search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:38
MENU CLOSE

Ιταλία: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι της Ρώμης και του Μιλάνου

12.02.2023 13:04
Αντίστροφη μέτρηση για νέες κάλπες στην Ιταλία: Λέγκα και Πέντε Αστέρια ζητούν εκλογές στις 8 Ιουλίου - Media

Πάνω από δώδεκα εκατομμύρια Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα και αύριο για την εκλογή των προέδρων των περιφερειών Λατίου και Λομβαρδίας, με πρωτεύουσες την Ρώμη και το Μιλάνο, και την ανανέωση των τοπικών τους συμβουλίων.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 23:00 (τοπική ώρα) σήμερα, ενώ αύριο τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά από τις 07:00 μέχρι τις 15:00.

Δεν θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Θα επικρατήσουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Είναι η πρώτη εκλογική δοκιμασία μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μελόνι τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και προβλέψεις, τόσο στην Λομβαρδία, όσο και στο Λάτιο φαβορί θεωρούνται οι υποψήφιοι της συντηρητικής συμμαχίας Ατίλιο Φοντάνα (απερχόμενος πρόεδρος της περιφέρειας) και Φραντσέσκο Ρόκα (πρώην πρόεδρος του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού). Υποστηρίζονται από την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας, της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συνεργάζονται, στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο στην περιφέρεια της ιταλικής συμπρωτεύουσας, τον ευρωβουλευτή Πιερφραντσέσκο Μαγιορίνο.

Δεν μπόρεσαν, όμως, να συνεργαστούν στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, όπου υποψήφιος της κεντροαριστεράς είναι ο νυν υπεύθυνος της περιφέρειας για θέματα υγείας Αλέσιο Ντ΄Αμάτο ενώ του M5S η τηλεοπτική δημοσιογράφος Ντονατέλα Μπιάνκι.

Την ψήφο των πολιτών διεκδικεί επίσης ο κεντρώος πόλος του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του πρώην υπουργού οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα.

Στην Λομβαρδία υποψήφια πρόεδρος του κόμματος είναι η Λετίτσια Μοράτι, πρώην υπουργός κυβερνήσεων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο Λάτιο η κεντρώα συμμαχία συνεργάζεται με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και τους Δημοκρατικούς και αποφάσισε να στηρίξει τον Αλέσιο Ντ΄Αμάτο.

«Η ψήφος στις δυο περιφέρειες θα δείξει τι ακριβώς πιστεύει η χώρα μας», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, το κόμμα της οποίας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οδεύει να ενισχυθεί σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022.

Μετά την τοπική αναμέτρηση, δεν αποκλείεται κυβερνητικός ανασχηματισμός, με τα σενάρια να θέλουν αύξηση του αριθμού των υπουργών των Αδελφών της Ιταλίας και μείωση των στελεχών των κομμάτων Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια. Εκτιμάται πως η αποχή θα είναι αυξημένη.

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Καταρρίφθηκε «άγνωστο αντικείμενο» που παραβίασε τον εναέριο χώρο του (Video)

Σεισμός στην Τουρκία: Δραματική διάσωση 35χρονου μετά από 149 ώρες – Τα πρώτα λόγια του

Κύπρος: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι για τον 2ο γύρο των Προεδρικών εκλογών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:32