search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 23:50
MENU CLOSE

Επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ: Patriot και συμφωνία εξοπλισμών αξίας 1,8 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

21.12.2022 19:47
patriot usa

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετη βοήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία κατά την επίσκεψη του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο. 

Η σημαντική αυτή βοήθεια αναμένεται να γίνει από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot που περιλαμβάνονται στο πακέτο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Ποιες είναι οι λεπτομέρειες της αναμενόμενης συμφωνίας όπλων;

Υπάρχουν δύο βασικά παραδοτέα: πρώτον, τα πυραυλικά συστήματα Patriot. Πολύπλοκα, ακριβή και ακριβά, έχουν περιγραφεί ως το «χρυσό πρότυπο» της αεράμυνας των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ τα φυλά ως κόρη οφθαλμού και απαιτούν από το προσωπικό που τα χειρίζεται να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο.

Το δεύτερο είναι πυρομαχικά ακριβείας για τα ουκρανικά αεροσκάφη. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σε μεγάλο βαθμό εξοπλισμένες με πυρομαχικά που εκτοξεύονται κατά προσέγγιση προς έναν στόχο. Η Ουκρανία έχει εφοδιαστεί ωστόσο με δυτικά όπλα ακριβείας όπως τα Howitzer και οι HIMARS αντίστοιχα.

Πολλά από τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να χρηματοδοτήσουν αντικαταστάσεις και αποθέματα πυρομαχικών.

Τι διαφορά θα κάνει στον πόλεμο;

Αυτά τα δύο πακέτα από μόνα τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία του πολέμου, όπως αναφέρει το CNN. Η πιο ισχυρή απειλή της Ρωσίας τώρα είναι ο συνεχής βομβαρδισμός των ενεργειακών υποδομών. Κάνει τον χειμώνα πιο κρύο και αφόρητο για ορισμένους, βυθίζοντας τις πόλεις σε σκοτάδι έως και 12 ωρών στο 24ωρο και μερικές φορές περισσότερο.

Τα συστήματα αεράμυνας Patriot θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν μεγάλο αριθμό ρωσικών πυραύλων και drones επίθεσης – αν και η Ουκρανία ήδη ισχυρίζεται υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, είπε ότι είχε αναχαιτίσει 30 από τους 35 ρωσικούς πυραύλους. Οι Patriot είναι επίσης ένα σημάδι ότι η καλύτερη τεχνολογία του ΝΑΤΟ βρίσκεται στο τραπέζι για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο ή τουλάχιστον να κρατήσει πίσω τη Ρωσία.

Τα όπλα μεγαλύτερης ακρίβειας είναι ζωτικής σημασίας: διασφαλίζουν ότι η Ουκρανία πλήττει τους στόχους της και όχι άμαχους που παραμένουν κοντά. 

Το ποσοστό κατανάλωσης πυρομαχικών και για τις δύο πλευρές θα γίνει υπαρξιακό ζήτημα καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο δεύτερο έτος του.

Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία;

Σίγουρα θα κάνει θόρυβο, αλλά μάλλον θα μείνει εκεί, εκτιμά το CNN.  Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η τελευταία δόση εξοπλισμών «οδηγεί σε επιδείνωση της σύγκρουσης και δεν προμηνύει κάτι καλό για την Ουκρανία».

Όμως η Μόσχα αγωνίζεται να εξοπλίσει και να συσπειρώσει τις συμβατικές της δυνάμεις και, με εξαίρεση τις πυρηνικές δυνάμεις της, φαίνεται να ξεμένει από νέα χαρτιά. Η Κίνα και η Ινδία έχουν προσχωρήσει στη Δύση με ανοιχτές δηλώσεις κατά της χρήσης πυρηνικών, γεγονός που έχει κάνει αυτή την επιλογή ακόμη λιγότερο πιθανή.

Διαβάστε επίσης:

Guardian: «Σοβαρή κυβερνοεπίθεση» κατά της εφημερίδας για την καταβολή λύτρων – Κανονικά το φύλλο της Πέμπτης

Στη δημοσιότητα οι φορολογικές δηλώσεις Τραμπ – Δήλωσε αρνητικό εισόδημα μεταξύ 2015 και 2020

Κατάρ: Είναι μια μεγάλη φυλακή που μπορείς να δουλέψεις, δηλώνουν οι αόρατοι μετανάστες που εργάστηκαν για το Μουντιάλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 23:47