search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:46
MENU CLOSE

Κορινθιακός: Προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί; – Η εκτίμηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

18.05.2023 16:03
seismoi korinthiakos

Στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό κόλπο, στο Ξυλόκαστρο, αναφέρεται με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η σεισμική δράση με σειρά μικρών σεισμών από τις 13 Μαΐου, σημειώνει ότι το πρωί της Πέμπτης έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός της σειράς, μεγέθους 3,8 Ρίχτερ.

Υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς επισημαίνει ότι «ο Κορινθιακός κόλπος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε προσεισμούς πριν από ισχυρούς σεισμούς. Αλλά είναι εξίσου επιρρεπής και στις σμηνοσειρές, δλδ. σειρές σεισμών, κατά κανόνα μικρών, που δεν καταλήγουν σε ισχυρό. Στο Ξυλόκαστρο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση: προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί;»

Συμπερασματικά, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν και αξιολογούν, «οι δήμοι εφαρμόζουν το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, και οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και ενημερώνονται από τους παραπάνω».

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο σεισμολόγος και επικεφαλής του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι τα δεδομένα από τις τελευταίες δονήσεις εντάσσονται στην ούτως ή άλλως υψηλή σεισμική δραστηριότητα του Κορινθιακού κόλπου και δεν φαίνεται να προοικονομούν ισχυρότερο σεισμό, αν και «όλα είναι ανοιχτά».

Πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και τόνισε ότι ειδικά σε περιοχές όπως αυτή οι κατασκευές κτιρίων και υποδομών είναι πάρα πολύ ανθεκτικές και αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη σεισμών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

«Συνεχίζεται η σεισμική δράση στην περιοχή του Ξυλοκάστρου με σειρά μικρών σεισμών από τις 13.5.2023. Το πρωί έγινε ο μεγαλύτερος της σειράς μεγέθους 3,8.

Η περιοχή έχει σημαντικό ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς. 

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε προσεισμούς πριν από ισχυρούς σεισμούς. Αλλά είναι εξίσου επιρρεπής και στις σμηνοσειρές, δλδ. σειρές σεισμών, κατά κανόνα μικρών, που δεν καταλήγουν σε ισχυρό. Στο Ξυλόκαστρο, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η περίπτωση: προσεισμοί ή σμηνοσεισμοί;

Συμπέρασμα: οι επιστήμονες παρακολουθούμε και αξιολογούμε, οι δήμοι εφαρμόζουν το προληπτικό σκέλος του επχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, και οι κάτοικοι παραμένουν ψύχραιμοι και ενημερώνονται από τους παραπάνω (χάρτης από ΕΑΑ)».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – ΕΟΔΥ: 54 θάνατοι και 56 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Θεσσαλονίκη: «Δεν είμαι ψυχοπαθής, βλέπουν πολύ CSI» – Τι έλεγε ο λέκτορας του ΑΠΘ (video)

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες νεκρά ψάρια καταλήγουν στον Θερμαϊκό (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:46