search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:55
MENU CLOSE

Στα «χαρακώματα» Χάρι-Μέγκαν και βρετανικά ΜΜΕ εξαιτίας του ντοκιμαντέρ «Harry & Meghan» στο Netflix (videos)

12.12.2022 14:04
harry_meghan0212_netflix_new
credit: Netflix

Σε νέο κεφάλαιο περνά η σχέση Χάρι-Μέγκαν και βρετανικών ΜΜΕ, κυρίως του σκανδαλοθηρικού Τύπου, έπειτα από το ντοκιμαντέρ του ζεύγους -έχουν προβληθεί τα πρώτα τρία επεισόδια και την ερχόμενη Πέμπτη (15/12) αναμένονται άλλα τρία- στο Netflix.

Το ζευγάρι δίνει, μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις, το δικό του αφήγημα για την απόφαση του να μετακομίσει στην δυτική ακτή των ΗΠΑ, να αποποιηθεί των βασιλικών καθηκόντων με ότι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται, θέτοντας στο επίκεντρο των αποφάσεων αυτών την ακατάπαυστη «καταδίωξή» του από σημαντικό κομμάτι του βρετανικού Τύπου και των μίντια της Αγγλίας και την ρατσιστική ρητορική σε βάρος της Μέγκαν Μάρκλ μέσω σόσιαλ μίντια και τη στάση του Μπάκινγχαμ σε όλο αυτό.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του BBC, Τόνι Χόλ, χαρακτήρισε «απλώς αναληθή» τον ισχυρισμό του ζεύγους ότι η δημοσιοποίηση του αρραβώνα του το 2017 ήταν «σκηνοθετημένη».

Και είναι ένας από τους ισχυρισμούς, σε μια σειρά από πολλούς, που διατυπώνουν για τα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου στα πρώτα τρία επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Harry & Meghan», συμπαραγωγή του Netflix και της εταιρείας Archewell του δούκα και της δούκισσας του Σάσσεξ.

Η αλήθεια είναι ότι το ζευγάρι έχει φροντίσει οι ισχυρισμοί του στο ντοκιμαντέρ να συνοδεύονται από τίτλους εφημερίδων, πρωτοσέλιδα, αποσπάσματα δημοσιευμάτων και αναρίθμητων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που το αφορούν ή έχουν «στόχο» τη Μέγκαν Μάρκλ.

Η Μέγκαν, εμφανίζεται σε ένα από τα επεισόδια που μεταδόθηκαν να λέει, γενικώς, ίσως όμως όχι αορίστως: «Δεν μας επετράπη να πούμε την δική μας εκδοχή, διότι δεν την ήθελαν». Και πρόσθεσε ότι η συνέντευξη στο BBC στην οποία δημοσιοποιήθηκε ο αρραβώνας ήταν μέρος ενός «ενορχηστρωμένου ριάλιτι σόου».

Το «γάντι» σήκωσε η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων του BBC, Μισάλ Χουσαΐν, που είχε κάνει την επίμαχη συνέντευξη. «Ξέρουμε ότι οι μνήμες  μπορεί να διαφέρουν στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως έχω πολύ καλή μνήμη και αυτό που θυμάμαι είναι ότι μού ζητήθηκε να κάνω μια συνέντευξη και την έκανα» και μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «World at One» του BBC Radio 4 πρόσθεσε ότι «πριν το γύρισμα είχαμε συζήτηση με τον Χάρι και τη Μέγκαν και δύο μέλη της ομάδας επικοινωνίας τους  για το τί θα αφορούσε αυτή η συνέντευξη, για ποια ζητήματα θα ένιωθαν άνετα να μιλήσουν και να τα μοιραστούν. Στη συνέχεια, το τηλεοπτικό συνεργείο έστησε τις κάμερες. Εκείνοι έφυγαν για λίγο από το χώρο, έκαναν φωτογράφιση για τις ανάγκες της εκπομπής και όταν γύρισαν κάναμε μια συνέντευξη διάρκειας 20 λεπτών».

Παραπλανητικοί ισχυρισμοί

Στα επεισόδια της σειράς που έχουν ανέβει στην ιντερνετική συνδρομητική πλατφόρμα διατυπώνονται ισχυρισμοί για «ασυνείδητο ρατσισμό» από τη βασιλική οικογένεια σε βάρος της Μέγκαν και υποστηρίζεται ότι η αρνητική κάλυψη του ζεύγους από τα βρετανικά μίντια, ιδίως τις εφημερίδες ταμπλόιντ- την σκανδαλοθηρική- κουτσομπολική έκφανση του βρετανικού Τύπου- οφείλεται σε αυτό τον υπόρρητο ρατσισμό.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται ότι στην συνέντευξη που έδωσαν Μέγκαν και Χάρι στην Όπρα Γουίνφι το Μάρτιο του 2021, προβλήθηκαν πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής προς επίρρωση του ισχυρισμού περι ρατσισμού που βίωνε το ζεύγος, που όμως ήταν παραπλανητικά

Στο πλαίσιο της εκπομπής εκείνης προβλήθηκε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Δαίμονες», πλην όμως αφορούσε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας/ιστοσελίδας «Liverpool Echo» του 2016 για την τραγωδία του Χίλσμπορο. Σε άλλο σημείο χρησιμοποιήθηκαν τίτλοι αμερικανικών ΜΜΕ για να καταδείξουν το ρατσισμό των βρετανικών. Για παράδειγμα σε ένα πλάνο εμφανίζεται ο τίτλος «Πριγκίπισσα σε κρίση» («Princess on crisis») από αναληθές -όπως υποστηρίζεται- δημοσίευμα αμερικανικό Μέσου για την Κέιτ Μίντλετον.

