search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:34
MENU CLOSE

Αποκάλυψη Αλέξη Χαρίτση: 17 «ζεστά» εκατομμύρια δίνει το ΥΠΕΝ για… παροχή συμβουλών

30.11.2022 14:00
ypourgeio_perivallontos_new

Πολύ γαλαντόμοι φαίνεται ότι είναι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η αποκάλυψη που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης (και δημοσιεύθηκε χθες λεπτομερώς στην «Αυγή») ότι το εν λόγω υπουργείο αποφάσισε να «σκάσει» πάνω από 17,6 εκατομμύρια ευρώ σε έναν και μόνο «τεχνικό σύμβουλο» για να παρέχει… συμβουλές στον υπουργό Κώστα Σκρέκα.

Τι είδους συμβουλές; Κατά λέξη «υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών σε θέματα διαχείρισης».

Μάλιστα, για να σιγουρευτεί το χρήμα, το εν λόγω «έργο» έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο χωριστές συμβάσεις.

1. Η πρώτη, ύψους 15 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, αφορά:

● «Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου Ωρίμανσης Έργων, ήτοι υπηρεσίες τεχνικής και διοικητικής τεχνογνωσίας και τεχνικής υποστήριξης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αναθέτουσας Αρχής ή προς δικαιούχους του ευρύτερου δημοσίου τομέα για τον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού περιβάλλοντος.

Υπηρεσίες Οικονομοτεχνικού Συμβούλου, ήτοι υπηρεσίες που ενέχουν μελέτη σκοπιμότητας και ανάλυση κόστους – οφέλους, τα οποία συνιστούν εργαλεία που δίνουν προτεραιότητα σε ανταγωνιστικά έργα και είναι χρήσιμα για την επιλογή των επενδύσεων που είναι περισσότερο ωφέλιμο να πραγματοποιηθούν σε σχέση με άλλες, ενώ, μέσω της ορθής χρήσης των εν λόγω εργαλείων, προωθούνται οι στόχοι της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε.

Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Συμβούλου, ήτοι υπηρεσίες υποστήριξης της Αναθέτουσας Αρχής στην ανάπτυξη σχεδίου σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, εάν απαιτηθεί, ή λοιπών υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται σε διαφορετικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης (π.χ. έργα ενεργειακής απόδοσης),

Υπηρεσίες Συμβούλου Παρακολούθησης Έργων και υποστήριξης της Αναθέτουσας Αρχής, όπου απαιτηθεί».

2. Η δεύτερη, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), σχετίζεται με «Παροχή υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου» και αφορά:

● «Γενικές υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, μεταξύ άλλων, ενεργειών κατά την ωρίμανση των έργων (παροχή νομικών συμβουλών ως προς συναφείς με τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών ενστάσεις και προσφυγές, υποβοήθηση της αναθέτουσας αρχής κατά τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών, παροχή νομικών συμβουλών ως προς το εφαρμοστέο ρυθμιστικό πλαίσιο και ως προς διαδικασίες αδειοδότησης κ.ά.), προετοιμασίας νομοθετικών ρυθμίσεων και κανονιστικών πράξεων».

● «Υποστήριξη σε θέματα κρατικών ενισχύσεων και υπηρεσίες νομικού συμβούλου έργων ΣΔΙΤ καλύπτοντας την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, ωρίμανσης, και υλοποίησης ενός έργου ΣΔΙΤ».

Και οι δύο συμβάσεις είναι διάρκειας 35 μηνών, με δικαίωμα παράτασης».

Ο Aλέξης Χαρίτσης, ο οποίος αποκάλυψε το θέμα, έκανε λόγο για «ντροπή». Όπως σημειώνει, «17 εκατομμύρια σε έναν και μόνο “τεχνικό σύμβουλο” ενός και μόνο υπουργείου (ΥΠΕΝ). Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης: αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε λίγους και εκλεκτούς. Ντροπή!».

Άντε να δούμε σιγά – σιγά τι άλλο έχουν εντάξει σε αυτό το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο απουσιάζει η ουσιαστική στήριξη προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, παρότι η μερική ανακατεύθυνση των πόρων του αποτελεί αγωνιώδες αίτημα των μικρών επιχειρηματιών-επαγγελματιών και της αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι, δυστυχώς, οι κυβερνητικές προτεραιότητες είναι εντελώς διαφορετικές…

Αναλυτικά η σχετική σύμβαση:

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Τζόρτζια Μελόνι

Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Video)

Πλεύρης: Εμπιστεύεστε γιατρό που πιστεύει ότι αν κάνει το εμβόλιο θα έχει το χάραγμα του αντιχρίστου; (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:34