search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:21
MENU CLOSE

Η Σπυράκη, η ευρωπαία γενική εισαγγελέας, η ΝΔ και οι εντυπώσεις

16.12.2022 08:45
spyraki_new

Κατ’ αρχάς, πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι το αίτημα άρσης της ασυλίας της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, από την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, Λόρα Κόβεσι, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την υπόθεση του Qatargate και το έτερο αίτημα της δικαστικού για άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή.

Όπως εξήγησε η Μ. Σπυράκη, η οποία αποδέχθηκε άμεσα το αίτημα της άρσης της ασυλίας της πριν καν την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η υπόθεση, την οποία διαχειρίστηκε η OLAF, η υπηρεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αφορά σε συνεργάτη της, στον οποίο η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δώσει άτυπη άδεια λόγω προβλήματος υγείας.

Ο συνεργάτης αυτός, όμως, έπρεπε να βρίσκεται για συγκεκριμένο διάστημα στο εξωτερικό, ώστε να λαμβάνει το ποσό που του αναλογεί ως αποζημίωση (στην έκθεσή της η OLAF κάνει λόγο για υποψία απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σχετικά με την διαχείρηση της κοινοβουλευτικής της αποζημίωσης και συγκεκριμένα για τις αμοιβές των βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και καθώς εντοπίστηκε, η ευρωβουλευτής ελέγχεται για κακοδιαχείριση κοινοτικών πόρων.

Η Μ. Σπυράκη δήλωσε ότι «σύμφωνα με το συμβόλαιό του, ο συνεργάτης μου έπρεπε να είναι συγκεκριμένες ημέρες στο εξωτερικό. Το ποσό που έχει καταλογιστεί δεν έχει σχέση μαζί μου. Δεν έχω καμία σχέση με άλλα σκάνδαλα. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις έχουμε συχνά, θέλω όμως να προχωρήσει να ξεδιαλύνει η υπόθεση. Δεν το περίμενα είναι η αλήθεια. Δεν έχω πάρει χρήματα. Ο βοηθός μου πρέπει να αποδείξει τι ακριβώς έχει συμβεί».

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή, παρότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση του Qatargate, στο οποίο εμπλέκεται η Ε. Καϊλή (η οποία, υπενθυμίζεται, παραμένει κρατούμενη σε βελγική φυλακή, μέχρι την ακρόασή της από το αρμόδιο δικαστήριο), δεν θα μπορούσε να έλθει σε πιο… ατυχή στιγμή για την Ελλάδα και την κυβέρνηση, καθώς το ζήτημα που έχει προκύψει με τις καταγγελίες για χρηματισμούς Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ ρίχνει πολύ βαριά σκιά (και) στην ελληνική πολιτική ζωή και προκαλεί μεγάλες εντάσεις.

Ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ σκληρή ανακοίνωσή του επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «για άλλη μια φορά οι βελγικές αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κ. Σπυράκη, όπως την κ. Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη ΝΔ».

Το κυβερνών κόμμα απάντησε ότι «η υπόθεση της κ. Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Η ίδια η κ. Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών».

Το πρόβλημα, ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι διπλό:

  • από τη μία, στέλεχός της εμπλέκεται σε δικαστική έρευνα στο Βέλγιο, σε μια στιγμή που ήδη το κλίμα για την Ελλάδα είναι βεβαρυμένο μετά την υπόθεση Καϊλή και
  • από την άλλη, εντείνεται η πολιτική «κόντρα» για τη δικαιοσύνη, την ταχύτητα αντίδρασής της σε υποθέσεις που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, αλλά και στην απόδοσή της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι «είναι λυπηρό, είναι εθνικά επιζήμιο, ο κ. Τσίπρας σε κάθε παρουσία του στο εξωτερικό να επιχειρεί, εξαιτίας του μένους που έχει για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, να διασύρει την Ελλάδα και να δυσφημεί την ελληνική δικαιοσύνη. Είναι αξιοπερίεργο δε το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον κ. Ντογιάκο, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Παρά ταύτα, η συγκυρία προκαλεί αμηχανία στην ΝΔ, η οποία διαπιστώνει ότι αντί να «κλείσουν» κάποια από τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει, «ανοίγουν» κι άλλα, τα οποία, αν και ενδεχομένως δεν έχουν και πολλή ουσία, εν τούτοις, είναι… χρήσιμα για τη δημιουργία εντυπώσεων και μάλιστα σε μια περίοδο που τα ζητήματα της δικαιοσύνης σταδιακά έρχονται στο προσκήνιο και λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει μια συναντίληψη με την Αίγυπτο για τα θαλάσσια σύνορα

«Καρφιά» Καστανίδη σε Ανδρουλάκη για Καϊλή: Η ευθύνη των ηγεσιών είναι να προλαμβάνουν

Το ΕΛΚ θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:18