search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:12
MENU CLOSE

Ο Μητσοτάκης υπόσχεται «καλύτερες μέρες» – Μπορεί κανείς να τον πιστέψει;

24.01.2023 06:00
kalpakis_new

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγελθεί με τυμπανοκρουσίες και υψηλές προσδοκίες.

Τελικά οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και το μόνο που έμεινε είναι μετεκλογικές υποσχέσεις και μπόλικη κινδυνολογία για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τα καθημερινά προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν πήραν για ακόμη μία φορά τις απαντήσεις που απαιτούνται.

Πριν εκλεγεί το 2019, ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «πολλές και καλές δουλειές». Λίγο πριν τις εκλογές του 2023 θέτει ως στοίχημα της νέας τετραετίας πια τους καλύτερους μισθούς. Τι έχει συμβεί όμως αυτόν τον ενάμισι χρόνο εξαιτίας της αισχροκέρδειας, ο κ. Μητσοτάκης κάνει πώς δεν το βλέπει.

Ενδεικτικά μόνο, τα εισοδήματα έως 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, ο κατώτατος μισθός ήδη από τον Σεπτέμβριο έχει χάσει το 19% της αξίας του και αυτό μετά τις όποιες αυξήσεις έχουν γίνει.

Την ίδια ώρα το καρτέλ της ενέργειας έχει αποκομίσει δισεκατομμύρια υπερκερδών, το ίδιο και τα διυλιστήρια. Υπερκέρδη που είτε έμειναν ανέγγιχτα είτε φορολογήθηκαν ελάχιστα με λογιστικές αλχημείες.

Στα σούπερ μάρκετ εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό ένα άλλο πάρτι αισχροκέρδειας. Δεν είναι μόνο ο υψηλός ΦΠΑ σε συνθήκες πληθωρισμού 15% στα τρόφιμα, ούτε η τεράστια απόκλιση τιμής παραγωγού – καταναλωτή. Σύμφωνα με καταγγελίες των καταναλωτικών οργανώσεων, μειώνονται οι συσκευασίες των προϊόντων με την τιμή να μένει ίδια ή ακόμη και να αυξάνεται.

Η ιστορία λοιπόν αυτή έχει κερδισμένους τους λίγους και ισχυρούς και χαμένους τους πολλούς, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και ο κ. Μητσοτάκης, που θυμίζουμε ότι εκλέχτηκε με σημαία του την μεσαία τάξη, έρχεται τώρα, προεκλογικά, να υποσχεθεί ξανά στους δεύτερους καλύτερες ημέρες. Μπορεί κανείς να τον πιστέψει;

Αυτά, όμως, που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Αυτή είναι ιδεολογία του κ. Μητσοτάκη, αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο που υπηρετεί. Τι λένε άλλωστε όλοι οι συντηρητικοί οικονομολόγοι και πολιτικοί διαχρονικά; Ότι πρέπει να μείνει ανεξέλεγκτη η κερδοφορία των λίγων, ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να δουν τα οφέλη και οι περισσότεροι.

Η ιστορία βέβαια έχει αποδείξει ότι η στιγμή αυτή δεν έρχεται ποτέ, οι ανισότητες συνεχίζουν να αυξάνονται και παγιώνονται ως καθεστώς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην Ελλάδα από το 2019 και μετά οι οικονομικές ανισότητες, ο κίνδυνος φτώχειας και παιδικής φτώχειας αυξάνονται ξανά, ενώ προηγουμένως μειώνονταν.

Πέρα από τους μισθούς, η αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη ελέγχεται και στις συντάξεις. Ενώ είχε δεσμευτεί το 2019 ότι δεν θα περικόψει την 13η σύνταξη που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά έκανε το αντίθετο προκειμένου να διαθέσει περισσότερο από 1 δισ. τον χρόνο στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ενώ είχε δεσμευτεί για τα αναδρομικά, τελικά στέρησε δώρα και επικουρικές.

Όσο για την επενδυτική βαθμίδα, πάει πολύ να κινδυνολογεί για την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όταν ο ίδιος έχει εξαγγείλει μέχρι σήμερα 12 φορές την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και τώρα την μεταθέτει ξανά στο μέλλον.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που βλέπει συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημά της να περιορίζεται, δεν έχει να περιμένει πολλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι’ αυτό λέμε ότι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική διακυβέρνηση είναι πλέον κοινωνική αναγκαιότητα.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για δικαιοσύνη παντού προσεγγίζει την κρίση από τελείως διαφορετική σκοπιά στοχεύοντας στο πυρήνα του προβλήματος που είναι η αισχροκέρδεια. Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ισχυρή ρυθμιστική παρέμβαση στη αγορά, εκτεταμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους, φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών. Με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ μαζί με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή και επιστροφή της 13ης σύνταξης και των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας. Μόνο έτσι θα δοθούν ανάσες στην κοινωνία και προοπτική στην Ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Στην κοροϊδία της κυβέρνησης να απαντήσουμε με νέους πιο δυναμικούς αγώνες και ισχυρό το ΚΚΕ!

Ο μοναδικός τρόπος ειρηνικής συνυπάρξεως με την Τουρκία δείχνει να είναι η διαρκής αμυντική εγρήγορση

«Αυτόκλητοι προσκεκλημένοι» και «αυτόκλητοι ωτακουστές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:11