search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 12:19
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δειλά βήματα για διάλογο, ή «στάχτη στα μάτια» των Ρώσων;

06.04.2023 17:51
Tank_new

Η Ουκρανία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει με την Ρωσία το μέλλον της Κριμαίας αν οι δυνάμεις της φτάσουν μέχρι τα όρια της χερσονήσου που ελέγχεται από τους Ρώσους, όπως άφησε να εννοηθεί σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε συνέντευξη στους Financial Times, ο Αντρίι Σίμπιχα, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Κιέβου για διαπραγματεύσεις, εφόσον οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν ως τα διοικητικά σύνορα της χερσονήσου όταν εκδηλωθεί η αναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση.

«Αν επιτύχουμε τον στρατηγικό μας στόχο στο πεδίο της μάχης και όταν θα είμαστε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε το ζήτημα», είπε ο Σίμπιχα, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης της Κριμαίας με τον στρατό.

Όπως σημειώνει ο Guardian δεν είναι σαφές πόσο σοβαρές είναι οι δηλώσεις αυτές, ή αν αποτελούν μέρος σχεδίου παραπλάνησης της Μόσχας, για να κάνουν τους Ρώσους να πιστέψουν ότι η επικείμενη αντεπίθεση θα εστιαστεί στο νότιο μέτωπο, προς την Κριμαία.

Ο ειρηνοποιός Σι

Στο μεταξύ η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος της Γαλλίας, που επισκέπτονται το Πεκίνο, ζήτησαν από τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ να αναλάβει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ενθάρρυνε τον πρόεδρο Σι να έλθει σε επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του δήλωσε ότι κάλεσε τον πρόεδρο Σι να «επαναφέρει την Ρωσία στη λογική» και επισήμανε ότι η κινεζική ηγεσία «έχει σημαντικό λόγο» στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι επιδιώκει την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία και συμφώνησε ότι θα πρέπει να αποκλειστεί η χρήση πυρηνικών όπλων. Ο Κινέζος πρόεδρος έχει παρουσιάσει μία ειρηνευτική πρόταση 12 σημείων για το Ουκρανικό, που αυτή την στιγμή δείχνει να είναι μία ρεαλιστική βάση για διαπραγματεύσεις, κάτι που όμως έχει αποκλείσει η ουκρανική πλευρά.

Το Κρεμλίνο από τη πλευρά του, σχολιάζοντας τις επαφές που γίνονται στο Πεκίνο διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές» πολιτικής λύσης, με την μεσολάβηση της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης πλευράς. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που διευρύνει την σφαίρα επιρροής του, με την πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας, και η Ρωσία είναι αναγκασμένη να πάρει μέτρα «για την προστασία της ασφάλειας της». «Αυτό θα συμβαίνει κάθε φορά που το ΝΑΤΟ θα πλησιάζει στα σύνορά μας, για να αποκαθίσταται η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρο», είπε ο Πεσκόφ.

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Μπαχμούτ

Στα μέτωπα των μαχών, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δύσκολη κατάσταση στο Μπαχμούτ και ο στρατός θα λάβει «τις αρμόζουσες» αποφάσεις για να προστατεύσει τους άνδρες που μάχονται στο μέτωπο αυτό, αν υπάρξει κίνδυνος να περικυκλωθούν από τους Ρώσους».

«Βρισκόμαστε στο Μπαχμούτ και ο εχθρός δεν το ελέγχει», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει το Μπαχμούτ. «Ο εχθρός δεν πηγαίνει πουθενά», ανέφερε στο Telegram ο Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει γραμμές άμυνας μέσα στην πόλη, κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και καταλαμβάνοντας θέσεις στα ψηλά κτήρια στα δυτικά της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικός εκβιασμός στην ΕΕ για χρέος και δημοσιονομική πολιτική

Παρίσι: Έφοδος διαδηλωτών στα κεντρικά της BlackRock (Videos)

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 12:18