search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:33
MENU CLOSE

Ο… Άγιος Προστάτης Ελικοπτέρων των 1,6 δισ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2281
11/5/2023
11.05.2023 06:00
stratos-new

Είχαμε αναφερθεί πρόσφατα στον Άγιο Προστάτη των ελικοπτέρων (όπως τον αποκαλεί η πιάτσα) και στο καλάμι που έχει καβαλήσει εδώ και καιρό.

Εδώ όμως έχουμε και άλλες πτυχές αλλά και παράπλευρες απώλειες των περίεργων κινήσεων του ανθρώπου που δεν διστάζει να προτείνει στην κυβέρνηση υπέρογκους και αχρείαστους εξοπλισμούς, ενώ ο Ελληνικός Στρατός και ο Έλληνας στρατιώτης παραμένει υποεξοπλισμένος και απροστάτευτος, εκτός βέβαια από κάποιους (όχι όλους) από τις Ειδικές Δυνάμεις, το αγαπημένο όπλο του Αρχηγού.

Την ώρα που το ΓΕΕΘΑ προωθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες την προμήθεια πτητικών συστημάτων συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ (μόνιμος συντηρητής των οποίων παραμένει ο γνωστός επιχειρηματίας των Μεγάρων), ο Ελληνικός Στρατός αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε βασικά υλικά απαραίτητα για την επιβίωση στο πεδίο της μάχης, αλλά και την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας του Έλληνα στρατιώτη.

Προκλητική αδιαφορία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προκλητική αδιαφορία για τον εξοπλισμό του Έλληνα μαχητή με σύγχρονα μέσα αντιβαλλιστικής προστασίας. Αν και κατά καιρούς υπήρξαν μικρά προγράμματα προμήθειας φορέων εξάρτυσης – θωρακίσεως με αντιβαλλιστικές πλάκες, ο Ε.Σ. δεν έχει προχωρήσει σε ένα οργανωμένο και ολοκληρωμένο μαζικό πρόγραμμα προμήθειας τέτοιου είδους υλικού, αφήνοντας την πλειονότητα των Ελλήνων στρατιωτών απροστάτευτη στις απειλές του σύγχρονου πεδίου της μάχης.

Από την άλλη πλευρά το «περίφημο» πρόγραμμα για την αντικατάσταση του «γηραιού» τυφεκίου εφόδου G3 (που βασίστηκε στα διδάγματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου) αγνοείται, αν και ξεκίνησε πριν από 20 σχεδόν χρόνια, με αποτέλεσμα το 2023 ο Έλληνας στρατιώτης να εξοπλίζεται με ένα τυφέκιο που σχεδιάστηκε πριν από σχεδόν 80 χρόνια και εντάχθηκε σε υπηρεσία στον Ε.Σ. πριν από 40 και πλέον χρόνια. Μιλάμε για τα παιδιά του κάθε Έλληνα γονιού που τα στέλνει να υπηρετήσουν και που ίσως κληθούν να προστατεύσουν με την ίδια τη ζωή τους τη χώρα.

Και δεν τελειώνει εδώ η αδιαφορία του ΓΕΕΘΑ, αφού όποιος γονιός στέλνει το παιδί του σε στρατόπεδο και δεν έχει χρήματα να αγοράσει τη στοιχειώδη επιπλέον στολή ή αρβύλες δεν έχει παρά να αρκεστεί στις δυο αλλαξιές – στολές (η μία έχει γίνει κουρέλι σε έναν – δύο μήνες) και ένα ζευγάρι αρβύλες (και αυτές ταλαιπωρημένες ύστερα από έναν – δύο μήνες).

«Γυμνοί» για ένα 500άρικο

Πόσα λεφτά, αλήθεια, θα κόστιζε στο υπουργείο Άμυνας το να εξοπλίσει τους 65.000 απλούς στρατιώτες επαρκώς με σύγχρονο ρουχισμό, σωστή προστασία, αντιβαλλιστική προστασία και ένα σύγχρονο όπλο;

Όχι, δεν είναι 1,6 δισ., αλλά μόνο 97,5 εκατομμύρια ευρώ, τουτέστιν περίπου 500 ευρώ ανά στρατιώτη για πλήρη εξοπλισμό με ρούχα, αρβύλες και αντιβαλλιστική προστασία και 1.000 ευρώ ανά στρατιώτη για ό,τι πιο σύγχρονο όπλο υπάρχει.

Τα υπεράριθμα νέα ελικόπτερα θα σώσουν και θα προστατεύσουν τα παιδιά μας; Όχι, αλλά με απόφαση Α/ΓΕΕΘΑ θα ξοδέψουμε περιέργως δισεκατομμύρια, ενώ οι στρατιώτες μας θα αντιμετωπίζουν υπεράριθμους και σύγχρονα εξοπλισμένους γείτονες.

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχουμε σχεδόν νέα ελικόπτερα, όπως τα ΝΗ-90 και τα Chinook (για τα τελευταία το πρόγραμμα συντήρησης προχωράει με ρυθμούς χελώνας), όλα εκ των οποίων είναι επιμελώς παραμελημένα ελικόπτερα χωρίς υποστήριξη, ώστε εντέχνως να καταφέρει ο Α/ΓΕΕΘΑ να πείσει τον υπουργό Άμυνας και την κυβέρνηση και με τον τρόπο αυτόν ετοιμάζεται η χώρα μας να ξοδέψει και άλλα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδείξει ότι οι μάχες κερδίζονται από τους στρατιώτες στο έδαφος, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τον στοιχειώδη σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά για τον Α/ΓΕΕΘΑ μάλλον πέρα βρέχει… Απ’ ό,τι φαίνεται περίεργοι λόγοι, αλλά και η μεγάλη ανάγκη προβολής της εικόνας του Α/ΓΕΕΘΑ, έχουν προτεραιότητα. Και όμως κάποιοι στον Στρατό, αλλά και στο Ναυτικό, που έφεραν αυτά στο προσκήνιο, κατόρθωσαν να προκαλέσουν την… πρόωρη αποστρατεία τους από την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ.

Η πιο εντυπωσιακή όμως πρόσφατη εξέλιξη που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό για τις σκοτεινές εξοπλιστικές προτεραιότητες του Α/ΓΕΕΘΑ είναι η διοργάνωση της διακλαδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πριν από 6 μήνες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντικείμενο της οποίας ήταν η παρουσίαση και η ανάλυση των μαθημάτων και συμπερασμάτων που έχουν αντληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Άραγε ποια είναι τα συμπεράσματα που αποκόμισε από αυτή την εκδήλωση ο Α/ΓΕΕΘΑ; Ή μήπως οι εξοπλισμοί της χώρας είναι ήδη προδιαγεγραμμένοι και δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία;

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τους «προοδευτικούς» και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους

Επιστροφή στη δημοσιονομική σύσφιξη

Πώς ενισχύονται οι μεγάλοι παίκτες των ΗΠΑ με την πλάτη του… Δημοσίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:32