«Οι βρετανικές φυλλάδες έχουν ιδιαίτερο ρόλο στη βρετανική ζωή. Από τη μία είναι ο κιτρινισμός και η λατρεία του κουτσομπολίου. Από την άλλη, δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, επειδή οι φυλλάδες διαμορφώνουν την κοινή γνώμη εδώ και πολλά χρόνια.  Κάποιες φυλλάδες επηρεάζουν ολόκληρες κυβερνήσεις. Η προεκλογική δημοφιλία τους δεν είναι τυχαία», παρατηρεί ο Τζέμις Χολτ, εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος Archewell, πρώην ανακτορικός εκπρόσωπος (στο διάστημα 2017- 2019).

Η μισαλλοδοξία των βρετανικών ταμπλόιντ

Στο ντοκιμαντέρ μεταξύ άλλων μιλά και ο Ντέιβιντ Ολουσόγκα, καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, συγγραφέας, παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τεκμηρίωσης. «Ο βρετανικός Τύπος είναι σύνολο εντύπων, αλλά και νοοτροπία και είναι τοξικός. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι ένας κλάδος λευκών. Οι μαύροι αποτελούν το 3,5% του συνολικού πληθυσμού και από αυτό το ποσοστό μόλις το 0,2% είναι δημοσιογράφοι».

Τα στοιχεία αυτά είναι σωστά, σημειώνει η Press Gazette, με τη διαφορά όμως ότι προέρχονται από έρευνα του πανεπιστημίου City που πραγματοποιήθηκε το 2015. Σύμφωνα με εκείνη την έρευνα το 94% των δημοσιογράφων είναι λευκοί, το 0,2% είναι μαύροι, το 2,3% είναι μικτής φυλής και το 2,5% είναι Ασιάτες.

Πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν φέτος από την ανάλυση των στοιχείων της βρετανικής κυβέρνησης από το NCTJ  (National Council for the Training of Journalists) έδειξαν ότι το 13% των δημοσιογράφων προέρχεται από μη λευκή καταγωγή.

Στο μεταξύ τον Απρίλιο του 2021 έρευνα γνώμης που έκανε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα (σε 10.000 αναγνώστες/συνδρομητές της  αλλά και με τη συμμετοχή 721 δημοσιογράφων) σε μια προσπάθεια να γίνουν κατανοητά φυλετικά ζητήματα που είχε θίξει ο πρίγκιπας Χάρι και συνδέονταν με τα ΜΜΕ της Αγγλίας έδειξε ότι τα δύο τρίτα εκείνων που συμμετείχαν πιστεύουν ότι τα βρετανικά ΜΜΕ είναι μισαλλόδοξα ή ρατσιστικά με κάποιο τρόπο αι ότι οι μισοί θεωρούν ότι τα δημοσιεύματα για τη Μέγκαν είναι ρατσιστικά.

Στο μεταξύ έχουν διατυπωθεί ερωτήματα, έπειτα από τα πρώτα τρία επεισόδια, σχετικά με το αν τηρήθηκαν κανόνες δεοντολογίας από το Netflix και τους Χάρι και Μέγκαν.

Το Μπάκιγχαμ συνεπές στη θέση του

Στα επεισόδια κάπου υπάρχει η αναφορά -προς αποποίηση ευθυνών- ότι «τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο της σειράς».

Εκτιμάται ότι, παρά τη σοβαρότητα των ισχυρισμών σε βάρος της βασιλικής οικογένειας, δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια επικοινωνίας με το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Ανώτερη πηγή του Παλατιού δήλωσε στην «Daily Mail»: «Ούτε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ούτε τα ανάκτορα του Κένσιγκτον, ούτε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας, προσεγγίστηκαν για να σχολιάσουν το περιεχόμενο της σειράς. Ούτε θα προβούμε σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο σχετικό».

Από το παλάτι του Κέσινγκτον -εκπροσωπεί τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, τον Ουίλιαμ και την Κέιτ δηλαδή- έγινε γνωστό ότι ελήφθη μέιλ από μια «τρίτη εταιρεία παραγωγής», επικοινώνησαν με τους Σάσεξ και το Netflix για την γνησιότητα του, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Διαβάστε επίσης:

MasterChef: Με αλλαγές και ανατροπές ο έβδομος κύκλος

Γη της Ελιάς: Παθιασμένα φιλιά στο αυτοκίνητο για Ιουλία και Στάθη

Νίκος Κοκλώνης: «Θα κάνουμε μαζί Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ζωντανά»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:55