search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 16:22
MENU CLOSE

The Syzygy of Cinnamon της Tamara Henderson στην The Intermission Gallery, στον Πειραιά

05.04.2023 09:55
Tamara Henderson_The Syzygy of Cinnamon_07 (2)

H ιδιοσυγκρασιακή, ανήσυχη και πολυτάλαντη Καναδή εικαστικός Tamara Henderson «προσγειώθηκε» στον Πειραιά, στην Τhe Intemission Gallery όπου σε συνεργασία με την Rodeo Gallery του Λονδίνου, μας ξεναγεί σ’ έναν περίεργο τόπο που μοιάζει φιλόξενος.

  Η έκθεση της με τίτλο  The Syzygy of Cinnamon, αναφέρεται με ποιητικό τρόπο στα δύο που γίνονται ένα και είναι δανεισμένη από την ελληνική λέξη συζυγία. Στον γνωστικισμό περιγράφονται ως συνεργατικά ζεύγη, λαξευμένα από την ολότητα της ύπαρξης. Για τον Καρλ Γιούνγκ η συζυγία περιγράφει τη σχέση μεταξύ δυικών αρχετύπων, που με τη σειρά τους ορίζουν ένα μεγαλύτερο σύνολο. Για την Tamara Henderson, η συζυγία θυμίζει ένα είδος φιλίας.

H πολυεπίπεδη καλλιτέχνιδα και εικαστικός τόσο στην γραφή της, στις ταινίες της, όσο και στην ζωγραφική και τις εικαστικές εγκαταστάσεις της που ενσωματώνουν περισσότερες από μία τέχνες (κινηματογράφο, ζωγραφική, γλυπτική), προτείνει την μεταμόρφωση των καθημερινών αντικειμένων με φανταστικούς και διαισθητικούς τρόπους, συχνά με αναφορά στα όνειρα, τα παραμύθια, το πνευματικό βασίλειο και τον φυσικό κόσμο.  

Η έκθεση αυτή έχει μία υπόγεια σκηνογραφία: Αργά τη νύχτα σε μια μακρινή πρωτεύουσα, ατενίζοντας το ακίνητο μαύρο σώμα μιας λίμνης. 

Μια λίμνη που ονομάζεται Burley Griffin (προς τιμήν του σχεδιαστή της που όμως δεν πάτησε ποτέ το πόδι του εκεί).  Ένα αρχαίο τοπίο που πλημμύρισε για να δημιουργήσει κάτι που κάποιος μπορεί να βρει οικείο. Αντικατοπτριζόμενο στην επιφάνειά της, το σύμπαν άστραφτε σε δεκατρείς στροφές: λέξεις με σκελετούς από σύρμα, να εκστομίζουν μια ερώτηση.

Κατά τη διάρκεια έξι μηνών στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, η Tamara Henderson μαζί με την Αυστραλή εικαστικό Nell Pearson διέσχισαν το τοπίο υπό τη μαγεία των σκελετών, για να ανακαλύψουν αυτούς τους χαρακτήρες και να δώσουν μορφή στις αντανακλάσεις τους. Κεντρικό έργο το The Canberran Characters, ένα έργο που όπως λέει η Henderson πήρε σχήμα από μόνο του”, σε συνεργασία ωστόσο με την Nell Pearson.  Δεκατρείς σκελετοί αναδύθηκαν από τον νυχτερινό ουρανό για να δημιουργήσουν 5 τοτέμ, δεκατρία κομμάτια που συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν πέντε μεγαλύτερες φιγούρες.

Το The Canberran Characters είναι μια πρόσκληση να σχετιστεί κανείς με διαφορετικό τρόπο  με αυτό το παράξενο τοπίο, να του δώσει νόημα αλλά και να βρει μέσα του μια ανάκλαση του εαυτού.  Συλλαβές τονισμένες και μη, ενώνονται μεταξύ τους για να περιγράψουν την εικόνα ενός ποιήματος για ένα τόπο

Παράλληλα με το The Canberran Characters παρουσιάζεται ένας κύκλος από πέντε πίνακες ζωγραφικής, καθένας από τους οποίους παίρνει τον τίτλο του από τους στίχους ενός ποιήματος της Tamara Henderson:

 «Η έρημος κοσκινίζει άμμο για να περάσει η ώρα

Ο δίδυμος του ποταμού κοιμόταν από κάτω

Ένα στερεό αργότερα γίνεται αέριο

Και εκεί βρίσκουμε τη Γκοντβάνα στο χερσότοπο

Ένας σκελετός ανεβαίνει να βρει την πόρτα»

Έκθεση: The Syzygy of Cinnamon της Tamara Henderson
Τhe Intermission Gallery: Πολυδεύκους 37A, Πειραιάς
Διάρκεια έκθεσης: έως 20 Μαΐου
Περισσότερες πληροφορίες: www.theintermission.art

Διαβάστε επίσης:

Ο Μιχαήλ Καρίκης στο ΕΜΣΤ – «Γιατί είμαστε μαζί»

«Τι καλά τα λέει το αηδόνι»: Συνομιλώντας με την ιστορία και την παράδοση

Ένα εικαστικό καταφύγιο σας περιμένει στην αίθουσα Τέχνης «Ρεβέκκα Καμχή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 16:21