search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:47
MENU CLOSE

Ρομπέρτα Μέτσολα: Το χλιδάτο ταξίδι στην Βουργουνδία και το λόμπι του κρασιού (Photos/Video)

20.01.2023 16:29
roberta-metsola-1-new

Με νέο δημοσίευμα, το Politico επανέρχεται στα πλουσιοπάροχα δώρα που απολαμβάνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, από ξένους φορείς, καθώς όπως σημειώνει έχασε μια προθεσμία για να δηλώσει ένα «βακχικό» συμπόσιο στη Βουργουνδία.

To πολυτελές δωρεάν ταξίδι – που περιελάμβανε λουκούλλειο γεύμα και διαμονή σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αξίας 350 ευρώ για την ίδια και τον σύζυγό της, πληρώθηκε εξ’ ολοκλήρου από μια ελίτ εταιρεία κρασιού.

Όταν η Μέτσολα, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ταξίδεψε στη Βουργουνδία, ανακηρύχθηκε, σε ένα δείπνο πέντε πιάτων σε ένα μεσαιωνικό κάστρο, Dame της αδελφότητας Tastevin, που είναι ένα από τα ισχυρότερα λόμπι στον κόσμο με τουλάχιστον 12.000 μέλη για την προστασία και προώθηση των κρασιών της διάσημη οινοπαραγωγικής περιοχής της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το POLITICO, η αδελφότητα πλήρωσε για τη διαμονή της Μετσόλα στο πεντάστερο Hôtel Le Cep, σε ένα δωμάτιο που κόστιζε 349 ευρώ τη βραδιά, συν φόρους. Αυτό δεν αντίκειται σε κανέναν από τους εσωτερικούς κανόνες του Κοινοβουλίου, αλλά οι ευρωβουλευτές έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα για να δηλώσουν δημόσια τυχόν ταξίδια, καταλύματα ή επιδόματα που πληρώνονται από τρίτους, όπως κυβερνήσεις ή ΜΚΟ.

Η διαμονή στο ξενοδοχείο έγινε στις 22 Οκτωβρίου πέρυσι, αλλά η Μετσόλα έκανε τη δήλωσή της στην ιστοσελίδα της Βουλής στις 11 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, πολύ μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους ευρωβουλευτές.

Το POLITICO τη ρώτησε εάν έχει παραβιάσει κανόνες με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι ευρωβουλευτές, με τη Μετσόλα να απαντά: «Ως πρόεδρος της Βουλής, όχι. Θα το κάνω (να δηλώσω το ταξίδι) μόλις ολοκληρωθούν οι σκέψεις για το πρωτόκολλο ασφαλείας, θα το κάνω».

To πολυτελές ξενοδοχείο

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιόμε Ντου Γκιγιότ και η Μέτσολα υποστηρίζουν ότι δεν καλύπτεται από τους ίδιους κανόνες με τα άλλα μέλη της Βουλής των 705 εδρών όσον αφορά στη δημόσια δήλωση ταξιδιών.

Ο Γιόμε είπε στο POLITICO: «Ενώ αυτά τα πράγματα δεν είχαν ποτέ προηγουμένως δηλωθεί από τους προέδρους του Κοινοβουλίου, η πρόεδρος Mετσόλα επέλεξε να το κάνει σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για να ενισχύσει τη διαφάνεια και να δώσει θετικό παράδειγμα». Είπε ότι ποτέ δεν πληρώθηκαν έξοδα μετακίνησης από τρίτους.

«Το ταξίδι της με το αυτοκίνητο πληρώθηκε και κανονίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για λόγους ασφαλείας, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ταξιδεύει η πρόεδρος», δήλωσε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ δήλωσε στο POLITICO ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να προβεί σε αμνηστία τις επόμενες ημέρες για καθυστερημένες δηλώσεις χορηγούμενων ταξιδιών.

«Χαίρομαι που η Μετσόλα είναι απόλυτα διαφανής στα ταξίδια που της χορηγούν. Ως πρόεδρος, δίνει το παράδειγμα, ειδικά όταν πρόκειται για ηθικούς κανόνες. Οι δηλώσεις της αργούν», είπε ο Φρόιντ. Και πρόσθεσε: «Κάθε ευρωβουλευτής θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να προλάβει τις δηλώσεις του τις επόμενες ημέρες. Αλλά μετά από αυτό, οι κανόνες διαφάνειας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιβληθούν κυρώσεις για παραπτώματα».

