search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:49
MENU CLOSE

Ρόλο ρυθμιστή θέλει το ΠΑΣΟΚ – Σκληρή γραμμή για τη διάχυση των πολιτικών ευθυνών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2273
15/3/2023
16.03.2023 06:00
androulakis_pasok_new

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει αλλάξει το πολιτικό αφήγημα όλων των κομμάτων. Στη Χαριλάου Τρικούπη το γνωρίζουν πολύ καλά, καθώς είναι κοινό μυστικό πως όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα κληθούν να πάρουν θέση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και δεν θα είναι απλή υπόθεση το να πάει τη χώρα σε δεύτερη κάλπη, καθώς το αφήγημα περί «αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας – αυτοδύναμης Ελλάδας» δεν μπορεί να υποστηριχθεί.

«Χωρίς Μητσοτάκη πρωθυπουργό»

«Η χώρα θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το θέμα είναι να έχει τη σωστή κυβέρνηση, ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης τα περί ακυβερνησίας». Η παραπάνω δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη έρχεται να περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σίγουρος ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση και μάλιστα μετά τις πρώτες εκλογές.

Βέβαια, για να διαφοροποιηθεί, αναφέρεται και σε «σωστή κυβέρνηση», όρο που αποτελεί το νέο πολιτικό αφήγημα που θέλει να χτίσει στον δρόμο προς τις κάλπες. Συνεργάτες του, που μιλούν στο «Ποντίκι», τονίζουν πως μετά την τραγωδία στα Τέμπη «πρέπει οι πολιτικές και προγραμματικές θέσεις να μπουν σε νέα αφετηρία». Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι πλέον είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ πως το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγάλο ειδικό βάρος την επόμενη μέρα, καθώς θα είναι ο «ρυθμιστής» των εξελίξεων όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όσον αφορά τη «σωστή κυβέρνηση», στη Χαριλάου Τρικούπη εξηγούν πως αυτή μπορεί να προκύψει μέσω συνεργασιών που «θέλουν να ξεπεράσουν το χθες». «Εμείς δεν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δικαιοσύνης και αδικίας, μεταξύ προγράμματος και φαυλότητας, μεταξύ αξιοκρατίας και αναξιοκρατίας» είναι το μήνυμα του Ανδρουλάκη. Σε κάθε περίπτωση αυτό για το οποίο νιώθουν σίγουροι στο ΠΑΣΟΚ είναι πως μία σωστή κυβέρνηση μπορεί να προκύψει μόνο χωρίς τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό και αποκλειστικά σε μία βάση προγραμματικής συνεννόησης.

Ωστόσο δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις, καθώς γνωρίζουν πως για να μπορέσει αυτό να επιτευχθεί πρέπει το κόμμα τη βραδιά των εκλογών να έχει ένα «ισχυρό διψήφιο ποσοστό». «Τραβήχτηκε η κουρτίνα από το επιτελικό κράτος και αποδείχθηκε ότι είναι μια από τα ίδια. Το μοντέλο διακυβέρνησης του Μητσοτάκη έχει αποτύχει» σημειώνουν.

Κουλτούρα συνεργασιών α λα Europa

Έχοντας εμπειρία σχεδόν οκτώμισι χρόνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ανδρουλάκης θέλει να φέρει «ευρωπαϊκό αέρα» σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες. Ο ίδιος δηλώνει υποστηρικτής αυτής της προοπτικής καθώς, όπως επισημαίνει, «οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εμπόδιο στην αλαζονεία των ισχυρών. Υπάρχουν αντίβαρα και δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να κάνει ό,τι θέλει με τους κολλητούς του».

Συν τοις άλλοις στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως, εξαιτίας του «συστήματος Μαξίμου», η χώρα είναι αντιμέτωπη και με μία κρίση θεσμών, πράγμα που αποτυπώθηκε και στην υπόθεση των υποκλοπών.

«Η χώρα, για να αλλάξει, χρειάζεται μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στους θεσμούς. Σεβασμό στη Δικαιοσύνη, σεβασμό στους θεσμούς. Ο ρόλος μας δεν είναι να κρύψουμε τις ευθύνες κανενός, αλλά μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός να έχει μια κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση να οικοδομήσει ένα κράτος – εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος και όχι ένα πελατειακό κράτος, που θα είναι εργαλείο ρουσφετιού και αναξιοκρατίας στα χέρια της Δεξιάς ή του ΣΥΡΙΖΑ».

Στα κάγκελα για το «όλοι φταίμε»

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν μία «αγωνιώδη προσπάθεια» της κυβέρνησης για αποποίηση ευθυνών με το επιχείρημα των διαχρονικών παθογενειών. Η στάση της κυβέρνησης – όπως είναι φυσικό – έχει εξοργίσει το ΠΑΣΟΚ και στελέχη του τονίζουν πως «όταν πετάς την μπάλα στην εξέδρα με τον ισχυρισμό “όλοι φταίνε” και υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας, τότε κατασκευαστές και πολιτικοί θα λένε “έλα, εντάξει, και μια στραβή να γίνει στη βάρδιά μου, δεν τρέχει τίποτα”. Όχι! Δεν είναι στραβή στη βάρδια πάνω από 100 νεκροί στο Μάτι ή 57 νεκροί στα Τέμπη και κανείς να μην απολογείται σε αυτόν τον λαό».

Όσον αφορά την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως δεν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος. Δεν είναι λίγοι – κυρίως τα έμπειρα στελέχη – αυτοί που εκφράζουν τον φόβο τους για επικράτηση μιας ακραίας ρητορικής και συμπεριφοράς, δείχνοντας τις πρόσφατες επιθέσεις στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Δημήτρη Βίτσα.

Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με τις κινητοποιήσεις – διά στόματος Ανδρουλάκη – το ΠΑΣΟΚ τις υποστηρίζει και θεωρεί δίκαιη την αντίδραση των πολιτών. «Δεν μπορώ να βλέπω σε όλη την Ελλάδα, από τα πιο ακριτικά νησιά μέχρι την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, νέα παιδιά αγανακτισμένα. Γιατί είναι αγανακτισμένα αυτά τα παιδιά; Αναρωτιούνται: Τι έχουμε εμείς; Ποιο είναι το μέλλον μας; Έχουμε καλή Παιδεία; Έχουμε καλή Υγεία; Έχουμε φθηνά ενοίκια; Έχουμε καλές μεταφορές; Τι έχουν αυτά τα παιδιά για το μέλλον τους; Και τι κάνουμε όλοι εμείς;».

Στην περίπτωση του γιατρού Νίκου Χαυτούρου, ο οποίος υπέγραψε την αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, θεωρούν ότι αντέδρασαν γρήγορα θέτοντάς τον εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος. Η μεγάλη αγωνία στο επιτελείο του Ανδρουλάκη είναι να μην ταυτιστεί το ΠΑΣΟΚ – το οποίο έχει να βρεθεί σε θέση εξουσίας εδώ και οκτώ χρόνια – με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εξουσίας και εισπράξει τη δυσαρέσκεια από τους πολίτες. Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις δεν είναι θετικά και αυτό τους απασχολεί πολύ.

Διαβάστε επίσης:

Εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία: Δεν προσφέρουν διέξοδο οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Το ματ της «λύκαινας» στην Τουρκία

Έλλειψη λύσεων για την ακρίβεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15