search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 03:49
MENU CLOSE

Σερβία: Σεσημασμένος ο δράστης του νέου μακελειού – Πλήρη αφοπλισμό προτείνει ο Βούτσιτς (photos/videos)

05.05.2023 16:29
serbia_blazic_1200-700_0505_new

Μετά από ανθρωποκυνηγητό, η σερβική αστυνομία συνέλαβε τον 21χρονο δράστη του νέου μακελειού στη χώρα, στο οποίο σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 13.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο ύποπτος ενεπλάκη σε διένεξη στο προαύλιο σχολείου αργά χθες το βράδυ στο χωριό Ντουμπόνα, κοντά στο Βελιγράδι, και έφυγε, αλλά επέστρεψε με τουφέκι εφόδου και περίστροφο και άρχισε να πυροβολεί. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και εξακολούθησε να πυροβολεί αδιακρίτως τον κόσμο μέσα από το όχημα στο οποίο επέβαινε, σε άλλα δύο χωριά.

Σεσημασμένος ο 21χρονος

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο 21χρονος είναι γιος στρατιωτικού και φέρεται να ονομάζεται Ούρος Μπλάζιτς. Όπως αναφέρει το Novosti, ο δράστης φέρεται να κρυβόταν με τον θείο του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης ήταν σεσημασμένος, καθώς είχε ποινικό μητρώο και πολλές καταγγελίες σε βάρος του για περιστατικά βίας.

«Έπειτα από μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, μέλη του υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν τον Ου. Μπ., γεννηθέντα το 2002, στην περιφέρεια του Κραγκούγεβατς», στην κεντρική Σερβία, σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σε έρευνες που έκαναν οι αρχές στο εξοχικό του δράστη, βρέθηκαν πολλά όπλα και σφαίρες.

Πλήρη αφοπλισμό της χώρας προτείνει ο Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σήμερα δέσμη αυστηρών μέτρων για τη βελτίωση του ελέγχου των όπλων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία της βαλκανικής χώρας μετά τα δύο αιματηρά περιστατικά αυτή την εβδομάδα.

«Θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία», σημείωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας μερικές ώρες μετά το δεύτερο μακελειό σε διάστημα δύο ημερών στη χώρα.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, έναν «σχεδόν πλήρη αφοπλισμό» στη Σερβία, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων, που θα έχει στόχο τη μείωση του αριθμού τους από περίπου 400.000 «σε όχι πάνω από 30.000 ως 40.000». Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει 1.200 επιπλέον αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε εξάλλου «τρομοκρατική επίθεση» το χθεσινό μακελειό στην κεντρική Σερβία και «επίθεση εναντίον όλων μας».

Στη χώρα των περίπου 6,8 εκατ. κατοίκων υπολογίζονται σε πάνω από 765.000 τα όπλα που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους πολίτες. Από αυτά, περίπου 360.000 υπολογίζεται ότι είναι κυνηγετικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σέρβος πρόεδρος.

«Η κυβέρνηση θα επιτεθεί επίσης στο πρόβλημα της παράνομης οπλοκατοχής», τόνισε.

Θρήνος στα χωριά που σκόρπισε τον θάνατο ο μακελάρης

Οι κάτοικοι του χωριού Ντούμπονο θρηνούν τον θάνατο τριών κατοίκων που βρέθηκαν στην δολοφονική πορεία του 21 ετών συγχωριανού τους. «Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο τρομακτικό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφαν ο οποίος ανέφερε ότι πέντε λεπτά πριν αρχίσει το μακελειό καθόταν και ο ίδιος μπροστά από το σχολείο με την παρέα όπου βρισκόταν και τα θύματα.

Μας αποκάλυψε ότι ο δράστης επίσης βρισκόταν μπροστά από το σχολείο, διαπληκτίστηκε φραστικά με κάποιον και αποχώρησε. «Ο διαπληκτισμός δεν ήταν τόσο σοβαρός ώστε να περιμένει κανείς πως θα προκαλούσε τέτοια αντίδραση», εξηγεί ο Στέφαν. Κάτοικοι του χωριού Ντούμπονο αναφέρουν ότι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο δράστης επέστρεψε με το αυτοκίνητό του, σταμάτησε μπροστά από το σχολείο, βγήκε εξω και άρχισε να πυροβολεί κατά της παρέας που καθόταν στο προαύλιο.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία, τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Μεταξύ των νεκρών, ένας νεαρός αστυνομικός 22 ετών ο οποίος πρόσφατα αποφοίτησε από την σχολή, δίπλα του έπεσε νεκρή η μικρότερη αδελφή του και ακόμη ένας συγχωριανός τους. Ο Ντέγιαν, ένας νεαρός αστυνομικός που συναντήσαμε μπροστά από το σχολείο, ήταν συμφοιτητής με το θύμα. «Ήταν τόσο καλός, πάντα ευδιάθετος, πάντα γελαστός, έκανε όνειρα, αγαπούσε την ζωή και πήγε τόσο άδικα», λέει ο Ντέγιαν με φωνή που τρέμει και τα μάτια του βουρκώνουν.

Ο μακελάρης δεν σταμάτησε εδώ, συνέχισε προς τα γειτονικά χωριά σκορπώντας τον θάνατο. Εικοσιπέντε ανθρώπους πυροβόλησε βυθίζοντας στο πένθος τρία χωρία, το Ντούμπονο, το Σέπσιν και το Μάλι Οράσιγιε.

Διαβάστε επίσης:

Σάλος από την παρακολούθηση Βρετανίδας δημοσιογράφου μέσω TikTok

ΗΠΑ: Μαθητής βγάζει μαχαίρι και τραυματίζει συμμαθητή του (video)

Βρετανία: «Εφιάλτης» για τον Σούνακ οι τοπικές εκλογές – Τεράστιες απώλειες για τους Τόρις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44