search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:59
MENU CLOSE

BBC: Σπιράλ απεργιακών δράσεων σχεδιάζουν οι δημοσιογράφοι του βρετανικού δικτύου

02.03.2023 11:56
bbc_new

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι του BCC ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν κατ’ αρχήν 24ωρη απεργία την ημέρα του «εαρινού προϋπολογισμού» στο βρετανικό κοινοβούλιο αντιδρώντας στις περικοπές που περιλαμβάνει για τις υπηρεσίες τοπικής ραδιοφωνίας του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Σε 83% τα μέλη της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων της Αγγλίας ψήφισαν υπερ της απεργίας ενώ το 92% των μελών της Ένωσης υποστήριξαν δράσεις πέραν των απεργιών.

Οι δημοσιογράφοι του BBC σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες θα πραγματοποιήσουν την 24ωρη απεργία τους στις 15 Μαρτίου, με έναρξη στις 11 το πρωί, την πρώτη ημέρα του πρώτου εαρινού προϋπολογισμού του υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χάντ, σύμφωνα με την Βρετανική Ένωση Συντακτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ.

Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δράσης θα αρχίσει μια περίοδος εφαρμογής του «κανόνα εργασίας» κατά γράμμα, στη διάρκεια της οποίας οι δημοσιογράφοι θα κάνουν ότι προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας τους και μόνον.

Επίσης εξετάζονται από την Εθνική Ένωσης Συντακτών της Αγγλίας και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε «καυτές» ημερομηνίες, μεταξύ των οποίων η 4η Μαΐου ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η 6η Μαΐου, ημέρα Στέψης του βασιλιά Κάρολου, αλλά και η 13η Μαΐου, την ημέρα δηλαδή του τελικού της Eurovision.

«Το υψηλό ποσοστό υπερ των κινητοποιήσεων υπογραμμίζει με εμφατικό τρόπο τη δύναμη των συναισθημάτων των εργαζόμενων δημοσιογράφων του BBC και την αποφασιστικότητά τους να μην μείνουν αμέτοχοι παρατηρητές στην διάλυση των τοπικών ραδιοφώνων», δήλωσε η γενική γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων Μισελ Στάνιστριτ και κάλεσε τον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό σε διάλογο, να κάνει έναν απολογισμό «ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία να αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ποιοτικές, τοπικές ειδήσεις στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα», τονίζοντας πως «η ζέση που δείχνει το BBC για το ψηφιακό μετασχηματισμό του, το ψηφιακό περιεχόμενο δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος των τοπικών ειδήσεων και της δημοσιογραφίας».

Οι δημοσιογράφοι είναι αντίθετοι στην πρόταση της διοίκησης του BBC όμοροι τοπικοί ραδιοσταθμοί του να έχουν κοινό πρόγραμμα από τις 14.00 κι έπειτα σε καθημερινή βάση.

Το σχέδιο του BBC

Η αρχική πρόταση του βρετανικού δικτύου, η οποία διατυπώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε ότι οι 39 τοπικοί ραδιοσταθμοί του Οργανισμού θα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ τους 18 απογευματινά προγράμματα από τις 14.00 κι έπειτα, τις καθημερινές, δέκα εκπομπές θα είναι κοινές μεταξύ 18.00- 20.00 τις καθημερινές, τα Σάββατα και τα πρωινά της Κυριακής. Επίσης από τις 22.00 Δευτέρα με Παρασκευή, και τα βράδια της Κυριακής το σχέδιο προβλέπει «ένα κοινό εθνικό πρόγραμμα για όλη την Αγγλία».

Στην πορεία το BBC διαφοροποίησε την αρχική πρόταση και παρουσίασε μια αποδυναμωμένη εκδοχή των σχεδίων του σύμφωνα με την οποία κανένας σταθμός δεν είχε κοινές εκπομπές τα απογεύματα με περισσότερους από δύο άλλους τα απογεύματα σε καθημερινή βάση, ενώ θα αυξάνονταν οι πρωινές εκπομπές του Σαββατοκύριακου από 12 σε 18. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων του Ηνωμένω Βασιλείου καθώς καταψηφίστηκε από το 70% των μελών της σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο.

Οι δημοσιογράφοι δεν συμφώνησαν με την πρόταση του BBC, ενημερωσε η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων, επειδή «θα οδηγήσει σε μείωση του τοπικού περιεχομένου και ως τέσσερις ραδιοσταθμοί θα έχουν το ίδιο πρόγραμμα».

Κατάργηση δομών και απώλεια θέσεων εργασίας

Η πρόταση του BBC συνεπάγεται -εκτιμάται- απώλεια 48 λειτουργιών, με απώλεια περίπου 139 θέσεων εργασίας στα τοπικά ραδιόφωνα και την δημιουργία 131 στις διαδικτυακές τοπικές ειδήσεις.

«Είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας» είχε δηλώσει εκπρόσωπος του BBC, ισχυρίστηκε ότι «οι θέσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις εκπομπές τοπικών ραδιοφώνων μας» και υποστήριξε ότι τα σχέδια του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού «αφορούν την παροχή ακόμη καλύτερων υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίας όλης της Αγγλίας, αντανακλώντας τον τρόπο με τον οποίο οι ακροατές μας σχετίζονται με το BBC, ενισχύοντας της διαδικτυακές μας υπηρεσίες και αυξάνοντας το “αποτύπωμα” της δημοσιογραφίας μας».

Το BBC βρισκόταν σε διαβούλευση με την ΕΕΔ τους τελευταίους μήνες και προσάρμοσε τα σχέδια του, στο πλαίσιο του διάλογο, υποστήριξε ο εκπρόσωπο του, τονίζοντας ότι οι ομάδες οι οποίες εργάζονται στα 39 τοπικά ραδιόφωνα του BBC έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι «διατηρούμε τις συνολικές επενδύσεις και τα επίπεδα προσωπικού σε όλες τις τοπικές υπηρεσίες και ότι θα εργαστούμε σκληρά για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο υποχρεωτικών απολύσεων».

Ακροατήριο 5,7 εκατ. ανθρώπων

«Το τοπικό ραδιόφωνο υποτίθεται ότι είναι τοπικό. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους 5,7 εκατ. άνθρωποι το ακούνε κάθε εβδομάδα», σημείωσε ο Πολ Σίγκερτ, μέλος της ΕΕΔ, υπεύθυνος για τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές. Αποσαφήνισε ότι η ΕΕΔ δεν είναι αντίθετη στα επενδυτικά – αναπτυξιακά σχέδια του BBC στις ψηφιακές υπηρεσίες υπό την προϋπόθεση να μην υλοποιηθούν σε βάρος των τοπικών ραδιοφώνων και των τοπικών κοινωνιών τις οποίες υπηρετούν και κάλεσε τα στελέχη του ραδιοτηλεοπτικού φορέα να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων για εξεύρεση λύσης, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν θέλει τις απεργίες, αλλά το μέλλον του τοπικού ραδιοφώνου διακυβεύεται και τα μέλη της Ένωσης δεν έχουν άλλη επιλογή».

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση τρένων: «Περαστικά γείτονα» – Πρωτοσέλιδα αλληλεγγύης από τον Τουρκικό Τύπο (Video)

Μαύρο Ρόδο – Spoiler: Ο Βίκος «κλέβει» την Αλεξία και εξαφανίζονται

Κερδίζει έδαφος η ενημέρωση μέσω ιστοσελίδων έναντι της τηλεόρασης – Πιο αξιόπιστο μέσο το Ραδιόφωνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 18:59