search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:24
MENU CLOSE

Ουκρανία: το φαγοπότι της ανοικοδόμησης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2269
16/2/2023
18.02.2023 06:00
Oukrania- Xersona- new

Οι δυνάμεις που έχουν το πάνω χέρι στις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι γνωστές. Η πολεμική βιομηχανία που θησαυρίζει και οι τράπεζες που ετοιμάζουν το μεγάλο φαγοπότι τις ανοικοδόμησης.

Ωστόσο δεν είναι αμελητέες οι δυνάμεις εντός ΗΠΑ που αντιδρούν στον πόλεμο και ετοιμάζουν στις 19 του μηνός διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον και άλλες μεγαλουπόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Σιάτλ, τη Μινεάπολη και άλλες.

Πάντως το «μαχαίρι» που καθοδηγεί την αμερικανική εξωτερική πολιτική το κρατούν η πολεμική βιομηχανία, οι παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι τραπεζίτες. Αυτοί συνθέτουν το λόμπι του πολέμου.

Οι πρώτοι (πολεμική βιομηχανία) κερδίζει κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι πετρελαιάδες μετρούν τα κέρδη από την εξαφάνιση στην Ευρώπη του ρωσικού ανταγωνισμού και οι τραπεζίτες γυαλίζουν μαχαιροπίρουνα για το μεγάλο φαγοπότι της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, στην καταστροφή της οποίας οι ίδιοι συνέβαλαν.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αμερικανικών εφημερίδων τραπεζίτες από την JP Morgan Chase επισκέφτηκαν ήδη την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να «βοηθήσουν» στην άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων για ένα νέο ταμείο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Fox Business, η JP Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, συζήτησε με τον Ζελένσκι τη δημιουργία ενός ταμείου που θα ξεκινούσε με 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικό κεφάλαιο για επενδύσεις στην Ουκρανία. Μια άλλη ιδέα θα ήταν η ίδρυση μιας νέας τράπεζας υπό τη διαχείριση εταιρειών της Wall Street που θα επένδυε σε υποδομές της Ουκρανίας που έχουν καταστραφεί στον πόλεμο.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι μίλησε απροκάλυπτα γι’ αυτήν τη συνάντηση: «Καταλαβαίνω πολύ καλά», είπε, «ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα και η επένδυση δεν μπορεί να είναι επωφελής μόνο για ένα μέρος. Θέλουμε να επενδύσετε στην Ουκρανία και να κερδίσετε χρήματα». Πιο σαφής για το επικείμενο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας του δεν θα μπορούσε να ήταν η μαριονέτα της Ουάσιγκτον…

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας έμεινε στις προτάσεις, όχι στην καταγγελία

Αγγελική Αδαμοπούλου: Η ξαφνική αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ο δεν επικοινώνησε

Αλλαγή σκυτάλης στην ΚΝΕ: Νέος γραμματέας ο Θοδωρής Κωτσαντής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:23