search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:31
MENU CLOSE

Εκλογές 2023 – Debate: Τα «στοιχήματα» των πολιτικών αρχηγών

10.05.2023 19:41
ert debate 998- new

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην ΕΡΤ η διεξαγωγή του πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μετά από οκτώ χρόνια. Η τηλεμαχία, που διεξάγεται στο Ραδιομέγαρο υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά, ξεκίνησε στις 21.00.

Στο στούντιο 4 του Ertnews οι πολιτικοί αρχηγοί κάθονται από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς κάθονται, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Δηλαδή, η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

H τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών μεταδίδεται απευθείας από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3.

Όπως αποφασίστηκε κάθε ερώτηση δημοσιογράφου έχει διάρκεια τριάντα δευτερόλεπτα και η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1,5 λεπτό. Στη συνέχεια υπάρχει δικαίωμα για follow up ερώτηση (συμπληρωματική/διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα) διάρκειας 15 δευτερολέπτων και απάντηση 45 δευτερολέπτων.

Με κλήρωση καθορίστηκε ότι η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα θέσει ερώτηση, ενώ ο κύκλος των θεματικών ενοτήτων θα κλείσει με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

Για πρώτη φορά υπάρχει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής. Η τηλεμαχία μεταδίδεται και ραδιοφωνικά, επίσης, από το Πρώτο Πρόγραμμα, από τη Φωνή της Ελλάδας, ενώ «ανεβαίνει» και στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX και το ERTFLIX International.

Η κάλυψη του debate στην ΕΡΤ

 Όπως έκανε γνωστό η ΕΡΤ, το debate καλύπτεται με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Το στούντιο του ΕΡΤNEWS που φιλοξενεί τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ η τηλεμαχία καλύπτεται από εννέα κάμερες, που έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό.

‘Αλλες εννέα κάμερες βρίσκονται στο βαν έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, που κάλυψαν τις προσελεύσεις των πολιτικών και των επιτελείων τους, ενώ για τους ίδιους λόγους έχει επιστρατευθεί κι ένα drone.

Επίσης, κάθε πολιτικό αρχηγό συνόδευσε μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ υπάρχουν και ακόμα δύο, που καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της αυριανής βραδιάς.

Ανάλογες είναι και οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για τη φιλοξενία δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τεχνικών που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το debate, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, τόσο από ελληνικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ.

Τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από τα έξι κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς επίσης και από άλλους ενημερωτικούς σταθμούς, βρίσκονται από το απόγευμα της Τετάρτης στο Ραδιομέγαρο, για να καταγράψουν το πολιτικό γεγονός. Για τον σκοπό αυτό, στήθηκε ειδική εξέδρα για τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτορεπόρτερ.

Οι θεματικές ενότητες

 Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την διακομματική επιτροπή οι θεματικές ενότητες στις οποίες καλούνται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι:

   1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

   2. Εξωτερική Πολιτική και ‘Αμυνα,

   3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

   4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,

   5. Περιβάλλον και Ενέργεια και

   6. Νέα Γενιά

   Η διάρκεια της τηλεμαχίας εκτιμάται ότι θα είναι περίπου τρεις ώρες.

Τα «στοιχήματα» των πολιτικών αρχηγών – Τι θα πουν Μητσοτάκης και Τσίπρας

Στόχος των πολιτικών αρχηγών είναι η απάντηση να είναι εύστοχη και να περνάει το μήνυμα που θέλει ο κάθε ένας στους πολίτες που θα παρακολουθούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο να αναδείξει την αξιοπιστία ουσιαστικά της Νέας Δημοκρατίας, με μήνυμα ότι «από το 2019 μέχρι σήμερα και παρά τις κρίσεις τηρήθηκε στο ακέραιο» το προεκλογικό πρόγραμμά του. Ωστόσο αναμένεται να δούμε «στροφή προς το μέλλον». Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποτελεί αξιόπιστη πρόταση με συγκεκριμένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό προεκλογικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Οι βασικοί άξονες είναι ήδη γνωστοί σχετικά με καλύτερους μισθούς και βελτίωση της δωρεάν δημόσιας υγείας.

Αυτό που επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα «να ακούσουμε τι ακριβώς γίνεται με την πρόταση του κ. Τσίπρα για την προοδευτική διακυβέρνηση». Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία «θα αποδομηθεί επί της ουσίας το σχέδιο αυτό του κ. Τσίπρα, ενώπιον των τηλεθεατών, ενώπιον των πολιτών».

