search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:54
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Το debate των «6» – Όλα όσα είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

10.05.2023 20:57
debate-1231-new

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο ντιμπέιτ πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Η τηλεμαχία διεξήχθη στο Ραδιομέγαρο υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ΤσίπραςΑνδρουλάκηςΚουτσούμπαςΒελόπουλος και Βαρουφάκης παρουσίασαν τις θέσεις τους, απαντώντας σε ερωτήσεις, οι οποίες χωρίστηκαν σε έξι θεματικές ενότητες. Συνολικά τέθηκαν περί τις 72 ερωτήσεις στους έξι πολιτικούς αρχηγούς

Οι τοποθετήσεις τους:

Οι θεματικές ενότητες

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν έξι:

   1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

   2. Εξωτερική Πολιτική και ‘Αμυνα,

   3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

   4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,

   5. Περιβάλλον και Ενέργεια και

   6. Νέα Γενιά

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν τις ερωτήσεις ήταν η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

Κάθε ερώτηση είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με follow up ερώτηση 15 δευτερολέπτων από τον δημοσιογράφο και απάντηση 45 δευτερόλεπτα από κάθε πολιτικό αρχηγό.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι debate-2-1024x681.jpg

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι debate-3-1024x681.jpg

Οι αφίξεις

Νωρίτερα έφτασαν στο Ραδιομέγαρο οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Ραδιομέγαρο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, δήλωσε κατά την είσοδό του: «Δυστυχώς στη σημερινή τηλεμαχία, με ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων, έγινε τηλεπαράλληλος διάλογοςΑπό την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να κάνουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να μπορεί ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι άλλοι – από φόβο μάλλον – ήθελαν τηλεπαράλληλη διαδικασία. Να δούμε αν ο ελληνικός θα καταλάβει τελικά ποιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ποιοι είναι απλά ικανοί να κάνουν δειλά παράλληλους μονολόγους».

Σε δηλώσεις του έξω από την ΕΡΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης φορώντας γκρι κοστούμι και μαύρο πουκάμισο και φτάνοντας με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΜέΡΑ25, δήλωσε πως είναι «απαράδεκτο το πλαίσιο της τηλεμαχίας».

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι varoufakis-ert-1024x681.jpg

Στο Ραδιομέγαρο αφίχθη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Πολλές κάμερες πολλά κανάλια, τι γίνεται; Μια συζήτηση θα κάνουμε», είπε αρχικά ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ερωτώμενος για τη γραβάτα που φορούσε, απάντησε: «Τώρα που είναι βράδυ, να είμαστε λόγο σουλουπωμένοι».

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι koutsoumpas-ert-2-1024x683.jpg

«Εύχομαι να έχουμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της πατρίδας μας και θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις από μία τέτοια συζήτηση με τόσο αυστηρό πλαίσιο», είπε προσερχόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη:

«Εύχομαι να έχουμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση και κυρίως να μιλήσουμε για το μέλλον της πατρίδας μας, για το πως θα ενισχύσουμε τα εισοδήματα, πως θα αυξήσουμε μισθούς, πως θα μειώσουμε την ανεργία, πως θα αποκτήσουμε ένα καλύτερο σύστημα Υγείας, πως θα θωρακίσουμε την πατρίδα απέναντι στις μεγάλες εξωτερικές απειλές και θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν από μία τέτοια συζήτηση, παρά το αυστηρό πλαίσιο που δυστυχώς διέπει πάντα τέτοιου είδους οργανωμένες συζητήσεις».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρχει ελεύθερη ερώτηση, απάντησε: «Εγώ προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Τα υπόλοιπα μετά τις εκλογές»

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι mitsotakis-ert-1024x682.jpg

«Ο ελληνικός λαός αποφασίζει στις 21 Μαΐου για τις αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό είναι το μέλλον της ισχυρής Ελλάδας. Με ενοχλούν τα fake news για το ΠΑΣΟΚ που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα», δήλωσε προσερχόμενος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια έφτασε στο Ραδιομέγαρο και ο Αλέξης Τσίπρας. Μαζί με την Πόπη Τσαπανίδου και τον Μιχάλη Καλογήρου. «Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου και ελπίζω ο ελληνικός λαός να γίνει σοφότερος» είπε προσερχόμενος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών

Στην ΕΡΤ έφτασαν νωρίτερα ο διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι debate-1-1024x681.jpg

Στο Ραδιομέγαρο έφτασαν και οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Έφτασαν ο Μπάμπης Παπαδάκης (Διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και ο Στέργιος Καλπάκης (αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Έχουν φτάσει, επίσης, οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη: η Στεφανία Μουρελάτου, ο Δημήτρης Μαντζος και ο Βασίλης Πανάγου.

Έφτασαν οι δημοσιογράφοι στο ραδιομέγαρο 

Στο ραδιομέγαρο της Μεσογείων έχουν ήδη φτάσει οι δημοσιογράφοι.

Η Σία Κοσιώνη έφτασε πρώτη φορώντας ένα πράσινο κοστούμι, ενώ έφτασε και η Ράνια Τζίμα η οποία φοράει μαύρα ρούχα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι kosioni-ert-1024x683.jpg

Στο ραδιομέγαρο έφτασαν και οι Α. Σρόιτερ και Π. Στάθης.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι sroiter-ert-1024x681.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι stathis-sroiter-ert-1024x683.jpg

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Αντώνης Σρόιτερ έδειξε έτοιμος για την έναρξη του ντιμπέιτ.

Κατά την προσέλευσή του στο ραδιομέγαρο, ο Γιώργος Παπαδάκης, που εκπροσωπεί τον ΑΝΤ1, ανέφερε: «Για να διαφοροποιηθώ από τους απέναντι, τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν θα φοράνε γραβάτα, ήθελα να είμαι στυλιστικά όπως θα είναι και ο Παναγιώτης Στάθης και ο Αντώνης Σρόιτερ. Έρχομαι γιατί συμμετέχει το κανάλι για το οποίο εργάζομαι. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κριθούμε οι δημοσιογράφοι, γιατί είναι φοβερά περιορισμένες οι δυνατότητες τα χρονικά πλαίσια και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το debate για να δώσει ο καθένας το στίγμα του. Ας ελπίσουμε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα που θα έχει ενδιαφέρον, κυρίως για τους αναποφάσιστους».

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι papadakis-deb-768x1024.jpeg

«Ειμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το πλαίσιο, εξαρτάται από τους πολιτικούς αρχηγούς αν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους» δήλωσε η Μάρα Ζαχαρέα.

Διαβάστε επίσης:

Βαρουφάκης κατά την προσέλευσή του στην ΕΡΤ: «Απαράδεκτο το πλαίσιο του debate»

Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος: Στο αρχείο οι έρευνες για Ελληνική Λύση και Νίκο Παππά

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για το debate – Τα «στοιχήματα» των πολιτικών αρχηγών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:54