Το λόμπι του κρασιού έχει επιρροή σε Γαλλία και Βρυξέλλες

Ισχυρή θεωρείται η επιλογή του λόμπι σε Γαλλία και Βρυξέλλες, καθώς το κρασί είναι μια προσοδοφόρα εξαγωγή και κεντρικό στοιχείο της εμπορικής πολιτικής του μπλοκ. Η ΕΕ ξοδεύει εκατομμύρια για να προωθήσει τις πωλήσεις ευρωπαϊκών κρασιών εκτός του μπλοκ κάθε χρόνο, τα προστατεύει από κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων της και επιδοτεί τους αμπελουργούς μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αξιωματούχος της ΕΕ υπερασπίστηκε την απόφαση της Μετσόλα να παρευρεθεί στην εκδήλωση της αδελφότητας, η οποία σύμφωνα με το επίσημο ιστορικό της αφορούσε την «ένταξή της ως ιδιώτη της οργάνωσης». «Είναι η ευρωπαϊκή γαστρονομία και είναι περήφανη που την προωθεί», είπε η αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο τίτλος που της απονεμήθηκε συμμετείχε στην «μηδενική» δραστηριότητα. «Αν αυτό την κάνει αντικείμενο χλευασμού, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η πρόθεσή της ήταν απλώς να δείξει σε όλους ότι μπορείτε να είστε ανοιχτοί με τα πάντα», είπε.

Σημειώνεται ότι χθες, το POLITICO αποκάλυψε ότι είχε καταγράψει 142 δώρα σε δημόσιο μητρώο, παραβιάζοντας την πολυετή κοινοβουλευτική πρακτική, αλλά και χάνοντας μια προθεσμία που σύμφωνα με το γραπτό εγχειρίδιο κανόνων πρέπει να ισχύει για την ίδια. Η Μετσόλα και η ομάδα της έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα ότι παραβίασε οποιουσδήποτε κανόνες.

«Αυτό που δεν θέλω, και αυτό είναι έκκληση, που βρίσκει σύμφωνους πολλούς συναδέλφους, είναι ότι αυτοί που δήλωσαν πραγματικά [δώρα] είναι μερικές φορές το επίκεντρο παρά αυτοί που δεν το έκαναν», είπε η ίδια.

Σύμφωνα με ανάλυση που είδε το POLITICO, περισσότερα από 200 μεμονωμένα ταξίδια όπου η διαμονή, το ταξίδι ή και τα δύο πληρώθηκαν από τρίτο μέρος έχουν δηλώσει οι ευρωβουλευτές από την έναρξη της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου το 2019. Οι τοποθεσίες αυτών των ταξιδιών περιλαμβάνουν πολλές μη δημοκρατικές χώρες όπως η Βενεζουέλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, το Μπαχρέιν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Συρία.

Το βακχικό γλέντι

Η αδελφότητα Tastevin ιδρύθηκε το 1934, με αποστολή την προστασία της φήμης του κρασιού Βουργουνδίας και την αναβίωση των «παλιών βακχικών αδελφοτήτων» από τον 17ο και τον 18ο αιώνα.

«Την καλωσορίσαμε ως λάτρη του κρασιού και με την ιδιότητά της ως προέδρου του ΕΚ», δήλωσε στο POLITICO ο Quartermaster της αδελφότητας Arnaud Orsel, προσθέτοντας ότι ήταν μεγάλη «τιμή» να τη φιλοξενούμε. Ο Όρσελ και το προσωπικό του ξενοδοχείου επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο σύζυγος της Μετσόλα τη συνόδευε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η αδελφότητα σέρβιρε πέντε πιάτα σε συνδυασμό με κρασί στο δείπνο. Το μενού περιελάμβανε τα τυπικά αυγά ποσέ της Βουργουνδίας σε σάλτσα meurette από κόκκινο κρασί, με λαρόνια, μανιτάρια και κρεμμύδι. Υπάρχουν περίπου 12.000 μέλη του συλλόγου.

Σημειώνεται ότι το 2021, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έγιναν «μεγάλοι αξιωματικοί» της αδελφότητας. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, ο ηγέτης της γαλλικής αντίστασης εν καιρώ πολέμου και μετέπειτα πρόεδρος, ήταν επίσης μέλος της αδελφότητας Tastevin Κατά τη διάρκεια τριών ημερών την περασμένη εβδομάδα, η Mετσόλα κατέγραψε άλλα τρία ταξίδια όπου η διαμονή καλύφθηκε από τρίτο μέρος, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν όλα πολύ μετά την απαιτούμενη προθεσμία.

Πρόκειται για:
Μια νύχτα σε ένα ξενοδοχείο στην Κοπεγχάγη για να εκφωνήσει μια κεντρική ομιλία σε ένα συνέδριο για τη δημοκρατία που πληρώθηκε από το Ίδρυμα Συμμαχίας των Δημοκρατιών.
Δύο διανυκτερεύσεις σε ένα ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης στο Ισραήλ που πληρώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση
Ένα βράδυ σε ένα ξενοδοχείο στο Νταβός της Ελβετίας για να παρευρεθεί σε μια συνάντηση στην οποία παρευρέθηκε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, που πληρώθηκε από μια φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται Victor Pinchuk Foundation.

Η Μέτσολα δήλωσε επίσης ότι παρακολούθησε τον τελικό του UEFA Champions League στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο ως επίτιμη καλεσμένη. 

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο κινέζος επιχειρηματίας που έχασε πάνω από το 90% της περιουσίας του

Σερβία: Η Wagner στρατολογεί μισθοφόρους και προκαλεί… πονοκέφαλο στον πρόεδρο Βούτσιτς (Photos/Video)

Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του: «Δεν είναι τίποτα, δεν μετανιώνω για τίποτα…»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:39