Αυτό που τονίζουν επιτελείς της ΝΔ είναι ότι μέσω της τηλεμαχίας θα αναδειχθεί η απομόνωση του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει τους δικούς του όρους, ο γ.γ. του ΚΚΕ κάνει λόγο για «συνεργασία – μούφα», ενώ οι κ.κ. Βαρουφάκης και Βελόπουλος έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην καταληκτική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς εκεί θα επιχειρήσει να εξηγήσει γιατί η μόνη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτή της ΝΔ.  

Όπως έχουν πει συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολίτες δεν περιμένουν αυτό το debate για να κάνουν τη σύγκριση μεταξύ των δύο τετραετιών, καθώς όπως λένε, είναι η πρώτη φορά που συγκρίνονται δύο πρωθυπουργοί, ένας που μόλις έχει κυβερνήσει και ένας που κυβερνά σήμερα.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντιπαρατεθεί πολλές φορές στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκεκριμένα 85 φορές έχουν ανταλλάξει «βέλη» με αποτέλεσμα να έχουν ήδη συγκριθεί τα προγράμματα και οι τετραετίες.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επικοινωνιακό πλεονέκτημα έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή η επιχειρηματολογία του βασίζεται στην πραγματικότητα, η οποία είναι διαφορετική από αυτή που θέλει να περιγράψει ο πρωθυπουργός στην προεκλογική του εκστρατεία.

Έτοιμος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στην τηλεμαχία των 6 και όχι των 2 όπως θα επιθυμούσε, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναδείξει το «συμβόλαιο αλλαγής» με τα 11 σημεία που μπορούν να αποκαλέσουν και βάση συγκλίσεων με τις προοδευτικές δυνάμεις. Μέσα από τις απαντήσεις του θα θίξει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία όπως την ακρίβεια, την απειλή των πλειστηριασμών και θα επιχειρήσει να “στριμώξει” πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι βρίσκεται «σε μειονεκτική θέση λόγω των πολιτικών που ακολούθησε τα τελευταία 4 χρόνια».



Στόχος του να τονίσει τα δυνατά του σημεία, αλλά και τα αδύνατα των πολιτικών του αντιπάλων. Οι παρακολουθήσειςτα ζητήματα δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μετά και την έκθεση – κόλαφο της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως τη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται βέβαιο ότι με κάποιον τρόπο θα τεθούν. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας έχει πει σε συνεντεύξεις του ότι αν μπορούσε να προκαλέσει μια απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη, θα τον ρωτούσε ποιος ήταν ο μείζον εθνικός λόγος για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών. 

Τέλος, αναμένεται να επαναλάβει τις πρώτες του κινήσεις εφόσον γίνει κυβέρνηση. Ειδικά για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, από το ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να τον μειώσει έχει κάνει έξαλλους μέχρι και τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του, όπως η κ. Μαρία Ζάγκαυποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία και πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, που μίλησε για «επίσημο παρακράτος» στα καύσιμα που κερδίζει από τους υψηλούς έμμεσους φόρους. 

Ήδη χθες από τον Πειραιά ο κύριος Τσίπρας είπε ποια θα είναι η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα φέρει την πρώτη μέρα η νέα κυβέρνηση. Θα αφορά, όπως είπε, την αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή και σε μηδενικό συντελεστή στα τρόφιμα και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Και το τρίτο θα είναι η κατάργηση της ελάχιστης βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία που χρωστάει 400 εκατομμύρια να κάνει μαθήματα χρηστής διαχείρισης».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει ότι έχει ένα έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης των πιο σημαντικών προβλημάτων που αυτή τη στιγμή «καίνε» τους περισσότερους πολίτες και ειδικότερα τη μεσαία τάξη και τους νέους.

Διαβάστε επίσης:

Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος: Στο αρχείο οι έρευνες για Ελληνική Λύση και Νίκο Παππά

Δεύτερη οπισθοχώρηση Γκάγκα για την πρόσληψη διευθυντών του ΕΣΥ πριν από τις εκλογές μετά τη θύελλα αντιδράσεων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης ακόμα να αποδοκιμάσει το ρατσιστικό και ομοφοβικό παραλήρημα Σαμαρά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:30