search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:26
MENU CLOSE

Πώς η Credit Suisse έφερε στο φως τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος

21.03.2023 14:12
ubs_credit_suisse_new

Αμηχανία επικρατεί στις αγορές, παρά την συμφωνία για την διάσωση της τράπεζας Credit Suisse, την οποία εξαγοράζει η ανταγωνίστρια UBS, μετά από μία συμφωνία που επιτεύχθηκε «με το πιστόλι στον κρόταφο», όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα πολύωρων παρασκηνιακών επαφών μεταξύ των δύο τραπεζικών κολοσσών και στελεχών της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας.

Η συμφωνία είχε αντανάκλαση στα ταμπλό των χρηματιστηρίων, όπου οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο, αλλά το πλήγμα για το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας είναι σοβαρό. Πίσω από τα επιφωνήματα ανακούφισης κρύβονται οι ανησυχίες για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, που δεν κατάφερε να αποτρέψει σκάνδαλα που ταλάνισαν τα τελευταία χρόνια την Credit Suisse. Σκάνδαλα που ενέπλεξαν την τράπεζα σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτες, δοσοληψίες με εγκληματίες, ακόμα και δικτάτορες, όπως ο Μάρκος των Φιλιππίνων.

Η επισφαλής έκθεση της ελβετικής τράπεζας στη βρετανική χρηματοοικονομική Greensill Capital το 2021, είχε αποκαλύψει αμφιλεγόμενες επιλογές της ηγεσίας, με συνέπεια την απόσυρση δισεκατομμυρίων από την τράπεζα.

Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η Credit Suisse είχε επιβιώσει χωρίς να καταφύγει σε κρατικό χρήμα -σε αντίθεση με την UBS– αλλά αυτή τη φορά το πλήγμα αποδείχτηκε ισχυρότερο. Χρειάστηκε μόνο ένα «όχι» από τον βασικό μέτοχο, την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, στο πλάνο για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Credit Suisse για να αποκαλυφθούν τα προβλήματα που κρύβονταν πολύ καλά κάτω από το χαλί.

Το κεντρικό πρόσωπο στο μάρκετινγκ της ελβετικής τράπεζας είναι ο σπουδαίος τενίστας Ρότζερ Φέντερερ, στην προσπάθεια να οικοδομηθεί η εικόνα της δύναμης, της αξιοπιστίας και του πρωταθλητισμού σε όλα τα επίπεδα. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Και η ανησυχία συμπαρασύρει όλο το τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο -όπως σημειώνει το BBC- ότι έξι κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική FED, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι αυξάνουν την ροή χρήματος στο σύστημα για να εξασφαλίσουν την ρευστότητα των τραπεζών.

Οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο 2008. Αλλά τα επιτόκια παραμένουν πολύ υψηλά και οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που όλα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

Όπως ανατράπηκαν όλα για την Credit Suisse, μια τράπεζα με ιστορία 167 χρόνων, που θεωρείτο μία από τις 30 τράπεζες στον κόσμο που είναι «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν». Τελικά η Credit Suisse κατέρρευσε.

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Μπόνους και αυξήσεις στα στελέχη της παρά τη χρεοκοπία

Δεν πείθει η «διάσωση» της Credit Suisse – Η εξαφάνιση ενός ζόμπι γέννησε ένα τέρας;

Χρηματιστήρια: Στο «κόκκινο» παρά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS – Υπό πίεση ο τραπεζικός κλάδος (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09