search
ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 12:53
MENU CLOSE

Qatargate: «Τι παραπάνω θέλουν από τη ζωή;» – Οι αντιδράσεις στις Βρυξέλλες για την εμπλοκή της Καϊλή στο σκάνδαλο

12.12.2022 16:29
evrokoinovoulio1212_new

Την εμπλοκή της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της στο σκάνδαλο που συγκλονίζει το ευρωκοινοβούλιο σχολίασε η Γαλλίδα φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Ιρέν Τολερέτ.

Μιλώντας στο Politico για την εμπλοκή της Καϊλή είπε πως «με αφήνει απολύτως έκπληκτη. Με την έννοια ότι είναι νέα, έχει ένα τεράστιο μισθό. Έχει έναν καλό φίλο, που επίσης παίρνει τεράστιο μισθό. Τι παραπάνω θέλουν από τη ζωή;».

Στη συνέχεια, παραδέχτηκε ότι «ασκείται ξένη επιρροή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το γνωρίζουμε αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις μας προκαταλαμβάνονται από αυτή την επιρροή».

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής θεωρεί πάντως ότι η επιρροή που ασκεί το Κατάρ «δεν είναι η χειρότερη περίπτωση, η Ρωσία είναι χειρότερη».

Η πρόεδρος μίλησε, αλλά…

Οι κατηγορίες που σκιάζουν το ευρωκοινοβούλιο «προκαλούν εξαιρετική ανησυχία, πολύ σοβαρές», παραδέχτηκε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τοποθετούμενη για πρώτη φορά για το θέμα τρεις μέρες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο.

«Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Και αυτή η εμπιστοσύνη στους θεσμούς χρειάζεται τα υψηλότερα στάνταρντς ανεξαρτησίας και ακεραιότητας», πρόσθεσε.

Υπερασπιστές της διαφάνειας στη ΕΕ υποπτεύονται ότι οι αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ως προς την επιρροή που ασκούν ξένες χώρες αφού ούτε οι πρεσβείες των ξένων χωρών, ούτε οι ευρωβουλευτές είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις επαφές που έχουν στο πλαίσιο του lobbying.

«Για μας είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο να έχουμε ισχυρούς κανόνες, αλλά τους ίδιους κανόνες για όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να μην επιτρέπουμε εξαιρέσεις», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, αφότου ανέβηκε στην εξουσία η κ. φον ντερ Λάιεν, το 2019, δεν κατάφερε να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης επιτροπής ηθικής. Σήμερα, πλέον είναι σαφές ότι ακόμα κι αν συγκροτηθεί αυτή η επιτροπή δεν θα έχει καμία δικαιοδοσία να διερευνήσει ή να επιβάλει τους κανόνες σε όλα τα θεσμικά όργανα.

Η πρόεδρος πάντως υπερασπίζεται τα σχέδιά της: «Νομίζουμε ότι έχουμε αρκετή εμπειρία ως προς το πώς θα δημιουργήσουμε μια επιτροπή ηθικής, έχουμε μία με πολύ σαφείς κανόνες εσωτερικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα, είναι καιρός να συζητήσουμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να διευρύνουμε την ισχύ της σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Βρετανία: Νεκρά τρία από τα παιδιά που έπεσαν σε παγωμένη λίμνη στο Μπέρμιγχαμ (videos)

Qatargate: Φόβοι Μπορέλ και Μπέρμποκ για χιονοστιβάδα επιπτώσεων

Qatargate: Και τώρα ποιος μπαίνει στο κάδρο; (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 12:53