search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:38
MENU CLOSE

Ακίνητα: Έχει «ξεφύγει» το κόστος κατασκευής και πώλησης τους στην χώρα μας

25.04.2023 00:45
akinita

Πανάκριβες είναι οι τιμές υλικών κατασκευής οικοδόμων με αποτέλεσμα οι τιμές αγοράς νεόδμητων ακινήτων να έχουν «ξεφύγει» ακόμη περισσότερο από τις αρχες του νέου έτους! Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, πριν από την πανδημία, ένα ενδεικτικό το κοστος κατασκευής ήταν κοντά σε 1.100 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τώρα σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ..

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Φεβρουάριο του 2023 οι τιμές στα οικοδομικά υλικά σημείωσαν νέα μεγάλη αύξηση της τάξεως του 10,1%, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια.

Έτσι οι τιμες πώλησης για το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos που αποτυπώνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων καταγράφει αύξηση 9,6% σε σχέση με πέρυσι στη μέση ζητούμενη τιμή αγοράς κατοικιών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές αγοράς κατά το 1ο τρίμηνο του 2023 παρουσιάστηκαν σε Βουλιαγμένη (6250,0€/τ.μ.), Βούλα (4901,9€/τ.μ.), Γλυφάδα (4375,0€/τ.μ.), Άλιμο (4358,9€/τ.μ.),  Κολωνάκι (4255,3€/τ.μ.) και Ελληνικό (4222,2€/τ.μ.).

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί οτι οι νέες οικοδομές έχουν γίνει ακριβότερες έως και 35% τα τελευταία χρόνια, πέρα από την έκρηξη τιμών του 2022. Την ίδια ωρα η αύξηση των επιτοκίων στα νέα στεγαστικά κάνει ακριβότερο τον δανεισμό! Παρά το γεγονος οτι αυτό δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα, η ζήτηση παραμένει ισχυρή και η εγχώρια κτηματαγορά καταγράφει σωρευτική αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης από το 2018 έως και σήμερα κατά 44,6% στην Αττική, 32,2% στη Θεσσαλονίκη, πανελλαδικά κατά 31,2%, ενώ στις μεγάλες πόλεις κατά 18,6%.

Οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων αναζητούν ακίνητα με θέα τη θάλασσα στα Νότια Προάστια και στον Πειραιά. Το 2022 καταγράφηκαν ξένες άμεσες επενδύσεις στο ελληνικό real estate ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ.

Και όλα αυτά την ωρα που Ελλάδα ειναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στο κόστος στέγασης, με σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες να ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς.

Διαβάστε επίσης:

Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Το πλάνο εισαγωγής στο ΧΑ και ο ρόλος του deal με την Autohellas

Εξάρχου-Intrakat: Πυλώνας ανάπτυξης το Real Estate – Οι λεπτομέρειες του deal με την Άκτωρ

Γονατίζουν τα νοικοκυριά οι αυξήσεις στα μισθώματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:36