ ετέρου και από την υπ’ αριθ. Δ 1112 -5719-7397-1102-6554-9 Δήλωση Πόθεν Έσχες που ο ίδιος έχει υποβάλει για τη χρήση του έτους 2020, η οποία έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Σύμφωνα δε με την παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» της εισαγγελέως της ΕΥΠ στη Βουλή: Θα παρακολουθούσα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν στρεφόταν κατά της πατρίδας

Οικονόμου για συνέντευξη Τσίπρα: Προσπαθεί απεγνωσμένα, αλλά αναποτελεσματικά, να καλύψει την πολιτική του ένδεια

ΚΚΕ για υπόθεση Πάτση: Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:04