search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:44
MENU CLOSE

Μυστικές συνομιλίες Ρωσίας-Τουρκίας-Συρίας: Η γεφύρωση Άγκυρας και Δαμασκού «στο μενού» (Photos/Video)

29.12.2022 15:41
syria tourkia russia

Μυστικές συνομιλίες είχαν οι υπουργοί άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας, στην Μόσχα, όπως ανακοινώθηκε μόλις σήμερα από τα υπουργεία της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ήταν η πρώτη επαφή σε υπουργικό επίπεδο ανάμεσα στις τρεις πλευρές, αφότου άρχισε ο πόλεμος στην Συρία, πριν από 11 χρόνια, που έφερε σε θέση αντιπαράθεσης την Άγκυρα με την Δαμασκό.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι στις μυστικές συνομιλίες συμμετείχαν και οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών των τριών χωρών. Οι συνομιλίες έγιναν «σε θετική ατμόσφαιρα», σύμφωνα με την Άγκυρα.

Η συζήτηση εστιάστηκε «στη συριακή κρίση, το προσφυγικό πρόβλημα και τις από κοινού προσπάθειες εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που βρίσκονται στο συριακό έδαφος», σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, που προανήγγειλε συνέχεια των τριμερών επαφών.

Η Ρωσία ασκεί πιέσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με την Άγκυρα, όσο και με την Δαμασκό, την οποία έχει υποστηρίξει στη διάρκεια του πολέμου.

Η Τουρκία υποστήριξε τους αντάρτες που προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, με την Δαμασκό να καταδικάζει την κυβέρνηση της Άγκυρας για την κατάληψη συριακών εδαφών στη βόρεια Συρία, τα οποία ελέγχει από το 2016, όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν με πρόσχημα τη δράση των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τις μυστικές επαφές αναφέρεται ότι όλες οι πλευρές είχαν «διάλογο εποικοδομητικής φύσης και συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί προς το συμφέρον της σταθεροποίησης της κατάστασης» στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι μυστικές συνομιλίες έγιναν μετά τις απειλές της Τουρκίας για νέα χερσαία επιχείρηση μέσα στο συριακό έδαφος, που διατυπώθηκαν μετά την βομβιστική επίθεση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα. Οι τουρκικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι για την επίθεση αυτή ευθύνονται οι κουρδικές οργανώσεις ΡΚΚ και YPG, κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από την πλευρά των Κούρδων.

Η Ρωσία αντιτίθεται στα σχέδια της Τουρκίας για νέα εισβολή στο συριακό έδαφος.

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Μήπως είναι «Moroccogate» και όχι «Qatargate»; – Υπήρχε δωροδοκία Παντσέρι και Τζόρτζι από το Μαρόκο

Ουκρανικός πύραυλος S-300 κατέπεσε στη Λευκορωσία (photos)

Αμερικανός μετέτρεψε σε σπίτι το αεροπλάνο της Ολυμπιακής που μετέφερε τη σορό του Ωνάση (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06