search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 08:09
MENU CLOSE

Τσίπρας: Αντεπίθεση με Σολτς στην προπαγάνδα Μητσοτάκη περί «τερατογένεσης»

26.04.2023 09:43
tsipras_new

Το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας επιχειρεί να περιφρουρήσει ο Αλέξης Τσίπρας από την προσπάθεια Μητσοτάκη να «τρομοκρατήσει» τους πολίτες για το σχετικό ενδεχόμενο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός χρησιμοποιεί, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο και πλέον με μεγάλη ένταση, όρους όπως «τερατογένεση», για το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25, ενώ επαναλαμβάνει το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα απ’ όσα λέει ο πρόεδρός του, θα σχηματίσει μια «κυβέρνηση των ηττημένων, και δη με τον Βαρουφάκη, οπότε «θα ξανακάνουν τα ίδια με τα 2015».

Χθες στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην πρωινή εκπομπή του Alpha «Happy Day» ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το αν είναι πλέον επιλογή μετεκλογική συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25, δεδομένου του σχεδίου «Δήμητρα» για τις παράλληλες στο ευρώ  συναλλαγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να καθησυχάσει λέγοντας αφενός ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του σχεδίου, και κυρίως λέγοντας πως σε μια κυβερνητική συνεργασία «τους όρους δεν τους βάζει αυτός που έχει 3 ή 4%» αλλά αυτή δομείται με βάση συμφωνημένο πρόγραμμα. Η χαρακτηριστική αναφορά του ήταν η εξής: «Δεν πηγαίνουμε στο πουθενά, πάμε και βλέπουμε όπως πήγαινε το τρένο στα Τέμπη» αλλά «βάση ενός προγράμματος που συμφωνείται. Δεν μπορεί λοιπόν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο». Μάλιστα σημείωσε περαιτέρω, «πως σε μια τέτοια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων το πρώτο κόμμα θα βάλει τους όρους του».

Για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο, το επιχείρημά του αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Καγκελάριο Σολτς στο Βερολίνο: «Πιστεύετε ότι με δέχτηκε ο Καγκελάριος Σολτς για να συζητήσουμε για την προοπτική  μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις;».

Τέλος, σημείωσε πως δεν αποκλείει καμία προοδευτική δύναμη εκ των προτέρων, και πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, δηλαδή είτε με συμμετοχή σε αυτή είτε με ανοχή. Το σενάριο για την στήριξη μέσω ανοχής είχε αναφερθεί προ δύο εβδομάδων περίπου σε μια προσπάθεια να στείλει μηνύματα σχετικά με τη δυνατότητα «συνύπαρξης» του Ανδρουλάκη – που αποκλείει το ενδεχόμενο να μπει σε μια κυβέρνηση με τους «δραχμιστές» όπως αποκαλεί το ΜέΡΑ25 –  και του Βαρουφάκη.

Σημείωσε τέλος πως «δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος σήμερα για τη χώρα. Δεν υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Τα νοικοκυριά χρεοκοπούν. Οι τράπεζες έχουν κέρδη, μια χαρά πάνε οι τράπεζες».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να πει ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια «δαιμονοποίησης» των κυβερνήσεων συνεργασίας εκ μέρους του πρωθυπουργού.

«Αναρωτιέμαι» σημείωσε, «για ποιο λόγο και μάλιστα από ένα πολιτικό ο οποίος θέλει να λέει ότι έχει ένα ευρωπαϊκό προφίλ και αναφέρομαι στον πρωθυπουργό, υπάρχει όλη αυτή η δαιμονοποίηση των κυβερνήσεων συνεργασίας που είναι βασικό συστατικό των ευρωπαϊκών ισχυρών κρατών που έχουν σταθερές κυβερνήσεις».

Το βράδυ, από τα Χανιά, πρόσθεσε το επιχείρημα ότι ο Μητσοτάκης «θέλει να μιλάμε για τον Βαρουφάκη, τον Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη» γιατί δεν έχει καμία απάντηση για τα μεγάλα προβλήματα και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Κοινώς είπε, ότι ο Μητσοτάκης επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με τη συζήτηση για τον Βαρουφάκη.

«Όχι» σε συνεργασία των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος

Πάντως, με δεδομένο ό,τι η απλή αναλογική επιτρέπει όλων των ειδών τις κυβερνητικές συνθέσεις στην ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού» όπως στη Γερμανία ο Αλέξης Τσίπρας το απέρριψε κατηγορηματικά. Σημείωσε ότι οι διαφορές, πολιτικές, ιδεολογικές αλλά και αξιακές είναι μεγάλες και πως εν πάση περιπτώσει, μια προοδευτική δύναμη δεν μπορεί να δώσει «συγχωροχάρτι» σε μια κυβέρνηση που ο πρωθυπουργός της παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, κακοποίησε το κράτος Δικαίου και έχει διαμορφώσει συνθήκες χειραγώγησης στην Δικαιοσύνη και την Ενημέρωση.

Σημείωσε όμως και ότι δεν είναι καλό στρατηγικά για το πολιτικό σύστημα. Είπε συγκεκριμένα πως μια τέτοια συνεργασία «δε θα ήταν και καλό να γίνει, διότι σε μια τέτοια εκδοχή, θα τροφοδοτούσαμε τα άκρα στο πολιτικό σύστημα». Και πρόσθεσε πως: «Οι δυο βασικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, καλό είναι να έχουν διακριτές θέσεις, απόψεις και προτάσεις και να σχηματίζουν κυβερνήσεις  στην απλή αναλογική με τα όμορα κόμματα».

«Κυβέρνηση σχηματίζουν πάντα οι νικητές»

Όσο για την «κυβέρνηση των ηττημένων» την οποία επικαλείται ως φόβητρο διαρκώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά τις τελευταίες μέρες, στέλνοντας μήνυμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πως αυτά είναι «προπαγάνδα των φοβισμένων», που προσπαθούν να περάσουν τον φόβο τους στους ψηφοφόρους. Αλλά και πως «δεν σχηματίζουν ποτέ κυβέρνηση οι ηττημένοι, κυβέρνηση σχηματίζουν παντού και πάντα οι νικητές», επομένως, η προοδευτική κυβέρνηση «θα είναι προϊόν της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού».

Συμμετοχή στο Φόρουμ των Δελφών και επίσκεψη στην Ιτέα

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εργασίες του  Φόρουμ των Δελφών, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη (14:00) στην δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου. Στη συνέχεια (17:30) θα επισκεφθεί την Ιτέα και θα συνομιλήσει με πολίτες στο bace 89 cafe (28ης Οκτωβρίου 89, Παραλία Ιτέας).

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Υποψήφιος με τους «Έλληνες» ο Κασιδιάρης – Δεν κατεβαίνει με το ΕΑΝ (Video)

Γιατί η κυβέρνηση προβάλλει την ατζέντα Βαρουφάκη και τη «Δήμητρα»

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: «Θα ζήσουμε άλλα 4 χρόνια γόνων, αυλικών και κολλητών;»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 08:08