search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:25
MENU CLOSE

Εύα Καϊλή: Ο σύντροφός της πίεζε ευρωβουλευτές για παρεμβάσεις υπέρ του Κατάρ (Videos)

12.12.2022 21:58
Kaili-Giorgie_new

Για το ρόλο του συντρόφου της Εύας Καϊλή, τη δική της εμπλοκή αλλά και το πώς γινόταν η «δουλειά» για χάρη του Κατάρ, έχουν ξεκινήσει να μιλούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ευρωβουλευτές.

Πηγές των ευρωσοσιαλιστών υποστηρίζουν ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, τηλεφωνούσε πιέζοντας ευρωβουλευτές των σοσιαλιστών και τους ζητούσε να πάρουν τον λόγο στις ακροάσεις υπέρ του Κατάρ. Μάλιστα, φέρεται να τους έλεγε ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει με επιχειρηματολογία.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA αποκάλυψε ένα e-mail που στάλθηκε από τον ευρωβουλευτή για τον οποίο δουλεύει ο σύζυγος της κ. Καϊλή, σύμφωνα με το οποίο καλεί τους συναδέλφους του από το ευρωσοσιαλιστικό κόμμα να καταψηφίσουν τροπολογία ψηφίσματος που έλεγε ότι δόθηκε το Μουντιάλ στο Κατάρ από τη FIFA με δωροδοκία και διαφθορά.

«Εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA στο Κατάρ, θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση μου στην χθεσινή συνάντηση της ομάδας μας, ζητώντας σας, να καταψηφίσετε στην ψηφοφορία. Στην τροπολογία υποστηρίζεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA, μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να κατηγορεί μια χώρα χωρίς αποδείξεις που να προέρχονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», αναφέρει το e-mail που στάλθηκε στους ευρωβουλευτές.

Την ίδια ώρα, η Εύα Καϊλή, κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την ΕΕ, φέρεται να είχε προσεγγίσει τον Κύπριο ευρωβουλευτή, Λουκά Φουρλά, για να περάσει κάποιες τροπολογίες στην έκθεση για το Κατάρ, όπως καταγγέλλει ο ίδιος.

Ο Λουκάς Φουρλάς τόνισε ότι ενημέρωσε το ΥΠΕΞ της Κύπρου και φυσικά δεν ψήφισε υπέρ των τροπολογιών.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής ανέφερε στο Sigmalive ότι είχε προσεγγιστεί από την πρωταγωνίστρια του σκανδάλου διαφθοράς, Εύα Καϊλή, για να ψηφίσει υπέρ κάποιων τροπολογιών για το Κατάρ αλλά της απάντησε αρνητικά.

«Αυτό συμβαίνει μεταξύ συναδέλφων. Όταν είδα τις τροπολογίες και αφορούσαν το Κατάρ, μπήκαν ψύλλοι στα αυτά μου και πήρα τηλέφωνο τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών τον κ. Κορνηλίου και του είπα ότι σαν Κύπρος δεν πρέπει να ασχοληθούμε», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός της Κύπρου, που είναι και μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε ότι η τροπολογία ανέφερε ότι το Κατάρ δεν είναι τόσο αυστηρό στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ομοφυλοφιλίας και ξεκαθάρισε ότι δεν είπε «ναι» σε καμία από τις τροπολογίες που του ανέφερε η Εύα Καϊλή. «Η τροπολογία θα έλεγε ότι το Κατάρ δεν ήταν τόσο αυστηρό στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάταξης της ομοφυλοφιλίας. Αφορούσε θέματα που θα νέρωναν το αυστηρό ύφος της έκθεσης».

Ο Λουκάς Φουρλάς επισήμανε ότι υπάρχει μια «παγωμάρα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ανέφερε ότι η ομιλία της Εύας Καϊλή για το Κατάρ στην Ευρωβουλή είχε σχολιαστεί από όλους, καθώς έλεγε τα καλύτερα για την χώρα. «Όλοι είχαμε σχολιάσει την ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο όπου έλεγε τα καλύτερα για το Κατάρ. Μου είχε κάνει εντύπωση και είχα απευθυνθεί στην ίδια ήταν η αναφορά ότι το Κατάρ έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή με την Τουρκία και ότι ο ρόλος της Τουρκία και του Κατάρ είναι ο καλύτερος».

Εξήγησε επίσης ότι το Κατάρ είναι ο κύριος χρηματοδότης της Τουρκίας. «Δεν γίνεται να ξεπλένουμε το Κατάρ».

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής τόνισε επίσης πως πρέπει να τιμωρηθούν όσοι ενδίδουν στα χρήματα. «Εναπόκειται σε κάθε ευρωβουλευτή το ποιους θα δει, τι θα ακούσει και πώς θα πράξει. Οι λομπίστες προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να περάσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αν κάποιοι ευρωβουλευτές ενδίδουν στα χρήματα και στα ταξίδια, ας πληρώσουν το μάρμαρο».

Λίγο αργότερα ο Λουκάς Φουρλάς εξέδωσε και γραπτή δήλωση σχετικά με τα όσα βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας. Στην δήλωσή του αναφέρει:

«Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει, θέλω να αναφέρω τα ακόλουθα:

Στις 13 Οκτωβρίου επικοινώνησαν από το γραφείο της κα Καϊλή με την παράκληση να καταθέσω δύο τροπολογίες, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στην οποία είμαι αναπληρωματικό μέλος.

Το περιεχόμενο των τροπολογιών αφορούσε εργασιακά θέματα στο Κατάρ χαιρετίζοντας τα άλματα προόδου που έκανε η χώρα.

Μετά από επικοινωνία και συντονισμό και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κορνήλιο Κορνηλίου, αρνήθηκα να καταθέσω τις συγκεκριμένες τροπολογίες αφού θεώρησα ότι ήταν ενάντια στις δικές μου θέσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ.

Μάλιστα, είχε προηγηθεί και συγκεκριμένη Ερώτησή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Μαρτίου το 2021 για τους θανάτους εργαζομένων μεταναστών στη χώρα.

Νιώθω ιδιαίτερα θιγμένος και απογοητευμένος με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Χαίρομαι που δεν επέτρεψα σε κανέναν να με χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς.

Η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ξεπουλιούνται.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και για αυτό δεν θα ήθελα να προβώ σε περαιτέρω δηλώσεις.

Είμαι σίγουρος ότι αν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Αντίστοιχα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ερίκ Μαρκουάρντ, υπεύθυνος για το ζήτημα άρσης της βίζας για το Κατάρ και άλλες χώρες, είπε στο Politico ότι η Εύα Καϊλή τον πλησίασε πολλές φορές για το θέμα. «Την ενδιέφερε περισσότερο το Κατάρ παρά, για παράδειγμα, άλλες χώρες, όπως το Κουβέιτ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι κι ο ίδιος δέχτηκε τους τελευταίους μήνες εκτεταμένες πιέσεις από λομπίστες του Κατάρ και του προτάθηκε να ταξιδέψει στο εμιράτο για το Μουντιάλ, αλλά αρνήθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος: «Ακατάσχετο το εφάπαξ επίδομα των 600 ευρώ στους αστυνομικούς» – Τι είπε για τον πυροβολισμό του 16χρονου

Ηλιόπουλος: Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο κ. Μητσοτάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει κοινή εμφάνιση με τον κ. Χατζηδάκη

Μητσοτάκης: Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας και οι Έλληνες της διασποράς έπαιξαν ρόλο σε αυτό (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:24