search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 21:41
MENU CLOSE

Credit Suisse: Βάρος 13.500 δολαρίων στην πλάτη κάθε Ελβετού για τη διάσωσή της

21.03.2023 18:46
Credit_Suisse_new

O λογαριασμός για την αποκατάσταση της φήμης της Ελβετίας ως χρηματοοικονομικού κέντρου θα μπορούσε να φτάσει τα 12.500 ελβετικά φράγκα (13.500 δολάρια) για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στη χώρα.

Για να στηρίξει την έκτακτη πώληση της Credit στη UBS, η ελβετική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διαθέσει έως και 109 δισεκατομμύρια φράγκα -ένα βαρύ φορτίο για τη χώρα των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επιπλέον, υπάρχει εγγύηση από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ύψους 100 δισεκατομμυρίων φράγκων που δεν υποστηρίζεται από κυβερνητική εγγύηση, σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Το συνδυασμένο ποσό των 209 δισεκατομμυρίων φράγκων ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελβετίας και υπερβαίνει τις συνολικές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες το 2021. Το τίμημα για τη μεγαλύτερη εταιρική διάσωση της Ελβετίας θα μπορούσε να αποδειχτεί τριπλάσιο της διάσωσης ύψους 60 δισεκατομμυρίων φράγκων της ίδιας της UBS το 2008.

Η διάσωση των καλοπληρωμένων τραπεζιτών πυροδότησε διαμαρτυρίες. Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse στη Ζυρίχη τη Δευτέρα, φωνάζοντας «φάτε τους πλούσιους» και πετώντας αυγά στο κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά της οικονομικής περιοχής της πόλης.

«Έχουμε βαρεθεί με την ιδέα ότι αν είσαι αρκετά μεγάλος, παίρνεις τα πάντα», δήλωσε ο Christoph Rechsteiner, συνεργάτης της φορολογικής εταιρείας συμβούλων MME με έδρα τη Ζυρίχη. «Ο νόμος αλλάζει για εσάς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο».

Εκτός από τις οικονομικές εγγυήσεις, η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει τη νομοθεσία που παρακάμπτει την έγκριση των μετόχων και η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της χώρας διέγραψε ομόλογα της Credit Suisse αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων φράγκων, για να αυξήσει το βασικό κεφάλαιο της τράπεζας.

«Η λύση που επιλέχθηκε, είναι ότι, αν όλα πάνε καλά, η UBS έχει τεράστιο κέρδος», είπε ο Rechsteiner τηλεφωνικά. «Πήραν την Credit Suisse με… τίποτα και η κυβέρνηση υποστηρίζει τις απώλειες».

Παρά την απογοήτευση, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η τελική τιμή να φτάσει τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, ενώ το κόστος του να μη γίνει τίποτα θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερο.

Όσον αφορά την εγγύηση 100 δισεκατομμυρίων φράγκων προς τη SNB, «βλέπω έναν κάπως περιορισμένο κίνδυνο», δήλωσε ο Manuel Ammann, διευθυντής του Ελβετικού Ινστιτούτου Τραπεζών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen. «Βλέπω περισσότερους κινδύνους στα 9 δισεκατομμύρια φράγκα που εγγυάται η κυβέρνηση όσον αφορά τις υπερβολικές απώλειες για την Credit Suisse».

Η κυβερνητική εγγύηση στην SNB θα καλύπτεται εν μέρει από τίτλους και προνόμια πτώχευσης, τα οποία θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο θα καλύπτονται χωρίς την ανάγκη αξιοποίησης κρατικών κεφαλαίων, είπε ο Ammann.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: Συμφωνία για συγκράτηση της τιμής του μπακαλιάρου στη Βαρβάκειο

Πώς η Credit Suisse έφερε στο φως τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος

Διαβεβαιώσεις Σταϊκούρα για το τραπεζικό σύστημα: Ασφαλείς οι καταθέσεις των Ελλήνων (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42