search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 19:27
MENU CLOSE

«Ιχνηλάτες της Φύσης»: Ένα Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Μοντέρνας τέχνης στη Θεσσαλονίκη (photos)

26.04.2023 11:40
isnilates fysis

Συνδυάστε το Σαββατοκύριακό σας στη Θεσσαλονίκη με μία επίσκεψη στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη για την έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης» στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε.

Πάμε Θεσσαλονίκη για να ακολουθήσουμε τους «Ιχνηλάτες της Φύσης», δηλαδή τους  εικαστικούς Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν και Kiril Prashkov με την ομότιτλη έκθεση στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη. Εκεί, καθώς οι εικαστικοί αλλοιώνουν γνωστά εικαστικά έργα, θα αφυπνίσουμε τις αισθήσεις μέσα από «βιοδυναμικούς κήπους», που προβάλλουν με εικαστικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας, δίνοντάς τους μια απροσδόκητη χειρωνακτικότητα.

Με έμπνευση από τον αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner, σύμφωνα με τον οποίο η καλλιέργεια της γης με την επιμελή φροντίδα τoυ χώματος, των σπόρων και της βλάστησης αποτελεί ένα μυστήριο με μεταφυσική διάσταση αλλά ταυτόχρονα είναι η βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη οργανική καλλιέργεια, η Αλεξάνδρα Μαράτη, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Άννα Βαδάκογλου δημιουργούν έναν οριοθετημένο «Bιοδυναμικό Kήπο», ώστε ο επισκέπτης να βιώσει την ιδιαιτερότητα της ατμόσφαιρας που αφυπνίζει τις αισθήσεις. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, η εγκατάσταση, που βασίζεται σε μελετημένα οικολογικά υλικά, προτρέπει τον θεατή να μεταφέρει θετική ενέργεια για την επίτευξη ανώτερης ποιότητας βλάστησης.

Επόμενος σταθμός η εγκατάσταση «Συνεχίζεται… Χωρίς Τίτλο» (То be continued… Untitled) όπου η Αικατερίνη Γεγησιάν μας προσκαλεί σ’ έναν αισθητικά σχεδιασμένο εσωτερικό χώρο που περιέχει εικόνες λουλουδιών και άλλων φυτών, πτηνών, ζώων και ανθρώπων. Η καλλιτέχνιδα, η οποία έχει εντάξει ως προσωπικό βίωμα τις οικολογικές καλλιέργειες, μεταμορφώνει τις φωτογραφίες της νεκρής φύσης και της άγριας φύσης σε διαρκώς μεταβαλλόμενο οργανικό υλικό που παρακολουθεί τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας.

Στην σειρά έργων που ονομάζει «Φυσικό Μοντερνισμό» ο Kiril Prashkov μεταγράφει με αυτό-ειρωνικό τρόπο γνωστά έργα της ιστορίας της τέχνης του 20ου αιώνα των P. Mondrian, K. Malevich, M. Duchamp, R. Magritte και A. Calder χρησιμοποιώντας αμιγώς φυσικά πρωτογενή υλικά, κυρίως ξύλο και άχυρο, τα έργα αποκτούν και μεταφράζονται με μια απροσδόκητη χειροτεχνικότητα.

Η έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης» συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση «Οργανική Τέχνη. Η πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» που παρουσιάζεται στους δύο ορόφους του μουσείου από τον Ιούνιο του 2022 και στην οποία αποτυπώνεται η θεωρία του Ρώσου εικαστικού και μουσικού Μιχαήλ Ματιούσιν από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 ότι η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε.

Καλλιτέχνες/έχνιδες: Αικατερίνη Γεγησιάν,  Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Kiril Prashkov

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου

Έκθεση: Ιχνηλάτες της Φύσης | Biennale 8

 Διάρκεια: έως 21/05/2023 

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη

Περισσότερες πληροφορίες: www.momus.gr/momus/modern

Διαβάστε επίσης:

Basquiat X Warhol: Painting 4 Hands στο Ίδρυμα Louis Vuitton

Douglas Gordon- Neon Ark: Φωτίζοντας τη συλλογική μας μνήμη

The Syzygy of Cinnamon της Tamara Henderson στην The Intermission Gallery, στον Πειραιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 19:26