search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:08
MENU CLOSE

Οι επόμενες κινήσεις της Ν.Δ – Τα ενδεχόμενα οι στόχοι και οι συνεργασίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2282
18/5/2023
20.05.2023 06:00
ND2
Eurokinissi

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της απλής αναλογικής, στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνουν, καθώς για το κυβερνητικό επιτελείο τα πράγματα είναι σχετικά ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας με κανένα κόμμα, ακόμη και αν οι αριθμοί βγαίνουν.

Άρα στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πάρει την πρώτη εντολή και, αφού κάνει ό,τι ορίζει το σύνταγμα, να την παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα. Πρόθεσή του είναι να δείξει ότι δεν κινείται αντιθεσμικά και ότι σέβεται όλες τις διαδικασίες, ακόμα και αν αυτές δεν βρίσκονται στο… οπτικό του πεδίο.

Έχοντας, μάλιστα, κλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται έτοιμοι να ξεκινήσουν τον νέο προεκλογικό αγώνα για τη δεύτερη κάλπη αμέσως μόλις τελειώσει η περίοδος των διερευνητικών εντολών.

Όσο όμως και αν αυτή η διαδικασία μοιάζει να είναι απλή, υπάρχουν μία σειρά παράγοντες που θα την καθορίσουν και θα προσδιορίσουν τον βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας της επόμενης κάλπης. Αυτοί οι παράγοντες προφανώς έχουν να κάνουν με τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα στην πρώτη κάλπη.

Μοιραία οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται να εξετάζουν όλα τα σενάρια προκειμένου να είναι έτοιμοι για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Το μεγάλο ζητούμενο

Το καλό σενάριο – το οποίο μάλιστα θα φέρει και γρήγορες εξελίξεις – είναι αυτό που θέλει τη Ν.Δ. να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 6 ποσοστιαίων μονάδων και πάνω και το κυβερνών κόμμα να αγγίζει το 34% – 35%.

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα εύκολα, καθώς στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι στη δεύτερη κάλπη θα έχουν σίγουρα αυτοδυναμία. Όπως λένε μάλιστα κορυφαίοι παράγοντες, με ένα τέτοιο ποσοστό και με την πόλωση να φτάνει στα ύψη σίγουρα η Ν.Δ. θα καταφέρει να φτάσει το αναγκαίο 37%-38% (ανάλογα με το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων) για να κυβερνήσει μόνη της.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δίνουν μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι όλο το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν τη Ν.Δ. να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεύτερος. Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να μιλάει για την επόμενη κυβέρνηση δίνοντας το στίγμα με ποιους και πώς θα κυβερνήσει.

Το σενάριο – φρένο

Το δεύτερο σενάριο μιλά για νίκη της Ν.Δ. με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνών κόμμα να κινείται στα χαμηλά, το πολύ μέχρι το 32%. Το σενάριο αυτό μοιάζει με πραγματική περιπέτεια για τα κυβερνητικά στελέχη, αφού θα έχουν φτάσει στην πηγή, δεν θα έχουν πιει νερό και πλέον θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ντέρμπι στις δεύτερες κάλπες.

Κοινώς η Ν.Δ. πολύ δύσκολα θα μπορεί να φτάσει στην αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, εάν βεβαίως νικήσει, ενώ θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να κυβερνήσει. Και εδώ ακριβώς ξεκινάει το πρόβλημα, καθώς μέχρι πριν από λίγο καιρό τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είχαν πει ότι μοναδικό κόμμα με το οποίο θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν είναι το ΠΑΣΟΚ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για ποινικές ευθύνες στο θέμα των υποκλοπών, ενώ ο Μητσοτάκης έκοψε κάθε ενδεχόμενο για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ κάνοντας μάλιστα κατά μέτωπο επίθεση προς τον Ανδρουλάκη. Η τακτική αυτή επιλέχθηκε από τους επικοινωνιολόγους του Μεγάρου Μαξίμου για μία σειρά από λόγους.

Για παράδειγμα, εάν η Ν.Δ. έχει ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό ποσοστό στην πρώτη κάλπη γύρω στο 34% και το ΠΑΣΟΚ ένα 12%, τότε θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα από την πρώτη Κυριακή και η χώρα να μην πάει σε δεύτερες εκλογές. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα ότι θα δοθούν απαντήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο πρωθυπουργός όμως δεν επιθυμεί μία τέτοια κυβέρνηση, αφού με ένα υψηλό ποσοστό στην πρώτη κάλπη η αυτοδυναμία είναι σίγουρη στις δεύτερες.

Η πιθανή άρνησή του ωστόσο μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον Μητσοτάκη είναι η πρωθυπουργική καρέκλα.

Το σενάριο – εφιάλτης

Το τρίτο σενάριο μοιάζει με εφιάλτη και γι’ αυτό τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να μην το συζητούν καθόλου. Αυτό μιλάει για την ήττα της Ν.Δ. στις κάλπες με την απλή αναλογική. Όπως λένε κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης, η πιθανότητα αυτή είναι μηδενική καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις από την πρώτη στιγμή εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να κερδίζει τις εκλογές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για την προσέλκυση στην κάλπη αναποφάσιστων και νέων

Λεβέντικα κι ωραία

Εκλογές 2023: Ο Βαγγέλης Σερίφης (DJ Rico) μιλά στο «Π» για την κάθοδό του με το ΚΚΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:06