search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:25
MENU CLOSE

Η Ρωσία προειδοποιεί ΝΑΤΟ – Ουκρανία για απάντηση στις προκλήσεις στην Υπερδνειστερία

24.02.2023 16:12
kremlin-235-new

Η Μόσχα σήμερα κατήγγειλε τον σχεδιασμό προβοκάτσιας από την Ουκρανία κατά της Υπερδνειστερίας, την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει με την Ουκρανία, προκειμένου να δοθεί το πρόσχημα στη Μολδαβία για να εισβάλει.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο εγγύς μέλλον το καθεστώς του Κιέβου προετοιμάζει μια ένοπλη πρόκληση κατά της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή του εθνικιστικού σχηματισμού του Αζόφ», αναφέρει σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η προβοκάτσια θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Μολδαβία και την Ουκρανία, προκειμένου να εισβάλουν στην Υπερδνειστερία. Ως πρόσχημα για την εισβολή, το Κίεβο σχεδιάζει να οργανώσει μια ψεύτικη επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο έδαφος της Υπερδνειστερίας.

Το υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας και της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας «και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης».

Το Υπουργείο Εξωτερικών χθες σημείωνε ότι καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση οπλισμού και προσωπικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ενώ τόνιζε με σαφή τρόπο πως οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά Ρώσων στρατιωτών στην Υπερνδειστερία, θα εκληφθεί ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Σε σχέση με τη σημαντική συγκέντρωση προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού του ουκρανικού στρατού στα σύνορα Ουκρανίας-Υπερδνειστερίας, την ανάπτυξη πυροβολικού σε θέσεις βολής και την άνευ προηγουμένου αύξηση των πτήσεων ουκρανικών drones πάνω από την επικράτεια της Υπερδνειστερίας, προειδοποιούμε τις ΗΠΑ, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και τις ουκρανικές τους πτέρυγες για τα επόμενα περιπετειώδη βήματα» υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Οι στρατιωτικές αποθήκες

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η Ρωσία με συνέπεια τάσσεται υπέρ της επίλυσης οποιωνδήποτε ζητημάτων με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

«Ταυτόχρονα, κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ανταποκριθούν επαρκώς σε οποιαδήποτε πρόκληση του καθεστώτος του Κιέβου, εφόσον υπάρξει, και θα διασφαλίσουν την προστασία των συμπατριωτών μας, του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος, του στρατιωτικού προσωπικού των δυνάμεων μας στην περιοχή και τις στρατιωτικές αποθήκες στο χωριό Kolbashna στην Υπερδνειστερία» αναφέρει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Διαψεύδει η Μολδαβία

Από την πλευρά της, η Μολδαβία διέψευσε ότι υπάρχει κάποια «άμεση απειλή» από την Ουκρανία στην Υπερδνειστερία, αντιδρώντας στις δηλώσεις της Ρωσίας που κατηγόρησε το Κίεβο ότι διεξάγει “ετοιμασίες” για εισβολή στην περιοχή.

«Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, τις ενέργειες και τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή (…) Δηλώνουμε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άμεση απειλή για τη στρατιωτική ασφάλεια του κράτους», σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Οι ψευδείς μεταδοθείσες πληροφορίες αποσκοπούν να διασπείρουν τον πανικό ανάμεσα στον πληθυσμό», αντέδρασε το Κισινάου, καλώντας τους πολίτες «να παραμείνουν ήρεμοι και να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές».

Το Κίεβο διέψευσε επίσης τους ρωσικούς ισχυρισμούς, διά του Μιχαΐλο Ποντολιάκ, συμβούλου της ουκρανικής προεδρίας, που μίλησε σήμερα στη δημόσια ραδιοφωνία της Μολδαβίας.

«Η απόφαση να επιλυθεί το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας ανήκει μόνο στη Μολδαβία. Η Ουκρανία δεν θα αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς να συμβουλευθεί τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επέμεινε, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Η Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, φοβάται από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας και οι ανησυχίες αυτές αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου, στη βάση εγγράφων που υπέκλεψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, κατηγόρησε στα μέσα Φεβρουαρίου τη Ρωσία ότι υποδαυλίζει πραξικόπημα προκειμένου να ανατρέψει την εξουσία στη χώρα.

Σε αυτό το τεταμένο πλαίσιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακάλεσε την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου ένα διάταγμα του 2012 που θα χρησίμευε ως πλαίσιο προκειμένου τα δύο μέρη να καταλήξουν σε λύση για το αυτονομιστικό πρόβλημα στην Υπερδνειστερία, «στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας» της Μολδαβίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου «να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας στο πλαίσιο των βαθιών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς σχέσεις», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Υπερδνειστερία, το 60% των κατοίκων της οποίας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, επεδίωκε απόσχιση από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι ανεξάρτητο (de facto) από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη. Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις και δασμοί στη Ρωσία – Στρατιωτικό πακέτο στην Ουκρανία αλλά χωρίς F-16

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή

«Παρέμβαση» Ζελένσκι σε… τραγούδι κάντρι (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:25