search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:45
MENU CLOSE

Eurovision 2023: Ουκρανία και Νορβηγία τα φαβορί μέχρι τώρα – Τι λέει η ΕΡΤ για τους ισχυρισμούς για την ελληνική συμμετοχή

06.02.2023 14:59
eurovision-ert-new

Το «νερό» της Eurovision μπαίνει σιγά σιγά στο «αυλάκι» της 67ης διοργάνωσης η τελική φάση της οποίας θα πραγματοποιηθεί στο Λίβερπουλ στις 9, 11 και 13 Μαΐου.

Σταδιακά οι χώρες οι οποίες παίρνουν μέρος ανακοινώνουν τις εκπροσωπήσεις τους και τα προγνωστικά αναδιαμορφώνονται.

Υψηλό, για την ώρα ποσοστό (19%) πιθανοτήτων επικράτησης, σύμφωνα με τα στοιχήματα, εμφανίζει η φετινή εκπροσώπηση της Ουκρανίας από τους Tvorchi με το τραγούδι «Heartofsteel» (με μια δόση υπονοούμενου για ό,τι βιώνει εδώ και ένα χρόνο η χώρα και οι Ουκρανοί).

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Νορβηγία επέλεξε την Alessandra Mele (Αλεσάντρα Μελε). Η με ιταλικές ρίζες γεννημένη το 2002 Αλεσάντρα στον θεσμοθετημένο διαγωνισμό MGP (Melodi Grand Prix) ο οποιος διεξάγεται κάθε χρόνο για την εκπροσώπηση της χώρας στον πανευρωπαϊκό τραγουδιστικό θεσμό και φέτος ήταν ο 61ος, πήρε την πρόκριση με το τραγούδι «QueenofKings».

Από τις στοιχηματικές αξιολογείται ως εκ των φαβορί για την πρώτη θέση στη Eurovision, με εκτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί νωρίτερα στην ημέρα (6/2). Αν και έχει σχετικά χαμηλές αποδόσεις- υψηλότερες πάντως από εκείνες της Ουκρανίας– σε 15 στοιχηματικές εταιρείες, εμφανίζεται με μόλις 4% στις πιθανότητες να κερδίσει.

Ανακοινώθηκε και η συμμετοχή της Ισπανίας με την Blanca Paloma (Μπλάνκα ΠΑλόμα) και το τραγούδι «Eaea». Την ισπανική εκπροσώπηση θα την δούμε απευθείας στον τελικό διότι η Ισπανία είναι εκ των ιδρυτικών μελών του θεσμού και εκ των κύριων χρηματοδοτών του, μαζί με τις Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, γνωστές και ως «Big 5».

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι στο δεύτερο γκρουπ (των 16 χωρών) οι εκπροσωπήσεις των οποίων θα παρουσιαστούν στον δεύτερο ημιτελικό (11/5) και μάλιστα θα εμφανιστούν στο πρώτο μέρος μαζί με Αρμενία, Βέλγιο, Δανία και Εσθονία. Στο δεύτερο μισό θα παρουσιαστούν οι συμμετοχές των Αυστραλίας, Αλβανίας, Αυστρίας , Γεωργίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Σλοβενίας, Σαν Μαρίνο.

Δυο ημέρες νωρίτερα (9/5) στον πρώτο ημιτελικό θα παρουσιαστούν οι εκπροσωπήσεις (15 συνολικά) των Κροατίας, Ιρλανδιας, Λετονίας, Μάλτας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Σερβίας στο πρώτο μισό και Αζερμπαϊτζαν, Τσεχίας, Φινλανδίας, Ισραήλ, Μολδαβίας, Ολλανδίας Ελβετίας και Σουηδίας στο δεύτερο.

Παράλογοι ισχυρισμοί

Στο μεταξύ τον «θόρυβο» που έχει προκληθεί με την αμφισβήτηση της διαδικασίας επιλογής του Βίκτωρα Βερνίκου και το τραγούδι «Whattheysay», διασκεδάζουν κύκλοι της ΕΡΤ.

Στους ισχυρισμούς για παρατυπίες στην διαδικασία ψηφοφορίας (με επιφύλαξη για κάθε νόμιμη ενέργεια), δια νομικού εκπροσώπου, της Μελίσσας Μαντζούκη, εκ των τριών φιναλίστ για την ελληνική εκπροσώπηση, οι κύκλοι περι την κρατική τηλεόραση αντιτείνουν ότι είναι αντιφατικό η ΕΡΤ να ανοίγει την διαδικασία επιλογής τραγουδιού και με την συμμετοχή πολιτών και από την άλλη να «επηρεάζει», όπως υποστηρίζεται, το τελικό αποτέλεσμα.

«Είναι παράλογο η ΕΡΤ να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την διαμόρφωση επιτροπής κοινού- συνολικά 70 μέλη- και με κοινωνική, ηλικιακή διαστρωμάτωση και στην συνέχεια να παρεμβαίνει με έναν τρόπο στο αποτέλεσμα υπερ κάποιου καλλιτέχνη. Αντί όλης αυτής διαδικασίας θα μπορούσε η ΕΡΤ να επιλέξει μια κι έξω καλλιτέχνη και τραγούδι ή να επιλέξει τον καλλιτέχνη και να απομένει η επιλογή του κομματιού, πρακτικές που είχε εφαρμόσει στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. όπως άλλωστε κάνουν και άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί- μέλη της EBU».

Διαβάστε επίσης:

Το έριξαν στον χιονοπόλεμο Καμπουράκης και Στάθης: «Με το κοστούμι ρε ξεφτίλα;» – «Θα σεβαστώ την ηλικία σου;» (Video)

MasterChef 2023 – Έλσον: Γι’ αυτό τσαντίστηκε ο Αλέξανδρος με τον Πορφύρη (videos)

Μαύρο Ρόδο – Spoiler: Ο Βίκος πιέζει την Κύρα για το γράμμα της Αγγελικής – Το αποκλειστικό απόσπασμα του Mega (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40