search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 19:17
MENU CLOSE

QatarGate: «Δεν είναι δικό μου πρόβλημα…» – Τι στάση κρατούν οι ευρωπαίοι ηγέτες για το σκάνδαλο

15.12.2022 15:16
evrokoinovoulio1212_new

Αυτή τη φορά το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο δεν βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι το σκάνδαλο QatarGate είναι μείζον θέμα που αφορά συνολικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να το βάλουν στην άκρη, όσο ακόμα υπάρχει τέτοιο περιθώριο.

Το σκάνδαλο ξέσπασε την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται για μία από τις τακτικές συναντήσεις τους. Στην ατζέντα υπάρχουν αρκετά θέματα, αλλά οι εικόνες για τις σακούλες με τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και οι κατηγορίες για τους παράνομους τρόπους άσκησης επιρροής στην Ευρωβουλή, αλλάζουν την συζήτηση.

Συνήθως όταν γίνεται η σύνοδος των ηγετών παρίσταται και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά σπανίως βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η παρουσία της είναι τυπική και οι δημοσιογράφοι δεν δίνουν σημασία ούτε στη συνέντευξη Τύπου. Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σήμερα. Η Ρομπέρτα Μέτσολα συγκεντρώνει πάνω της όλο το ενδιαφέρον, οι κάμερες καταγράφουν κάθε βήμα της. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενημερώσει τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών για τις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο, αλλά η γραμμή που αναμένεται να τηρήσουν οι περισσότεροι ηγέτες για την υπόθεση συνοψίζεται στη φράση «δεν είναι δικό μου πρόβλημα», όπως γράφει το Politico.

«Δεν είναι δικό μου θέμα»…

«Αυτό είναι θέμα του Κοινοβουλίου. Περιμένουμε ενημέρωση από τη Μέτσολα και τίποτα περισσότερο», δήλωσε αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Politico.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, η στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στο QatarGate μπορεί να εκληφθεί ως στάση αυτοάμυνας, αλλά στην πραγματικότητα θα συσσωρεύσει προβλήματα που μακροπρόθεσμα θα επανέλθουν στο προσκήνιο.

«Η δυνητική ζημιά για την εικόνα μπορεί να είναι σοβαρή», δήλωσε ο Πέτρος Φασούλας, γενικός γραμματέας της οργάνωσης European Movement International. Μιλώντας στο Politico επισήμανε ότι «οι περισσότεροι δεν κάνουν διαχωρισμό μεταξύ των θεσμικών οργάνων».

«Το θέμα είναι ότι από τη στιγμή που βάζεις την λέξη διαφθορά δίπλα σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, οι άνθρωποι αυτόματα συνδέουν την ΕΕ συνολικά με την διαφθορά», πρόσθεσε ο Πέτρος Φασούλας.

Καραδοκούν οι ευρωσκεπτικιστές

Το Politico σημειώνει ότι στον ορίζοντα βρίσκονται οι εκλογές για το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο, το 2024, που παραδοσιακά δίνουν την ευκαιρία για να εκφραστούν οι αντιευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες. Ο Βρετανός Νάιτζελ Φάραντζ και η Γαλλίδα Μαρίν Λε Πεν κέρδισαν δημοσιότητα με τις τοποθετήσεις στους στην Ευρωβουλή πριν μετακομίσουν στην εθνική πολιτική σκηνή για να εκφράσουν τους ευρωσκεπτικιστές. Τώρα, εκφράζονται φόβοι ότι το QatarGate θα πλήξει την αξιοπιστία του οργάνου ακόμα περισσότερο.

«Αυτό το σκάνδαλο υπάρχει κίνδυνος να λύσει τα χέρια των αντιευρωπαϊκών, αντιδημοκρατικών δυνάμεων… Είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να βγει μπροστά, ιδιαιτέρως υπό το φως των ευρωπαϊκών εκλογών του 2024», τόνισε ο Πέτρος Φασούλας.

Όμως στην επίσημη ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχει τίποτα για το θέμα, πέρα από την ενημέρωση της Ρομπέρτα Μέτσολα. Διπλωμάτης δήλωσε στο Politico ότι η απάντηση των ηγετών εξαρτάται από το τι θα τους πει η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

Τα θέματα της ατζέντας και ο μεγάλος (ανομολόγητος) πονοκέφαλος

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εξάλλου πολλά θέματα να συζητήσουν: υπάρχουν έντονες διαφωνίες ως προς τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην πολιτική των επιδοτήσεων που υιοθέτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με κίνδυνο να απομακρυνθούν επενδύσεις από την Ευρώπη, οι χώρες δεν συμφωνούν για το  πως και το πότε θα μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Ρουμανία και η Βουλγαρία περιμένουν να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν και επιπλέον προέκυψε διαφωνία ως προς το πακέτο βοήθειας ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, ενώ η Πολωνία εξακολουθεί να μπλοκάρει την επιβολή ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου.

Παρά την επίσημη ατζέντα, οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από τις σχέσεις της ΕΕ με το Κατάρ, με το οποίο έχουν αναβαθμιστεί οι σχέσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης.

Γερμανικές εταιρίες υπέγραψαν πρόσφατα συμβόλαια για την αγορά φυσικού αερίου από το Κατάρ και η Ουγγαρία ανακοίνωσε χθες ότι αρχίζει διαπραγματεύσεις με το εμιράτο για τον ίδιο λόγο.

Ερωτηθείς εάν οι αποκαλύψεις για το QatarGate θα οδηγήσουν σε επανεξέταση των εμπορικών συμφωνιών ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως και προτίμησε να εστιάσει στις επιμέρους λεπτομέρειες της  υπόθεσης που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες.

«Αυτό που πρέπει να εξετασθεί είναι ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον εκείνων που είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκαν και φυσικά το ίδιο ισχύει και για εκείνους που βρίσκονται από την άλλη πλευρά, δηλαδή γι’ αυτούς που δωροδόκησαν», είπε ο κ. Σολτς

Ο υπουργός Οικονομικών του Σολτς ήταν πιο σαφής: «Είναι δυο διαφορετικά πράγματα», είπε, εξηγώντας ότι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο δεν πρέπει να αλλάξουν τα πλάνα της κυβέρνησης για την εξασφάλιση φυσικού αερίου.

Από την άλλη πλευρά ο Ιρλανδός ηγέτης, Μάικλ Μάρτιν, δήλωσε ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου των θεσμικών οργάνων και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, παραδέχτηκε ότι το σκάνδαλο προκαλεί ζημιά «όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στους ευρωπαίους πολιτικούς». «Πρέπει να πω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε η κ. Κάλας, προσθέτοντας ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων ζητημάτων μπορεί να βοηθήσει να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

QatarGate: Αυτός είναι ο Βέλγος «σερίφης» που πολεμά τη διαφθορά – Επικεφαλής των ερευνών, γράφει αστυνομικά βιβλία

Ντόναλντ Τραμπ: Εμφανίζεται σε βίντεο σαν άλλος… Σούπερμαν και προαναγγέλλει «κάτι σημαντικό» (Video)

Βρετανία: Απεργούν για πρώτη φορά εδώ και 106 χρόνια οι νοσηλευτές του NHS

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 19:14