search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:18
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Ο Βαγγέλης Σερίφης (DJ Rico) μιλά στο «Π» για την κάθοδό του με το ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2282
18/5/2023
18.05.2023 06:00
serifis-new

Πριν από την τραπ και τα τραγούδια για ναρκωτικά και γυναίκες, υπήρχε η ραπ και η χιπ χοπ μουσική σκηνή. Το 1994, ο Στάθης Τελειούδης ή Αλχημιστής, ο Νίκος Παυλίδης ή Ισορροπιστής και ο Βαγγέλης Σερίφης ή DJ Rico δημιούργησαν τους ΝΕΒΜΑ.

Τα παιδιά των ’90s έχουν «ραπάρει», ας μου επιτραπεί η έκφραση «ουσιαστικά», με τραγούδια που δεν περιέγραφαν το πώς θα γίνουν καλύτεροι ντίλερς, αλλά το πώς θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες.

Ο Dj Rico, κατά κόσμον Βαγγέλης Σερίφης, ήταν από μικρός ένα ανήσυχο παιδί με έντονους προβληματισμούς. Ο ίδιος και οι ΝΕΒΜΑ έχουν δηλώσει την ένταξή τους στην Αριστερά και το ΚΚΕ. Ένα βασικό κομμάτι τού να ασχολείσαι με τα κοινά έχει να κάνει με το να κατανοείς τις ανάγκες των νέων.

Ο Β. Σερίφης είναι φιλόλογος και έχει εργαστεί και ως καθηγητής σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Τη δεκαετία των ’00s άρχισε να ασχολείται με τα κοινά. Τώρα κατεβαίνει πρώτη φορά βουλευτής με το ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. 

Η ενεργή ανάμιξή σας στην πολιτική, με την έννοια της απόφασης να κατέβετε στον πολιτικό στίβο και να διεκδικήσετε τη λαϊκή ψήφο για μια θέση στη Βουλή, ήταν στα σχέδιά σας ή προέκυψε από τη συγκυρία;

Μεγάλωσα σε οικογένεια με κοινωνικές ανησυχίες και πολιτική ενεργοποίηση, και το γενικότερο περιβάλλον ήταν ανάλογο. Όταν όμως ξεκίνησα να εργάζομαι στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και είδα τις ανισότητες, την εργοδοτική ασυδοσία, την ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη καπιταλιστική κρίση και όλα τα προβλήματα, αποφάσισα να ασχοληθώ πιο ενεργά, εντάχθηκα στις γραμμές του ΚΚΕ. Στα επόμενα 20 χρόνια συμμετείχα σε Δ.Σ. πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων (ΣΕΦΚ, ΟΙΕΛΕ) της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ήμουν υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στις τοπικές εκλογές. Άρα η παρουσία μου στον πολιτικό στίβο είναι πολυετής και πολυσχιδής. Φέτος ήρθε η τιμητική πρόταση του Κόμματος και ρίχνομαι και εγώ με όλες τις δυνάμεις στη μάχη των βουλευτικών εκλογών.

Η δουλειά σας σάς φέρνει σε άμεση επαφή με τους νέους. Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι, παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αδιαφορούν στην πλειονότητά τους να ασχοληθούν με την πολιτική;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Είχα κι εγώ για καιρό αυτήν την αντίληψη, αλλά πρόσφατα διαπίστωσα ότι μετά την καραντίνα οι νέοι έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται πολύ περισσότερο. Αυτό φαίνεται από τις μαθητικές κινητοποιήσεις, τη συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές, τη δραστηριοποίηση νέων στα συνδικάτα και μια γενικευμένη πολιτικοποίηση που ήρθε με τη γενίκευση της κρίσης, την ανεργία, τα αδιέξοδα, την ακρίβεια, την κοινωνική αδικία. Η εικόνα που μπορεί να έχουμε και να προβάλλεται για τους νέους που περνάνε όλη τη μέρα τους στα social media – που σαφώς υπάρχουν και αποτελεί ένα ζήτημα – και τους νοιάζει μόνο να «παρτάρουν», να φλερτάρουν και να «φλεξάρουν», δεν αντικατοπτρίζει πλέον ένα ενεργό κομμάτι της νεολαίας. Βεβαίως και απέχουμε από το επιθυμητό, αλλά σίγουρα οι νέοι ριζοσπαστικοποιούνται και ανησυχούν για τα φλέγοντα ζητήματα. Και το ΚΚΕ θεωρώ ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για αυτή τη διαφοροποίηση. Θεωρώ λοιπόν ότι αδιαφορούν και γυρνάνε την πλάτη τους στα κόμματα εξουσίας και ψάχνουν για πολιτικές λύσεις που να απαντούν στα αδιέξοδά τους.

Σε περίπτωση που εκλεγείτε, ποιος τομέας θα αποτελούσε προτεραιότητά σας; Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα προσπαθούσατε να βελτιώσετε;

