search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 01:56
MENU CLOSE

Σεισμός στην Κρήτη: H στιγμή που τα 5,1 Ρίχτερ «χτυπούν» το νησί – «Φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία» (Videos)

19.05.2023 14:08
seismos_irakleio_new

Στον ρυθμό του Εγκέλαδου ζουν οι κάτοικοι της Κρήτης, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί μετά την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης (18/5).

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι σε Τυμπάκι, Μοίρες, αλλά και τα γύρω χωριά εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πέρασαν τη νύχτα στο αυτοκίνητο φοβούμενοι για μετασεισμούς, σύμφωνα με το neakriti.gr.

Σε βίντεο από κάμερες καταστημάτων της περιοχής, τα οποία κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, έχουν καταγράψει την σφοδρότητα του σεισμού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός καταγράφηκε 7 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Μοιρών Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 7,7 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

«Φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία»

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς «έχουμε μια φυσιολογική εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας. Έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής 52 σεισμούς στην περιοχή, νότια της πόλεως των Μοιρών του Ηρακλείου στη Μεσαρά, αλλά χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα για να είμαστε σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν έχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Αναφερόμενος στην περιοχή που ταρακουνήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 18/5 ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε ότι «η λεκάνη της Μεσαράς είναι μια ενεργή περιοχή. Έχουμε μεγάλα ρήγματα και στο βόρειο περιθώριο και στο νότιο περιθώριο της λεκάνης».

Όπως είπε, τα ρήγματα αυτά «μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς, πάνω από 6 Ρίχτερ θεωρητικά, αλλά η ακολουθία στη βραδινή εξελίσσεται καλά, οπότε δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί και θα έχουμε νεότερα στοιχεία αύριο».

Σύμφωνα με τον ειδικό το επόμενο 48ωρο είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.

«Το πιθανότερο ακριβώς είναι ότι έχουμε τον κύριο σεισμό χθες το βράδυ, αλλά πρέπει να είμαστε και άλλα δεδομένα. Είναι ακόμα αρκετά νωρίς να εκτιμήσουμε 100% τι συμβαίνει», συμπλήρωσε ο Αθανάσιος Γκανάς καλώντας τον κόσμο να μην μπαίνει μέσα σε παλιά σπίτια έως ότου γίνουν αυτοψίες από μηχανικούς του δήμου.

Διαβάστε επίσης:

NYT: Η Ελλάδα πιάστηκε στα πράσα να πετάει πρόσφυγες στη θάλασσα (video)

Καστοριά: Επέστρεψε στη φύση το ορφανό αρκουδάκι που κατάφερε να επιζήσει (Photos)

Καβάλα: Πατέρας βίαζε την κόρη του για χρόνια – την άφησε έγκυο δυο φορές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05