search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 13:17
MENU CLOSE

Τον πιέζουν για πρόωρες: Γιατί ο Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για εκλογές το ταχύτερο δυνατόν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2257
24/11/2022
26.11.2022 06:00
mitsotakis new

Η φράση «καλό μας αγώνα», με την οποία έκλεισε – πριν από λίγο καιρό – την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναζωπύρωσε τα σενάρια που θέλουν τις κάλπες να στήνονται πολύ νωρίτερα από την άνοιξη, στις αρχές του χρόνου.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ημέρα με την ημέρα πληθαίνουν οι συνεργάτες του που του εισηγούνται να φέρει τις πρόωρες εκλογές νωρίτερα απ’ ό,τι έχει πει, καθώς όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε έναν δύσκολο και επώδυνο χειμώνα. Στηρίζουν δε τα σκεπτικό τους σε τέσσερα σημεία:

● Κατ’ αρχάς κανείς δεν θα θεωρήσει ότι ο Μητσοτάκης στήνει νωρίτερα τις κάλπες πιεζόμενος από το θέμα των υποκλοπών, διότι στην πραγματικότητα θα έχουν συμπληρωθεί τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Από τη στιγμή μάλιστα που έχει δηλώσει ότι θα κάνει εκλογές την άνοιξη του 2023, η μετακίνησή τους στις αρχές του χρόνου δεν θεωρείται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

● Θεωρούν ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν πρόκειται να κοπάσει. Αντίθετα κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι είδους αποκαλύψεις θα υπάρξουν ακόμα και ποιους θα αφορούν.

● Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με την οικονομία, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα συγκρατηθούν μπαίνοντας στον χειμώνα. Αντίθετα μάλιστα τα ζητήματα της ενέργειας μπορούν να φέρουν δραματικές εξελίξεις σε αυτούς τους δυο τομείς, βάζοντας την κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση.

● Τέλος το γεγονός ότι παραμένει ακόμα, σε έναν βαθμό, μία καθαρή διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως θετικό. Η αγωνία όσων εισηγούνται εκλογές εδώ και τώρα είναι να μην εξανεμιστεί αυτή η διαφορά. Γι’ αυτό άλλωστε παρακολουθούν καθημερινά (με κυλιόμενες μετρήσεις) τη φθορά που καταγράφει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της υπόθεσης των υποκλοπών.

Ακόμα και… τέλη Ιανουαρίου!

Σύμφωνα με όσα λένε τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη, οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια σε μία μερίδα του κόσμου που προέρχεται από την Κεντροδεξιά, αλλά μέχρι τώρα τα αποτελέσματα δεν είναι τέτοια που να αλλάζουν τους συσχετισμούς.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι έπεσε στο τραπέζι ακόμα και η πρόταση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές κατά την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού και ειδικότερα στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου και έχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου με την απλή αναλογική.

Οι «ψύχραιμοι»

Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι, εάν ο πρωθυπουργός τρέξει μέσα στον χειμώνα να κάνει εκλογές, θα δείξει αδυναμία και ότι φοβάται το αποτέλεσμα της κάλπης. Θεωρούν μάλιστα ότι, από τη στιγμή που υπάρχουν σενάρια για ενδεχόμενο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και άρα τα προβλήματα στην ενέργεια διεθνώς μπορεί να είναι λιγότερα, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να περιμένει.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η αισιόδοξη άποψη πως η Ελλάδα βαδίζει καλύτερα από τις άλλες χώρες, καλό θα ήταν, λένε κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, «η κυβέρνηση να έχει χρόνο μπροστά της προκειμένου να δείξει ότι, εκτός από διαχείριση κρίσεων, μπορεί να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών».

Αναποφάσιστος

Η τακτική που ακολουθεί πάντως ο ίδιος ο Μητσοτάκης δείχνει ότι σκέπτεται σοβαρά πλέον τις εισηγήσεις των συνεργατών του για να στήσει κάλπες νωρίτερα, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Ο προγραμματισμός που έχει κάνει δείχνει ότι κινείται καθαρά προεκλογικά. Από την Αχαΐα, όπου βρέθηκε πριν από μερικές μέρες, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «αριστερούς του χαβιαριού και σοσιαλιστές της σαμπάνιας».

Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι η επιλογή του να ξεκινήσει τις περιοδείες από την Αχαΐα δεν είναι τυχαία, καθώς στον νομό αυτόν έχει μακρά παράδοση το ΠΑΣΟΚ. Τη συνδέουν μάλιστα με το γεγονός ότι αρκετοί ψηφοφόροι της Κεντροδεξιάς, απογοητευμένοι από τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα (υπόθεση Πάτση και υποκλοπές), στρέφονται προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Φοβούνται τη δυσαρέσκεια

Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι που έδωσαν τη νίκη στον Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές μπορεί να θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας απέχοντας από την κάλπη της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό μάλιστα αναζητούν το αφήγημα που θα μπορέσει να ανακόψει τις ροές των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων προς τα άλλα κόμματα, και ιδιαίτερα προς το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας στην Αχαΐα, ζήτησε ισχυρή ψήφο στη Ν.Δ. από την πρώτη κάλπη, που να οδηγεί στην αυτοδυναμία της «γαλάζιας» παράταξης στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

«Δεν θέλω να μπλέκετε πρώτη και δεύτερη κάλπη. Μία είναι η κάλπη, εθνική κάλπη είναι και θα πάμε στην πρώτη Κυριακή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί αυτοδύναμη Ν.Δ. σημαίνει τελικά εγγύηση σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Έβαλε μάλιστα και το δίλημμα των επόμενων εκλογών: «θα πάμε μπροστά ή πίσω» και «ποιος είναι κατάλληλος να κρατάει το τιμόνι της χώρας σε ταραγμένους καιρούς: Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Διαβάστε επίσης:

Ο φόβος της «σπασμένης πόρτας»: Πολλαπλασιάζονται οι πονοκέφαλοι και οι αβεβαιότητες για την κυβέρνηση

Υποκλοπές, πλειστηριασμοί, ακρίβεια στην «φαρέτρα» του ΣΥΡΙΖΑ

Οι Ευρωπαίοι κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18