search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:44
MENU CLOSE

Ιταλία: Καταστροφικές πλημμύρες με θύματα και χιλιάδες άστεγους – Σκηνές ολέθρου

17.05.2023 15:32
italia plimmires

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μετά από σφοδρές καταιγίδες που προκάλεσαν τον όλεθρο στη βόρεια ιταλική περιοχή της Εμίλια Ρομάνα, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους αφού 15 ποτάμια υπερχείλισαν, βυθίζοντας ολόκληρες πόλεις.

Ο νέος, προσωρινός απολογισμός του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας ανήλθε σε οκτώ νεκρούς, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων είναι ανεξακρίβωτος. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας και ένα ζευγάρι, σύμφωνα με την Corriere della Sera. Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το πτώμα μιας γυναίκας, σε συνολική απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από το σπίτι της.

Ουσιαστικά, ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας“, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι.

Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν πάνω από επτακόσιοι πυροσβέστες. Αυτή την στιγμή, η κύριά μας προτεραιότητα, φυσικά, είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν χειρότερα. «Οι βροχοπτώσεις δεν έχουν τελειώσει, θα συνεχιστούν για αρκετές ώρες», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Titti Postiglione, στα νέα του SkyTG24. «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ, πολύ περίπλοκη κατάσταση».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι είπε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον πληθυσμό που επλήγη από τις πλημμύρες στην Εμίλια-Ρομάνια». «Από αυτούς που εκκενώθηκαν μέχρι τους αγρότες που έχουν χάσει ολόκληρες σοδειές», πρόσθεσε. «Οι δυνάμεις διάσωσης και οι εθελοντές είναι ήρωες. Προσεύχομαι για τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Οι καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχουν αυξηθεί στην Ιταλία, μια χώρα που θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Η ίδια περιοχή επλήγη επίσης από σοβαρές πλημμύρες στις αρχές Μαΐου, κατά τις οποίες δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το 2022, την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί στην Ιταλία, καταγράφηκαν 310 ακραία καιρικά φαινόμενα, προκαλώντας το θάνατο 29 ανθρώπων, σύμφωνα με την Legambiente, μια περιβαλλοντική ομάδα. Στα τέλη Νοεμβρίου, 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση στο νησί Ίσκια.

Μια έκθεση το 2021 από την Ispra, την υπηρεσία περιβάλλοντος της ιταλικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι 7.423 δήμοι (93,4% του συνόλου) σε ολόκληρη τη χώρα κινδυνεύουν από κατολισθήσεις, πλημμύρες και διάβρωση των ακτών. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για να μετριάσει τον κίνδυνο.

Πριν από τις τελευταίες πλημμύρες, η Εμίλια Ρομάνα και άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας καταστράφηκαν από ξηρασία που στέγνωσε τη γη, μειώνοντας την ικανότητά της να απορροφά νερό.

Διαβάστε επίσης:

Νέα κρίση στις σχέσεις Γαλλίας και Ιταλίας – Ξανά στην επίθεση κατά της Μελόνι γάλλος υπουργός (video)

Έλον Μασκ: «Κατεβείτε από το άλογο με τις μαλ… περί εργασίας από το σπίτι»

Τουρκία: Εξαιρετικά ανησυχητικές οι προοπτικές της οικονομίας, λένε αναλυτές – Τι σκέφτεται ο Ερντογάν (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58