Θεωρώ πως η ερώτηση είναι λίγο αναχρονιστική. Είναι όμως χρήσιμη. Με την ευκαιρία, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ότι η αντίληψη που καλλιεργεί η πλειονότητα των αστικών κομμάτων, ότι η μεμονωμένη δράση των εκλεγμένων βουλευτών θα φέρει καλύτερες μέρες στη γειτονιά, την πόλη, το χωριό, αναπαράγει Μαυρογιαλούρους και ψηφοφόρους πρόβατα. Όση καλή διάθεση και πρωτοβουλία να έχει ένας πολιτευόμενος, η γραμμή των κομμάτων είναι πια ξεκάθαρη και ο βουλευτής δεν μπορεί να ξεφύγει. Δεν μπορούσε, π.χ., ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει τα μνημόνια, δεν μπορεί ο βουλευτής της Ν.Δ. να μην είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας στην Παιδεία. Οι θέσεις και το πρόγραμμα του ΚΚΕ δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για όλα τα ζητήματα. Με πρόταση εξουσίας. Πιο καθαρό και χειροπιαστό παράδειγμα είναι – πρόσφατα – οι δεκάδες προοδευτικές και φιλολαϊκές τροπολογίες και νομοσχέδια που φέρνει στη Βουλή για ψήφιση και απορρίπτονται από τα κόμματα εξουσίας (και από τον ΣΥΡΙΖΑ). Βέβαια, λόγω της εμπειρίας μου και της εγγύτητας, θα πίεζα για δρομολόγηση εξελίξεων στο πολύπαθο σύστημα Παιδείας αλλά και στον Πολιτισμό. Ειδικά η τελευταία κυβέρνηση της Ν.Δ. δείχνει μια μεγάλη απέχθεια για ό,τι έχει να κάνει με την επιμόρφωση των μαζών, με τον Πολιτισμό και με την ανόρθωση του επιπέδου των λαϊκών εργατικών στρωμάτων.

«Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας». Το δημοφιλές αυτό αποθησαυρισμένο απόφθεγμα του Λένιν έχει αντίκρισμα σήμερα στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα του 2023;

Δυστυχώς ή ευτυχώς 100 και βάλε χρόνια μετά, το έργο του Λένιν – και κυρίως η πολιτική του και οικονομική του προσθήκη στον Μαρξισμό και όχι μόνο τα γνωμικά του – έχει πλήρη απήχηση και αλήθεια. Και αυτό γιατί ο Καπιταλισμός έχει τα ίδια και μεγαλύτερα αδιέξοδα για την εργατική τάξη. Και όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ και οι εκπρόσωποί του επιλέγουν να λένε την αλήθεια, είτε αυτό έχει να κάνει με εθνικά θέματα είτε με τα μνημόνια (Ευρωπαϊκή Ένωση), και σε τόσα άλλα θέματα, επιλέγουν να μην μετατρέπουν τα «Όχι» σε «Ναι» και έχουν ρεαλιστικούς πολιτικούς στόχους, και να είναι δίπλα στους εργαζόμενους με συνέπεια και ειλικρίνεια. Την ίδια ώρα, τα αστικά κόμματα βλέπουν σε αυτήν την εντιμότητα «αναχρονισμό», ενώ τις πολιτικές παλινωδίες τους τις βαφτίζουν «εξέλιξη». Η μόνη εξέλιξη είναι οι τρόποι πολιτικής εξαπάτησης και αντιεπιστημονικής προσέγγισης σε όλα τα σύγχρονα ζητήματα από μεριά τους.

Είστε ένας από τους πλέον δημοφιλείς και αγαπητούς DJs στη χώρα μας. Ο χώρος σας επηρεάζεται από τη μαζική κουλτούρα του ιμπεριαλισμού; 

Αναμφίβολα. Ας μην κρυβόμαστε, το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας, ξένης ή εγχώριας παραγωγής, είναι ξενόφερτη και μέρος της μαζικής κουλτούρας, και αναπαράγει όλα τα πρότυπα και τα μηνύματα του Ιμπεριαλισμού. Και έχουμε και οι δημιουργοί τις ευθύνες μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιλογές και καλλιτέχνες που έχουν ξεχωριστή αξία αλλά και μαζική απήχηση. Την ίδια ώρα υπάρχει και χώρος σε όλες τις καλλιτεχνικές εκφάνσεις για να οδηγήσουμε τον κόσμο στην ποιότητα. Ειδικά στον χώρο της urban, rap, hiphop μουσικής, όσο και να κυριαρχεί αυτό που ονομάζουμε trap με όλο το φάσμα του αρνητικού περιεχομένου, υπάρχουν πολλές φωνές και έργα που δίνουν άλλο χρώμα και σύνθημα στους νέους.

Είστε παντρεμένος με την Κατερίνα Στικούδη. Υποθέτουμε ότι, εκτός από τον έρωτα, σας ενώνει και η ιδεολογία. Θα είναι παρούσα στην προεκλογική σας καμπάνια; 

Δεν είναι απαραίτητο σε έναν γάμο να υπάρχει ιδεολογική ταύτιση, αλλά όμως να υπάρχει μια ιδεολογική σύγκλιση. Δεν νομίζω να είναι ωραίο και πρέπον να αναφέρομαι σε πιστεύω και απόψεις τρίτων, ωστόσο η Κατερίνα έχει απαντήσει για τη σχέση της με την πολιτική πολλές φορές. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η προεκλογική καμπάνια ενός υποψηφίου του ΚΚΕ περιλαμβάνει περιοδείες σε χώρους εργασίας, σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε μουσεία και χώρους πολιτισμού, σε συνεστιάσεις και ημερίδες. Συζητήσεις με ανθρώπους του μόχθου και πολιτικούς προβληματισμούς. Μην περιμένετε μπαλκονάτες χαιρετούρες, ψεύτικα χαμόγελα και λαϊκίστικες χειραψίες με στόχο τις εντυπώσεις. Για εμάς βέβαια, εδώ και χρόνια, τα προσωπικά και επαγγελματικά όρια που έχουμε θέσει στη σχέση μας είναι διακριτά και δεν βλέπω να αλλάζουν.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές στην Τουρκία: «Κλειδί» οι Κούρδοι, ανησυχία στη Συρία

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Έτοιμος για άνοιγμα προς τη… Δύση

Λεβέντικα κι ωραία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:01