search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:00
MENU CLOSE

Πώς η Κουμουνδούρου οδηγήθηκε στην αποπομπή Κατρούγκαλου – Η επικοινωνία με Τσίπρα

18.05.2023 18:51
tsipras-katrougkalo-12-

Μεγάλη κινητοποίηση «έτρεξε» στην Κουμουνδούρου από το πρωί, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο επικοινωνιακό «φάλτσο», στο παρά πέντε της κάλπης, που προέκυψε από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Τετάρτης.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της στιγμής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μια δραστική και αποφασιστική κίνηση προκειμένου να στείλει καθαρό μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα επαναφοράς νόμου Κατρούγκαλου ή επιβολής νέων ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και να εξουδετερώσει την γαλάζια προπαγάνδα που είχε αρχίσει να «θεριεύει» διασπείροντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «κρυφή ατζέντα».

Σημειώνεται πως αρχικά ο χειρισμός που επιλέχθηκε ήταν αυτός των «αποστάσεων» μέσω και της δήλωσης του τομεάρχη Εξωτερικών πως πρόκειται για «προσωπικές απόψεις»ο οποίος όμως αποδείχθηκε ανεπαρκής. Κι αυτό, διότι πέρα από την επικοινωνιακή αξιοποίηση εκ μέρους της ΝΔ, ήδη είχαν ξεσηκωθεί αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της αγοράς. Έτσι, η Κουμουνδούρου οδηγήθηκε στην απόφαση για την απομάκρυνση του Γιώργου Κατρούγκαλου. Κάτι που έγινε ύστερα από επικοινωνία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα με τον τομεάρχη Εξωτερικών.

Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος άφηνε ανοιχτή την επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών, σχολιάστηκαν νωρίς το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο, ο οποίος έκανε λόγο ουσιαστικά για «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν η αντεπίθεση μέσω αντίδρασης της Πόπης Τσαπανίδου, η οποία έκανε λόγο για «μηχανισμό διαστρέβλωσης της ΝΔ που επιχειρεί να ξεγελάσει τους πολίτες» και την διαβεβαίωση πως καμία μεταβολή ασφαλιστικής ή φορολογικής επιβάρυνσης δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, κι αφού η Κουμουνδούρου επικοινώνησε μαζί του ο Γιώργος Κατρούγκαλος προχώρησε σε δήλωση με την οποία ξεκαθάριζε πως εξέφρασε την προσωπική του άποψη και πως «καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, στη συνέχεια κρίθηκε πως δεν ήταν επαρκής αυτή η αντιμετώπιση, εκτιμήθηκε ο κίνδυνος να ενισχυθεί η σύγχυση στους ψηφοφόρους σχεδόν πάνω από την κάλπη, με την βοήθεια και του «μηχανισμού διαστρέβλωσης της ΝΔ», ενώ βάρυναν και οι μαζικές αντιδράσεις από εκπροσώπους της αγοράς οπότε η Κουμουνδούρου αποφάσισε να εξετάσει πιο δραστικές κινήσεις.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και συζήτησε μαζί του την κατάσταση και την πρόθεσή του να τον θέσει εκτός μάχης.

Ακολούθησε η δημοσιοποίηση αποσπάσματος από συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο in.gr (θα δημοσιευθεί αύριο) όπου διαψεύδει την επιβολή νέων ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τονίζει πως αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμά του θετικές εξαγγελίες γι’ αυτή την κατηγορία φορολογουμένων «από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από τη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης – που θα μειώσει τις τιμές- και από τη ρύθμιση χρεών, αναστολή πλειστηριασμών». Σημείωσε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναρτημένο εδώ και μέρες και ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπαθεί να κερδίσει ψήφους με «λαθροχειρίες»«unfair»  και «fake news» λίγες ώρες πριν τις εκλογές.

Σχεδόν ταυτόχρονα δόθηκε στη δημοσιότητα:

-η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως  «όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή».

Η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου στην οποία αναφέρει ότι δεν θα  διευκολύνει τη ΝΔ στην προσπάθειά της να προκαλέσει ζημιά, και γι’ αυτό: «αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Κατόπιν αυτών, η κρίση επιλύθηκε και η Κουμουνδούρου ευελπιστεί ότι το μήνυμα είναι καθαρό και αποφασιστικό και δεν θα μείνουν σκιές και καχυποψία στους ψηφοφόρους για «κρυφή ατζέντα».

Υπάρχει βέβαια το πρακτικό ζήτημα ότι δεν μπορεί να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια, τα οποία έχουν τυπωθεί, ωστόσο αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί μετά τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Σκέρτσου σε Τσίπρα με παραποιημένη δήλωση για τη Χρυσή Αυγή

Τσαπανίδου: Ψέματα Μητσοτάκη για το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ – Καμία ασφαλιστική ή φορολογική επιβάρυνση δεν προβλέπει

Τσακαλώτος: H οικονομική και ασφαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάνω από προσωπικές απόψεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:00